2005

Bonuspunten bepalen stand schaakvereniging

Mede omdat het eerste team een uitwedstrijd speelde (4-4 tegen Amersfoort 3), was het een rustig avondje in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Van de koplopers was alleen Meijer aanwezig. Hij won al snel van Van Voorthuizen. Vanwege de bonuspunten voor de externe wedstrijden zijn het echter Van Kampen en Overbeek die de leiding overnemen. Net als Pandelaar, Koekkoek en Van Schaik wonnen deze heren hun twee partijen in de derde cyclus.Er is dit jaar een wijziging in de puntentelling van de Baarnse Schaakvereniging. Naast de punten voor de interne competitie (11 punten voor winst, 6 punten voor remise en 1 punt voor verlies), kan men extra punten verdienen door mee te spelen in de externe competitie (12 punten voor winst, 8 punten voor remise, 4 punten voor verlies). Tijdens de twee rondes die er in de derde cyclus gespeeld zijn moest het eerste team beide keren in actie komen. Alleen Robin van Kampen en Jan Overbeek wisten twee keer te winnen. Zij staan dan ook aan kop in de voorlopige stand.

Marco Meijer staat nu derde. Na zijn geslaagde invalbeurt in Baarn 1, won hij vrijdag in een korte partij van Simon Van Voorthuizen. Deze speelde de opening snel, maar overzag dat Meijer eerst een pion kon winnen en vervolgens met een paard in de stelling kon komen om zo een kwaliteit te winnen.

Een zeer spannende partij werd gespeeld door Vincent Pandelaar en Peter van de Veer. Van de Veer leek de beste kansen te hebben, maar was waarschijnlijk iets te hebberig met het pakken van een pionnetje. Pandelaar nam de aanval over en hoewel hij achteraf gezien niet de scherpste voorzetting koos, drong hij Van de Veer toch in de verdediging. In tijdnood deed Van de Veer er alles aan om een mataanval te pareren, maar Pandelaar had gezien dat er nog een ander matbeeld inzat en profiteerde hier goed van.

Michiel van Schaik mocht zijn tweede overwinning deze cyclus bijschrijven door winst op Henk Meeuwissen. Stukwinst was hiervoor voldoende. Ook Ton Koekkoek won al voor de tweede maal, dit keer van Reinier Schaap die niet goed uit de opening kwam. Toen er later in de partij ook nog een dame cadeau gedaan werd, was het over en uit.

Rienk Andriessen wist het Werner Raudenbusch lastig te maken, maar toch niet lastig genoeg om de sterker geachte speler te kunnen verslaan. De routine van Raudenbusch gaf de doorslag. Ramses van Dijen was terug van vakantie en had er weer zin in. Hij leek regelrecht naar een overwinning op Rien van Brummelen af te koersen, maar deze verdedigde zich zoals als altijd inventief. Ondanks twee pionnen voorsprong stelde Van Dijen zich tevreden met remise.

Even leek Ger Oldekamp de partij tegen Peter Vegter verloren te hebben toen er groot 0.00 op zijn schaakklok te lezen stond. De klok was echter verkeerd ingesteld. Nadat dit hersteld was, wist Oldekamp zijn materiële voorsprong uit te bouwen en winst naar zich toe te trekken. George van Tent en mevrouw Ensink maakten er een lange partij van. Beiden hadden kansen. "Ik had bijna gewonnen, " was dan ook het terechte commentaar van mevrouw Ensink. De punten gingen echter naar Van Tent.

Uitslagen van de 2e ronde
Uitslagen

Van Voorthuizen	- Meijer	0-1
Pandelaar	- Van de Veer	1-0
Meeuwissen	- Van Schaik	0-1
Koekkoek	- Schaap	1-0
Andriessen	- Raudenbusch	0-1
Van Brummelen	- Van Dijen	remise
Oldekamp	- Vegter	1-0
Van Tent	- Ensink	1-0

Tussenstand na de 2e ronde
Stand

1. Van Kampen	24
2. Overbeek	24
3. Meijer	23
4. Pandelaar	22
5. Koekkoek	22
6. Van Schaik 	22
7. Vlug 	20
8. Losekoot	16
9. Krishnasing	16
10. Moes	16

Vrijdag speelt het tweede team thuis tegen Amersfoort 4. Verder wordt de derde ronde van de derde cyclus gespeeld. Die partijen beginnen vanaf 19.45 uur. De jeugd is al een uur eerder aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Net als de cursus damesschaak vinden deze activiteiten plaats in de zalen van Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Voor meer informatie over het schaken in Baarn kunt u contact opnemen met de secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, Ton Koekkoek (tel. 5420605), of de jeugdleider, Pascal Losekoot (tel. 6012745). Ook kunt u een kijkje nemen op www.baarnseschaakvereniging.nl—Marco Meijer