Intern, Volwassenen

Burger blijft koploper

Burger blijft koploper

Foto’s Boss
Duister had een winst nodig voor de aansluiting op de kop van het klassement. Brouwer en Van der Braak verrassen met respectievelijk plek twee en vijf. Kunnen zij handhaven? Dit is ronde 7 en wederom veel absentie door jeweetwel.


Duister – Burger   0−1
Burger met zwart opende voor het oog agressief in het Spaans. Duister liet zich niet verrassen en ging met een betere stelling het middenspel in, won een kwaliteit in een winstgevende stelling. In de overgang naar het eindspel verspeelde Duister zijn voorsprong en concentratie. Duister kon nog remise houden maar ging uiteindelijk mat.


Bijleveld – Brouwer   1−0
Bijleveld begon met wit en speelde Pf3, de Reti. Dit vindt Bijleveld een fijne opening, omdat zowel wit als zwart zich dan goed kunnen ontwikkelen. Aldus geschiedde. Zwart dacht met een heleboel afruilingen in het centrum een betere pionnenstructuur te krijgen in het eindspel, waar wit dan wel een loper zou hebben tegenover een paard van zwart. In elk geval kans op remise voor zwart dus.  Brouwer bleek echter een variatie over het hoofd gezien te hebben, waardoor wit een pion kon winnen. Dit werden twee pionnen en na een aantal trucjes met de witte loper kwam een van deze pionnen steeds dichter bij de achtste rij. Toen gaf zwart op.


Olthof – Van der Braak   1−0
Na een regelmatig begin kreeg Olthof met wit grip op de stelling met twee sterke lopers. In het middenspel verloor zwart een paard. De taaie verdediging van zwart werd systematisch teniet gedaan.


Schram – Kruiswijk   1−0
Van tevoren was duidelijk, de Caro Kann en de Panov reactie van Schram met wit. Onnauwkeurige ontwikkeling in de opening kostte zwart materiaal en de partij.

Uitslagen ronde 7
Duister  - Burger     0−1
Bijleveld - Brouwer    1−0
Olthof  - Van der Braak 1−0
Schram  - Kruiswijk   1−0
Stand na ronde 7
1. Burger     293
2. Brouwer    226
3. Losekoot    221
4. Bijleveld   202
5. Olthof     201
6. Duister    167
7. Van der Braak 159
8. Boss      157
9. Schram     147