Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Breukers weer naar tweede plek in schaakcompetitie

Breukers weer naar tweede plek in schaakcompetitie

Ronde 30 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was er één van uitersten. Eén partij was vrijdagavond al voor 9 uur klaar, terwijl de laatste pas tegen half twaalf was afgelopen. Ondanks de slechts 5 partijen was er ook een nieuwe deelnemer.

foto’s Walter Schram en Ton Koekkoek

Koploper Ed Duister speelde het Morragambiet tegen de Siciliaanse opening van Erik van Lier. Dit keer nam Van Lier de gambietpion aan. Van Lier zette in de opening vervolgens als eerste de pionnen op de damevleugel in beweging. Maar daardoor bleef de ontwikkeling van zijn stukken achterwege. Nadat Duister zijn stukken wel in positie had gebracht, leidde dit ertoe dat hij door de daaropvolgende tactische wendingen de gambietpion terug kon winnen. En daarna volgde stukwinst en partijwinst.
De partij tussen Thur Breukers en Ton Koekkoek duurde bijna 3,5 uur en was daarmee de langste van de avond. Tot het middenspel ging het vrijwel gelijk op. Daarna won Breukers een pion en kwam beter te staan. Koekkoek speelde echter scherp en kwam iets terug. Met beiden nog een dame en enkele pionnen werd het een lang en boeiend eindspel. Ondanks het feit dat Koekkoek Breukers dit seizoen voor het eerst in tijdnood bracht, wist hij niet te voorkomen dat een pion van Breukers na de 70e zet zou promoveren en gaf op. Achteraf bleek Koekkoek een kans op eeuwig schaak – en dus remise – gemist te hebben. Door dit resultaat en omdat concurrent Henri Spijkerman niet speelde, stijgt Breukers naar de 2e plaats in het klassement.
In een Schotse partij tussen Rogier Burger en Frits Kok maakte eerstgenoemde een grote fout. Dat kostte hem 2 pionnen en een kwaliteit. Burger speelde onverstoorbaar door tot zijn laatste pion geslagen was, in de hoop op pat. Kok bleef echter geconcentreerd, dus schreef een winstpartij bij.
In de drakenvariant van het Siciliaans nam André van der Braak (met zwart) gaandeweg het initiatief in zijn partij tegen Mario Lambrechts. Toen de f-lijn werd geopend, nam de druk van zwart toe. Lambrechts probeerde vervolgens stukverlies te voorkomen door een tussenschaakje met zijn dame. Dat leidde echter tot dameverlies en dat betekende het einde van de partij.
Christian Krijnen speelde met wit tegen dhr. Tan, die als potentieel nieuw lid een eerste proefwedstrijd mocht spelen. Helaas verliep de opening voor Tan niet geheel naar wens en Krijnen kreeg al vrij snel materiaalvoordeel. Tan probeerde nog wat onrust te zaaien, maar moest het toch voor gezien houden toen Krijnen zijn voordeel rustig naar winst uitspeelde. Deze partij duurde niet erg lang, maar Tan – die uiteraard nog ritme en ervaring mist – liet wel zien dat hij voldoende lef en doorzettingsvermogen heeft om tot betere resultaten te komen.

Uitslagen ronde 30:
Duister - Van Lier 1−0
Breukers - Koekkoek 1−0
Burger – Kok 0−1
M. Lambrechts - Van der Braak 0−1
Krijnen - Tan 1−0

Stand aan kop:
1. Duister 1189
2. Breukers 998
3. Spijkerman 993
4. Schram 863
5. Burger 809