Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Breukers neemt leiding over

Breukers neemt leiding over

Afgelopen vrijdagavond versloeg Thur Breukers in een rechtstreeks duel koploper Rogier Burger en Dirk Jan Olthof werd door jeugdtalent Jelle Bijleveld verrassend uit de bekercompetitie gespeeld. Er waren nog meer verrassingen in ronde 5 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.

Tekst en foto’s: Ton Koekkoek
In een lang gelijkopgaande partij tegen Thur Breukers probeerde Rogier Burger zijn koppositie te behouden. In het middenspel maakte hij echter een fout, waardoor hij een toren tegen een loper en pion moest geven. Ondanks taai en goed verdedigen, was dit uiteindelijk voor Breukers met zwart genoeg om te winnen. En om de leiding in de interne competitie over te nemen!
In een lang en spannend duel wist Ton Koekkoek (wit) het Jan Timmerman erg lastig te maken. Dat vergde erg veel bedenktijd voor Timmerman. Toen Timmerman nog maar 14 seconden op zijn klok had, bood Koekkoek – die nog 25 minuten had, maar geen directe winstkansen zag – remise aan. Timmerman zag echter nog een sterke aanval op de koning van Koekkoek en weigerde dit aanbod. En dat bleek inderdaad een levensgevaarlijke aanval. Maar Koekkoek kon die nog net pareren en toen ging de tijd echt in het nadeel van Timmerman werken. In de seconden die hem nog restten, deed hij niet de meest correcte zetten, en met uiteindelijk nog slechts 4 pionnen tegen een dame van Koekkoek moest hij opgeven. Voor het eerst dat Koekkoek een resultaat tegen Timmerman boekte.
Rob Boss opende met wit tegen Henk Willemsen met d4 en het London-systeem. Na 8 zetten kon hij al een pion winnen, maar deed dat niet. Na nog 10 ontwikkelingszetten kreeg wit opnieuw een kans op pionwinst en nu was de tijd daar wel rijp voor. Heel secuur en geconcentreerd zette Boss dit voordeel uiteindelijk om in winst.

Bekerstrijd
Dirk Jan Olthof en Jelle Bijleveld vochten een lange en spannende strijd uit om de volgende ronde van de bekercompetitie te bereiken. Gelet op het ratingverschil (ruim 500 punten meer voor Olthof!) had Bijleveld voldoende aan remise. Toch probeerde Bijleveld met zijn zwarte stukken aan te vallen, maar Olthof sloeg alle aanvallen af. Zwart had een sterke loper en wit had de c-lijn onder controle. Toen zwart met een pion een doorbraak forceerde, neutraliseerde Olthof dat door een paardoffer en 2 mogelijke vrijpionnen. Onder tijdsdruk werd remise gemaakt door zetherhaling. Een knappe prestatie van Bijleveld, die dus mag doorbekeren.
Erik van Lier nam het met wit op tegen Johan Vermulst. Ondanks de witte opening met e4 en f4 werd er geen koningsgambiet gespeeld. De partij ging gelijk op. Hoewel Van Lier op een gegeven moment in tijdnood kwam, was het Vermulst die niet de beste voortzetting koos. Remise lag binnen handbereik, maar nu kon Vermulst niet meer voorkomen dat wit kon promoveren met een serieuze matdreiging. Vermulst gaf op en Van Lier bekert verder.
De laatste bekerpartij van deze avond ging tussen Mario Lambrechts met wit en Ed Duister.
Een zware kluif voor Lambrechts, maar gezien het hoge ratingverschil heeft Lambrechts genoeg aan remise om door te bekeren. Duister wilde in de opening een Benkö, maar Lambrechts weigerde en speelde een onschuldige variant. Duister combineerde niet lekker tijdens het onder druk zetten van een gepend wit paard. Na het afruilen van wat stukken dreigde Lambrechts ook nog eens eeuwig schaak vanwege een (half) open g-lijn waar de zwarte koning op bivakkeerde. Lambrechts kwam dan ook met een veel betere stelling uit de opening, totdat … hij een stuk van het bord oepst. Daarna is het snel afgelopen. Ook Duister bekert verder.

Uitslagen ronde 5:
Burger - Breukers 	0−1
Koekkoek-Timmerman	1−0
Boss - Willemsen 	1−0
Beker, eerste ronde:
Olthof - Bijleveld 	½−½
Lambrechts - Duister 	0−1
Van Lier - Vermulst 	1−0

Stand aan kop:
1.	Breukers 	205
2.	Olthof 		183
3.	Burger 		164
4.	Koekkoek 	147
5.	Duister 	141
6.	Bijleveld 	133
7.	Spijkerman 	128
8.	Boss	 	126
9.	Timmerman 	107
10.	Schram 	    104

Vrijdag speelt Baarn 1 thuis vanaf 19.30 uur tegen Ons Genoegen uit Amersfoort. Ronde 6 van de interne competitie begint om 20.00 uur. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6, Baarn.

4 comments

 1. Het spook is (hopelijk voorgoed) verdreven. Mooi verslag, prima foto’s Ton!

  1. Henri, bedoel je dat ik naar Valencia vertrokken ben?? Dat is niet voorgoed, hoor…

 2. Thur, voor een spook ben je veel te lijfelijk aanwezig 🙂
  Ik bedoelde Jaap Spook, de zogenaamde fotograaf die door Duistere Ed is opgevoerd.

  Wat jou betreft, het wordt tijd dat je Valencia achter je laat, het barre Nederlandse klimaat doorstaat en helemaal voor de titel gaat. Hmm, daar zit zelfs een liedje in! 🙂

  1. Er zijn diverse titelkandidaten: Duister,Olthof en nu twee jeugdspelers, waarvan zeker Rogier Burger een goede kans maakt.Voor jou en mij geldt dat we te weinig spelen om voor de eerste plaats mee te doen. Een jeugdspeler als kampioen zou ik toejuichen, al ben ik met Ed als kampioen ook heel tevreden.
   Ik zie mijn rol meer als onrust stoken in de top van het klassement. Toch een soort spook dus…

Comments are closed.