Come on, Baarn!

Ik krijg wel eens de vraag of er alleen verslagen van Baarn 1 zijn als het team wint. Daar lijkt het soms inderdaad wel op, maar dat is toeval. Natuurlijk had ik deze trend kunnen doorzetten door technische defecten te fingeren. Immers, veel redacteuren van de Baarnse Schaakvereniging hebben computer-troubles, lately.

Maar dat is niet zo. Veiligheidshalve is de aanzet voor dit verslag op papier gekrabbeld, tijdens het SGS Kampioenschap voor E-teams, waar Baarn 1 op de tweede plaats eindigde (met NK-plaatsing) na een geweldige inhaalrace!

Maar goed, ik draai om de subject heen, back to het andere Baarn 1. Het schaken was, matig, laten we dat zeggen. Vrijdag 13 april. Ik ben niet bijgelovig en vermoed dus niet dat Kasparov’s verjaardag te maken had met onze nederlaag. Kasparov werd trouwens de dag na zijn verjaardag door Putin c.s. getrakteerd op een verjaarsfeestje in een Russische cel. Maar goed, dat is een ander verhaal. Waar was ik gebleven? O ja, Baarn 1. Laten we beginnen met de invallers. Peter van de Veer ging flink tekeer, stond al de hele tijd lekker en maakte het soepeltjes uit (Txh7). De invaller laat zien hoe het moet, but to no avail.

Een andere invaller, Michiel van Schaik, had zeeën van tijd meer (tamelijk ongebruikelijk voor deze tijdnoodjunkie), stond wel lekker, maar zijn stukoffer voor 3 pionnen sloeg niet door. Te meer daar hij even later een toren weggaf (of was het een paard, sorry, I forgot). Maar misschien was hij er niet met zijn gedachte bij, na afloop van de clubavond kon hij ons allen blij nieuws geven, en dat had niets met zijn nederlaag te maken. Benieuwd? Vraag het hem!

Ben ik er al? Nee, nog niet. Ok. Marco speelde een snelle remise. Dat was te voorzien want zijn tegenstander houdt erg van remises en lijkt me een sympathieke man. Sla zoiets maar af. Nee, dat doe je niet. Even een flash-forward naar E-teams: Tycho Boas (één onzer leden) biedt remise aan, zijn tegenstander: “Nee, ik haat remise”. Zo kan het dus ook.

Dik van Leeuwen creëerde spektakel. Hij offerde een loper voor aanval, maar zijn tegenstander gaf gelijk materiaal terug voor een tegenaanval. Diks koning ging het hele bord over, maar erger: zijn stukken kwamen niet in het spel. Dat leverde een nederlaag op.

Even kijken. Wie dan nog? Jan Overbeek gaf ergens een loper weg, ik heb de partij niet veel gevolgd.

Van Raudenbusch’s spel was ik onder de indruk. Hij speelde mooi dynamisch, ik zag een paar lekkere stellingen en zetten. Maar, helaas, ineens stond hij een loper achter, en dat was te veel. Zo leek alles tegen te zitten deze avond.

Tsja, dan Robin. Zijn tegenstander was vaker naar het Indonesische feest in de grote zaal aan het kijken dan bij zijn partij aanwezig, zo leek het. Zou Robin, die toch wel lekker uit de opening was gekomen, het karwei daardoor iets te lichtvaardig hebben opgevat? Misschien, de lange rokade (wellicht daarvoor al, maar ik was bezig mijn eigen bord leeg te eten, en had niet zoveel oog voor het bord naast me) leek me in elk geval een grote fout, waarmee de partij verloren ging. Robin rommelde nog wat daarna maar daarvoor lette zijn tegenstander te goed op.

Well, that leaves me. Ik was niet zo op mijn gemak in de opening maar kreeg wel leuke praktische kansen en een koningsaanvalletje. Mijn teamgenoten vonden trouwens mijn aanval sterker dan ik zelf dacht. Maar goed, dat zal de analyse uitwijzen, in elk geval wikkelde hij naar een dubbel toreneindspel af. Dat speelde ik aanvankelijk toch wel lekker – het deed me denken aan een stelling die ik onlangs bij een training in Arnhem behandelde. Al met al leek er echter niet meer dan remise in te zitten, wat ik na nog wat proberen ook merkte.

2-6. De tweede nederlaag op een rij, in een wat wisselvallig seizoen. Nog één wedstrijd te gaan dit seizoen, en wel tegen de nummer laatst, Leusden. Come on, Baarn, dat varkentje gaan we toch wel even wassen!?

1. R. van Kampen (z) – P. Willemsen 0-1
2. P. Losekoot – W. Kruimer remise
3. M. Meijer – R. Disselhoff remise
4. D. van Leeuwen – G. Kampstra 0-1