2005

Criminelen en lolbroeken in bananenbar

Jarno Witkamp heeft de leiding in de schaakcompetitie overgenomen van Marco Meijer. In een rechtstreeks duel won Witkamp, waardoor hij de eerste plaats kon overnemen. De niet spelende Pascal Losekoot blijft tweede, terwijl Meijer nu terug te vinden is op de derde plaats. Eén van deze drie heren zal volgende week de tweede cyclus op zijn naam mogen bijschrijven, want dan wordt de laatste van de twaalf ronden gespeeld. De andere partijen op deze clubavond kenmerkten zich door strijd en vrolijkheid.

Meijer kwam vrijdag goed uit de startblokken. Gelijk nam hij de zwarte stelling, waaronder de dame onder vuur. Witkamp kon met enig kunst en vliegwerk alles verdedigen. Toen Meijer niet de scherpste voortzetting kon vinden, nam Witkamp de aanval over. Een lastige penning legde de witte stelling lam en zorgde er in de tijdnoodfase zelfs voor dat Meijer een stuk verloor, waardoor de partij over was. Een remise in de laatste ronde is nu voor Witkamp voldoende om de tweede cyclus te winnen.

Dat je bij het schaken niet te snel conclusies moet trekken, bleek ook bij de andere partijen. Bij één bord leek de spanning al snel zo hoog opgelopen te zijn dat de heren met getrokken pistool tegenover elkaar zaten. Het bleek echter te gaan om twee bananen die op elkaar gericht werden. En de blaffer die elders aangetroffen werd, bleek ook geen pistool, maar een zwaar hoestende schaker te zijn. Ondanks de bananen en de vele vrouwen die de laatste tijd op de schaakclub te vinden zijn, wordt er toch echt geschaakt in Het Brandpunt en niet in de bananenbar.

De schakers voelen zich thuis in hun clublokaal, waar naast het spelen van de wekelijkse schaakpartij voor de competitie ook voldoende ruimte is voor andere vormen van ontspanning, zoals het nuttigen van een hapje en een drankje, het doornemen van de actualiteit of het spelen van een snelschaakpartijtje. De meeste lol hadden vrijdag ongetwijfeld Arthur Vlug en Vincent Pandelaar. Deze twee oudere pubers kennen elkaar al jaren en van een serieuze partijwas nauwelijks sprake. Remise was de logische uitslag en daarmee waren beiden tevreden.

Serieus werd er wel gespeeld door Michiel van Schaik en Werner Raudenbusch. Van Schaik reageerde agressief op de ongebruikelijke opening van Raudenbusch. Op gegeven moment twijfelde Van Schaik tussen twee zetten. Hij zag dat één daarvan niet goed was, rekende de ander door, zag ook daarvoor een bezwaar en speelde zonder verder na te denken toch de eerste zet. Het kostte gelijk een stuk. Ook Henk Meeuwissen blunderde een stuk weg. Hij leek een aardige aanval te hebben op de koning van Simon van Voorthuizen, maar na het stukverlies was dat gelijk over. Toen Wim van Teutem met zijn paard op f2 sloeg met een dubbele aanval op dame en toren, dacht George van Tent aan een blunder van zijn tegenstander. Hij had echter over het hoofd gezien dat het paard gedekt stond door een loper die ver weg op a7 stond. De koning mocht dus het paard niet slaan. Reden voor Van Tent om gelijk op te geven.

Jan Overbeek kreeg twee sterke stukken in het centrum, midden in de stelling van Rob Boss. Deze probeerde nog wel wat, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de speler van het eerste achttal. Ook in de partij tussen Johan Vermulst en Daan Lensink draaide het om het centrum. Lensink stoomde op door het centrum wat extra gevaarlijk was omdat Vermulst niet gerokeerd had. De tegenaanval van Vermulst was niet genoeg.

Reinier Schaap maakte in zijn partij tegen Ton Koekkoek goed gebruik van de open lijn om zijn toren te posteren. Toen de toren op de zevende rij kwam dreigde hij gelijk mat, omdat de koning van Koekkoek geheel ingesloten stond. Koekkoek zag geen andere mogelijkheid dan een toren te offeren om vervolgens met twee vrijpionnen wat tegenkansen te creëren. Die pionnen konden echter eenvoudig tegengehouden worden door Schaap die dan ook regelrecht op de overwinning leek af te stevenen. In een vlaag van verstandsverbijstering sloeg hij echter het laatste stuk van Koekkoek op zodanige manier dan die geen enkele zet meer kon doen. Pat!

De op papier sterkere Dik van Leeuwen speelde tegen Rien van Brummelen eens een andere opening dan gebruikelijk. Dat beviel hem maar matig. Om nog enig voordeel te bereiken offerde hij een pion, maar dat was niet echt voldoende voor de winst. Bovendien verbruikte Van Leeuwen veel tijd, zeker toen hij ook nog vergat zijn klok in te drukken. Remise leek hier de meest logische uitslag, maar dankzij een cadeautje van Van Brummelen liep ook deze partij anders af dan gedacht. Mevrouw Ensink zette Ger Oldekamp flink aan het werk. Pas na ruim drie uur ploeteren, lukte het Oldekamp de witte stelling binnen te dringen en zijn tegenstandster mat te zetten.

Uitslagen van de 11e ronde
Uitslagen

Meijer   	- Witkamp       	0-1
Vlug    	- Pandelaar     	remise
Van Schaik 	- Raudenbusch   	0-1
Meeuwissen 	- Van Voorthuizen	0-1
Overbeek	- Boss           	1-0
Vermulst	- Lensink       	0-1
Schaap   	- Koekkoek      	remise
Van Brummelen	- Van Leeuwen    	0-1
Ensink   	- Oldekamp       	0-1
Van Tent	- Van Teutem     	0-1

Tussenstand na de 11e ronde
Stand

1. Witkamp      	97
2. Losekoot     	91
3. Meijer       	89
4. Vlug         	84
5. Van Kampen    	82
6. Raudenbusch   	78
7. Pandelaar    	76
8. Van Voorthuizen	75
9. Overbeek     	73
10. Moes        	70

Vrijdag wordt de twaalfde en dus laatste ronde van de tweede cyclus gespeeld. Aanvang is 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder. Na afloop van de partijen is er ook deze avond weer voldoende gelegenheid om na te praten en na te kaarten. Wilt u ook eens kennismaken met de gezelligheid van de Baarnse Schaakvereniging? Kom dan eens langs op vrijdagavond, neem kijkje op de website www.baarnseschaakvereniging.nl, of neem contact op met Ton Koekkoek, tel. 5420605, of Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer