Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Breukers brengt spanning terug aan top

Breukers brengt spanning terug aan top

Afgelopen vrijdag werd ronde 13 van de interne competitie gespeeld. Er werden 5 partijen gespeeld en daarin gebeurden soms verrassende dingen.

verslag en foto’s: Ton Koekkoek

Thur Breukers is aan een sterke opmars bezig. Koploper Ed Duister merkte dat vrijdagavond ook. Na een Caro Kann-opening ging de partij al snel over in een onoverzichtelijke stelling. Nadat Duister de dames had geruild bleef een slechtere koningsstelling voor Breukers over, maar Breukers had wel een pion meer. In het eindspel van twee lopers (Duister) tegen loper en paard bleek die pion doorslaggevend. Geen verrassing, want Breukers won al vaker van Duister, maar wel een knap resultaat. Zelf gestegen naar plek 3, maakt Breukers het ook weer spannend in de top van het klassement.
Rogier Burger speelt ook sterk dit seizoen. Na een Schotse opening tegen Mario Lambrechts trok hij met wit ten aanval en behield lang het initiatief. Met dame en paard kwam Burger erg dicht bij de zwarte koning, maar Lambrechts wist alle vorkjes en matjes te ontlopen. Uiteindelijk draaide het uit op een eindspel met toren en pionnen, dat niet gewonnen kon worden. Remise dus.

Remise-eindspel

Verrassingen
Christian Krijnen had nog niet gewonnen dit seizoen en Frits Kok stond stevig in de toptien, dus de bookmakers wisten het wel. Kok en Krijnen openden en volgden geruime tijd een partij tussen de grootmeesters Morozewich en Andreikin, die eerder dit jaar in remise eindigde. Kok verwisselde echter een aantal zetvolgordes en verloor een pion. Krijnen kreeg grote druk op de witte stelling van Kok en maakte dit keer geen fouten. In een poging de stelling te forceren, maakte Kok wel een fout waarvan plotsklaps mat of dameverlies het gevolg was. Verrassende, maar knappe zege van Krijnen.
Christian Krijnen verraste Frits Kok

Eble Mink had dit seizoen nog niet gespeeld. Zijn laatste partij was de verloren bekerfinale eind vorig seizoen tegen Ton Koekkoek. Het lot had deze schakers nu weer tot elkaar gebracht, en weer voor de beker, zij het nu in de achtste finale. Misschien was er bij Koekkoek sprake van enige onderschatting, want hij opende niet sterk. Hij bracht zijn dame te snel naar voren zonder zijn andere stukken te activeren. Bovendien sloeg hij een pion waardoor het centrum vrij kwam voor de stukken van Mink. Die maakte daar dankbaar gebruik van en zette alle stukken op de nog niet gerokeerde koningsstelling van Koekkoek. Laatstgenoemde dacht het nog even te kunnen houden, maar toen hij zijn dame in liet staan, was het pardoes afgelopen. Keurige revanche voor Mink.
Eble Mink verraste Ton Koekkoek

Een waar gevecht vond ook plaats in de langste partij van de avond tussen Martijn Kruiswijk (met wit) en Rob Boss. Een redelijke opening voor beide spelers resulteerde in een middenspel met torens en lopers. Na het dichtschuiven van de pionnenstructuren bleek Kruiswijk net wat makkelijker te kunnen manoeuvreren met zijn stukken dan Boss. Een doorbraak op de koningsvleugel kostte Boss zoveel tijd dat hij door zijn klok ging.

Op de klok links minuten, rechts seconden!

Uitslagen ronde 13:
Breukers - Duister 	1−0
Burger – M. Lambrechts 	0,5-0,5
Kok - Krijnen 		0−1
Kruiswijk - Boss 	1−0
Beker:
Koekkoek - Mink 	0−1

Stand aan kop:
1.	Duister		504
2.	Spijkerman 	460
3.	Breukers 	421
4.	M. Lambrechts 	418
5.	Schram 	        371
6.	Burger 		353
7.	Kruiswijk 	340
8.	Kok 		308
9.	Boss 		296
10.	Koekkoek 	265

De komende 2 weken is er geen interne competitie. Op 21 december is er een voor iedereen toegankelijke thema-avond in het teken van schaaklegende Bobby Fischer, en op 28 december vindt weer het traditionele Oliebollentoernooi plaats. Beide avonden vanaf 20.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.

2 comments

  1. Helemaal mee eens. In de BC van vandaag hebben we vrijwel de gehele pagina met schaakinfo mogen vullen!

Comments are closed.