2007

Boss schaakt als computer

Waldemar Moes neemt koppositie van Ton Koekkoek over. Jarno Witkamp doet goede zaken. Rob Boss raakt weer in vorm.Afgelopen vrijdag won Waldemar Moes na een lange op het scherpst van de snede gespeelde partij van Pascal Losekoot. Daarmee onttroonde hij Ton Koekkoek als koploper in de derde cyclus. Koekkoek zelf had namelijk geen kans tegen het sterk spelende jeugdtalent Yme Brantjes. Door de winst op Losekoot speelde Moes ook Jarno Witkamp in de kaart. Losekoot was tot afgelopen vrijdag de belangrijkste concurrent in de strijd om het clubkampioenschap, maar door diens verlies en door de winst van Witkamp op Arthur Vlug is de voorsprong van Witkamp op zijn achtervolgers weer groter geworden. Bovendien is het niet onmogelijk dat Witkamp na de eerste twee cycli te hebben gewonnen ook de derde gaat winnen. Hij staat nu tweede in deze cyclus. Dat zou een bijna unieke prestatie zijn. Maar er zijn nog zes speelronden te gaan, dus er kan nog van alles gebeuren.

Computerschaak
Rob Boss versloeg in een naar eigen zeggen ‘mooie partij’ Levente Vervoort. Het opvallende daarbij was dat Vervoort eerder die dag tegen de computer had geoefend en exact dezelfde partij op het scherm kreeg. Op de vraag van Boss of hij toen ook verloren had, antwoordde Vervoort bevestigend. “Dan schaak ik dus evengoed als een computer en heb jij er niet genoeg van geleerd”, concludeerde Rob Boss terecht. Het leverde hem bovendien een topdrie notering op.

Jong tegen oud
In vier partijen was het leeftijdverschil tussen de spelers erg groot. Deze strijd tussen jong en oud eindigde onbeslist: tweemaal wonnen de ‘oudjes’, tweemaal wonnen de jonkies. Jeugdlid Geertièn de Vries (15 jaar) deed voor het eerst mee in de seniorencompetitie en behaalde tegen mw. Ensink meteen zijn eerste zege en Yme Brantjes (14) won, zoals hiervoor vermeld, van Ton Koekkoek. Levente Vervoort (13) kon het dus niet bolwerken tegen ‘computer’ Rob Boss, terwijl Kasper Wiegers (14) het niet redde tegen Werner Raudenbusch. Merkwaardig genoeg was dit pas Raudenbusch’ eerste overwinning deze cyclus. Dat laatste gold overigens ook voor Rien van Brummelen, die Ger Oldekamp in een zeer lange partij uiteindelijk wist te verslaan. Ook George van Tent boekte in een leuke partij tegen Wim van Teutem zijn eerste overwinning. De allerlangste partij van de avond, Marco Meijer tegen Peter van de Veer, eindigde ondanks alle inspanning onbeslist.

Uitslagen van de 6e ronde
Uitslagen

Witkamp – Vlug		    1-0
Moes – Losekoot		    1-0
Meijer – Van de Veer		remise
Van Voorthuizen – Pandelaar	remise
Lensink – Van Klingeren	    0-1
Vervoort – Boss		    0-1
Koekkoek – Brantjes		0-1
Wiegers – Raudenbusch	    0-1
Schaap – Van Briemen		0-1
Michels – Vermulst		1-0
Van Brummelen – Oldekamp	1-0
Meeuwissen – Vegter		1-0
Van Tent – Van Teutem	    1-0
De Vries – Ensink		1-0

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1. Moes		    373
2. Witkamp		351
3. Boss			315
4. Koekkoek		313
5. Brantjes		306
6. Overbeek		304
7. Losekoot		287
8. Van Schaik		264
9. Van Voorthuizen	263
10.Bogaerts		259

—Ton Koekkoek