2007

Concentratiegebrek nekt schakers

Ton Koekkoek blijft winnen en neemt zelfs de leiding. Peter Vegter speelt sterke partij. En sommige schakers hadden al vroeg last van concentratieverlies. Na vier ronden in de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging heeft Ton Koekkoek onverwachts de leiding genomen. Tegenstander Gino de Mon opende sterk tegen Koekkoek, maar laatstgenoemde bleef geconcentreerd spelen. Na dameruil wist De Mon zijn positioneel voordeel niet te behouden. Koekkoek nam het initiatief over en stond dat niet meer af. De jeugdige Gino de Mon bleef doorknokken, maar kon een mataanval niet meer tegenhouden. Koekkoek beleeft met een ongeslagen status een voor hem ongekend sterke start van deze schaakcyclus.

Gebrek aan concentratie
Niet alle schakers begonnen even geconcentreerd aan hun partij. Peter van de Veer bijvoorbeeld dacht iets te lichtzinnig over de opening van Bert van Klingeren. Het gevolg was dramatisch voor Van de Veer. Van Klingeren zette hem onder grote druk. Van de Veer kwam ernstig beklemd te staan en moest na nog wel taai verzet Van Klingeren gelukwensen met diens sterke prestatie. Ook Jeroen de Mon zag al snel in de partij een stuk van het bord gaan. Kasper Wiegers liet zich dat vroege voordeel niet meer afpakken en speelde bekwaam naar winst. Johan Vermulst keek ook al snel tegen een stuk achterstand op. Hans van Briemen buitte die voorsprong volledig uit en won de partij.

Alert spel
Peter Vegter profiteerde al snel van enige onoplettendheid van George van Tent. Na een achterstand van liefst twee stukken kwam Van Tent echter sterk terug. Hij won een stuk terug en leek zelfs een matcombinatie te ontwikkelen. Peter Vegter bleef echter alert. Hij verdedigde zorgvuldig en had steeds nog net een vrij plaatsje voor zijn koning. Toen Vegter Van Tent uiteindelijk tot dameruil kon dwingen, stond hij vrijwel meteen gewonnen.

Simon van Voorthuizen speelt doorgaans niet zulke lange partijen. Tegen Thijs Michels moest hij echter aan de bak. In de langste partij van de avond moest hij uiterst secuur manoeuvreren om zijn positioneel voordeel uit te buiten. Michels verdedigde lang bekwaam, maar Van Voorthuizen bouwde langzaam maar zeker de druk op en Michels kon uiteindelijk het aanvalsgeweld niet meer tegenhouden. Ger Oldekamp speelde vrij offensief tegen mevrouw Ensink. Laatstgenoemde kon niet altijd de juiste verdediging vinden, maar bleef doorzetten. Oldekamp kon echter blijven aanvallen en won uiteindelijk verdiend.

Uitslagen van de 4e ronde
Uitslagen

Van Klingeren – Van de Veer	1-0
Van Voorthuizen – Michels	1-0
G. de Mon – Koekkoek		0-1
Wiegers – J. de Mon		1-0
Vermulst – Van Briemen	        0-1
Oldekamp – Ensink		1-0
Vegter – Van Tent		1-0

Tussenstand na de 4e ronde
Stand

1. Koekkoek	277
2. Moes		263
3. Witkamp	251
4. Losekoot	250
5. Lensink	234
6. Vlug		215
7. Van Schaik	214
8. Overbeek	211
9. Boss		206
10.Raudenbusch	204

Op 9 mei wordt de vijfde ronde van de derde cyclus gespeeld. De start is weer om 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn. Vrijdag 2 mei is Het Brandpunt gesloten en wordt er dus niet geschaakt. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504 en op www.baarnseschaakvereniging.nl—Ton Koekkoek