Extern, Uitgelicht, Volwassenen

BSV1 in vorm

BSV1 in vorm

Afgelopen vrijdag 3 maart speelde het eerste team van de Baarnse schaakvereniging tegen HSG3 uit Hilversum.
Bij HSG waren bovenin de externe teams vier spelers vertrokken. Dat werkte weer door naar beneden. HSG3 miste dus vier goede spelers, die waren opgeslokt door het tweede team. De BSV had twee afmeldingen en een zieke. Het nieuwe lid Pelter werd direct ingezet. Prima aanwinst. Timmerman en Spijkerman werden geleend van het tweede.
HSG3 staat gedeeld onderaan met Laren en Zeist. De Baarnaars staan vijfde. Tegen de nummers een tot en met vier is al gespeeld. Te weinig punten gehaald. BSV1 kijkt dus niet meer omhoog. Wat ons rest is geen punten meer verspelen.

Bord 1, Punter – Losekoot   0-1
Na afloop roemde Losekoot het goede spel van zijn teamgenoten. En wat ie zelf deed?! Met zwart een dame-indische partij, waarbij zijn tegenstander Punter drie foutjes maakte na de opening. Losekoot gaf Punter nog de gelegenheid tot verbetering van de stelling vlak voor de derde verkeerde zet. Daarna speelde Losekoot de partij op techniek uit.
Hieronder zijn mooie partij met een evenzo mooie analyse van Losekoot zelf.

Bord 2, Brantjes – Oudshoorn   1-0
Oudshoorn speelde met zwart in de siciliaanse drakenvariant te langzaam. Daardoor kon Brantjes een pion offeren voor een aanval op de zwarte koning via de h- en g-lijn. Eerst won Brantjes de kwaliteit en kon later mat geven.

Bord 3, Lukacs – Knight   0-1
Knight zag met zwart de schotse opening op het bord verschijnen. De dames werden snel afgeruild. Knight kreeg het voordeel door het loperpaar en actievere stelling. Met een toren op de tweede rij en een loper op de diagonaal a8-h1 won Knight eerst een paar pionnen, vervolgens een stuk en gaf tot slot mat.

BSV1-HSG3_Pelter
Bord 4, Pelter – Noel   1-0
Pelter debuteerde bij de BSV. Goeie speler dus meteen op bord vier. Met de witte stukken kwam Pelter goed uit de opening. Noel  verzuimde de koningsloper te ontwikkelen en te rokkeren, waardoor de zwarte koning in het midden op de tocht stond. Noel liet nog een kans op tegenspel liggen. In het eindspel speelde Pelter de partij knap uit.

Bord 5, Van de Waall – Meijer   remise
In de siciliaanse drakenvariant leek Meijer met zwart oppermachtig in het centrum. Toen Meijer de verkeerde pion naar voren schoof, kreeg Van de Waall met wit de touwtjes in handen. Van de Waall won een pion. Meijer verdedigde uitstekend, ruilde stukken, maakte van de extra pion van wit een dubbelpion. Remise.

Bord 6, Duister – Cornelissen   1-0
Duister kreeg met wit het geweigerde Morragambiet op het bord. Cornelissen schuift de pion door naar d3 in plaats van slaan op c3. Vervolgens werden de stukken neergezet. Cornelissen liet een kans op een remisestelling liggen. In het middenspel stonden de zwarte stukken erg passief. Duister zag een gaatje. Toen de witte dame te paard de zwarte stelling binnen galoppeerde kostte dat Cornelissen een stuk.

Bord 7, Snieder – Spijkerman   remise
Spijkerman met zwart speelde tegen Snieder een haast traumatische partij. Spijkerman liet zich al vroeg opsluiten en had de rest van de partij geen andere keuze dan lijdzaam en geduldig keepen. En zelfs dat ging met hangen en wurgen. In wederzijdse tijdnood plaatste Spijkerman een taktisch remise-aanbod, dat Snieder in gewonnen stelling na enig denken aannam. Een wonderbaarlijke ontsnapping onder het Cruijffiaanse motto ‘Als je niet ken winne, mot je zorgen dat je niet verliest’.

Bord 8, Timmerman – Veenvliet    1-0
Invaller Timmerman kwam met wit goed uit de opening. Timmerman heeft met wit een abonnement op een stelling met f4. Zo ook op de Aljechinverdediging van zwart speelde Timmerman een minder bekende f4-variant. Veenvliet schoof de damepionnen ver naar voren ten koste van een achtergebleven e-pion en achterstand in ontwikkeling. Timmerman kreeg een sterk paard in het centrum op e5. Toen Veenvliet het sterke paard afruilde was de partij meteen uit. Om niet mat te gaan moest zwart een stuk geven. Zwart speelde nog even door om later in een volgend matnet op te geven.

BSV1        HSG3         7-1
Losekoot    Punter       1-0
Brantjes    Oudshoorn    1-0
Knight      Lukacs       1-0
Pelter      Noel         1-0
Meijer      Van de Waall remise
Duister     Cornelissen  1-0
Spijkerman  Snieder      remise
Timmerman   Veenvliet    1-0

1 comment

Comments are closed.