Of het goed Nederlands is, is de vraag, maar tijdens het na afloop analyseren in de bar van het Rode Kruisgebouw werd door een aantal schakers het woord combinatief opvallend vaak gebruikt. In elk geval combineerde Ed Duister zich knap naar de halve finale van de interne bekerstrijd.
Slechts 8 partijen stonden op het programma van ronde 14 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Naast veel afmeldingen werd dat lage aantal veroorzaakt door een externe wedstrijd van het viertal. Van de toptien kwamen daardoor slechts 3 spelers in actie. Twee van hen speelden een kwartfinale wedstrijd voor de beker tegen elkaar. Ed Duister won door een mooie combinatie een pion van David Knight, maar laatstgenoemde zette Duister vervolgens bijna mat. Dat lukte net niet. Toen Knight met een pion schaak gaf, kon Duister zodanig met een paard terugslaan dat Knight vervolgens schaak stond. Dat kostte een stuk en de winst was voor Duister, die dankzij zijn combinatieve spel de halve finale
bereikte. De derde toptienspeler, Thur Breukers, moest het opnemen tegen nummer 22 van de ranglijst, Walter Schram. Op papier een makkie zou je denken. Niets bleek minder waar. Al snel belandden ze in een eindspel van loper (Breukers) tegen paard met één pion meer voor Breukers. In een dichtgeschoven pionnenstelling bleek het paard van Schram echter wendbaarder dan de loper van Breukers. Door een pion te offeren, wilde Breukers meer ruimte creëren. Schram nam dat offer niet aan, hield de stelling liever gesloten. Achteraf bleek dat hij die pion best had kunnen slaan, want dan zou hij zelfs winstkansen hebben gehad. Nu berustten deze heren in remise, en daar was de nummer 22 ook best tevreden mee.
Ton Koekkoek en Mario Lambrechts speelden ook een zeer combinatieve partij. Lambrechts nam snel na de opening het initiatief over, maar Koekkoek verdedigde zodanig, dat hij tegelijkertijd dreigde met aanvalsgeweld. Lambrechts bleef echter ook alert en uiteindelijk kwamen ze in een pionneneindspel remise overeen.
Martijn Kruiswijk speelde een sterke partij tegen Werner Raudenbusch. Lang had hij echter problemen met zijn eigen e4-pion. Nadat Raudenbusch echter zijn g-pion te vroeg opschoof, rook Kruiswijk zijn kans. De dubbele torenaanval die volgde, kon Raudenbusch niet meer tegenhouden. Thijs Michels profiteerde volop van de passiviteit van Rob Boss in zijn openingsspel. Boss liep achter de feiten aan en Michels kon heerlijk naar winst combineren.
In de partij tussen Henk Meeuwissen en Suzan Roothaan waren al heel snel alle lopers van het bord. Met paarden is het echter heerlijk combineren. Meeuwissen was daar de slimste in. Conrad Keijzer won een kwaliteit van jeugdtalent Rogier Burger en met twee sterke lopers wist Keijzer die voorsprong bekwaam tot winst om te bouwen. Christian Krijnen en Rien Lambrechts, beiden pas kort lid, hielden het lang spannend. Na anderhalf uur was er nog geen stuk van het bord. Daarna ging het verrassend snel. Eerst verdwenen twee lopers in de doos, en vervolgens kreeg Lambrechts plots een niet meer te keren dubbele aanval op de koning van Krijnen. Lambrechts was duidelijk de combinatiefste van de twee.
Alle uitslagen ronde 14: Breukers – Schram remise Koekkoek – M. Lambrechts remise Kruiswijk – Raudenbusch 1-0 Michels – Boss 1-0 Meeuwissen – Roothaan 1-0 Burger – Keijzer 0-1 Krijnen – R. Lambrechts 0-1 A-beker, kwartfinale: Duister – Knight 1-0 Stand aan kop: 1 Losekoot 491 2 Lensink 443 3 Knight 420 4 Krishnasing 387 5 Duister 379 6 Breukers 376 7 Brantjes 360 8 Spijkerman 349 9 Meijer 318 10 Timmerman 311
Leuk thema, mooi geschreven.
Verassend allemaal en goed voor elkaar Ed 🙂