Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Boeiende strijd om schaakprijzen

Boeiende strijd om schaakprijzen

David Knight verstevigde afgelopen vrijdag in ronde 31 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging zijn koppositie waarschijnlijk beslissend. Zelf schakelde hij de nummer 2 – Ed Duister – al snel uit door optimaal te profiteren van een vroege blunder van Duister. En nummer 3 – Henri Spijkerman – verloor van Ashley Krishnasing.

Een interessante poging van Spijkerman om controle over de zwarte velden te krijgen, werd door Krishnasing simpel weerlegd. Spijkerman kreeg geen compensatie voor de geofferde pion en werd vervolgens nauwkeurig en zonder tegenspel door Krishnasing van het bord geschoven.
Behalve genoemde partijen duurde ook de partij tussen Rob Boss en Thur Breukers niet lang. Na een aangenomen damegambiet verdedigde Breukers de gambietpion, maar wel ten koste van ontwikkeling van zijn stukken. In de 10e zet speelde Breukers zijn dame naar b6 en dat verloor een paard tegen een 2e pion. Na nog wat geruil van stukken kon Boss een paardvork plaatsen op dame en toren, waarna Breukers opgaf.

Lang en boeiend
Jan Timmerman en Martijn Kruiswijk speelden een zeer lange en boeiende partij. Timmerman gaf in de opening een pion weg. Timmerman probeerde met wit initiatief te nemen. Kruiswijk raakte niet onder de indruk en verdedigde consciëntieus met de wetenschap dat bij afruil van stukken de overwinning vrijwel zeker zou zijn. Timmerman probeerde dit te voorkomen door zoveel mogelijk stukken op het bord te houden en complexiteit in de stelling te brengen. Dat lukte, want uiteindelijk – de langste partij van de avond – kon Timmerman met een mooie combinatie een pion én een paard veroveren en daarmee de partij.
Ook Ton Koekkoek en Mario Lambrechts speelden een lange en boeiende partij. Koekkoek kwam goed uit de opening en zette Lambrechts stevig onder druk. Na dameruil en twee pionnen voorsprong, maar met een matige pionnenstructuur, gaf hij het paard van Lambrechts te veel vrijheid. Dat kostte hem uiteindelijk zijn pionnenvoorsprong en de partij.

Categorieprijzen
De strijd om de categorieprijzen laait ook hevig op. In de groep met ratings tot 1600 gaat de strijd tussen Frits Kok en Mario Lambrechts, die een voorsprong van bijna 90 punten op Martijn Kruiswijk hebben. In de groep tot 1350 heerst echter Erik van Lier. Hij is aan een bijzonder sterk seizoen bezig en staat nu al ruim 100 punten voor op nummer 2, Conrad Keijzer. In zijn partij tegen Rien van Brummelen had hij eerst een ontwikkelingsachterstand, maar daarna trok hij de stand toch in evenwicht. In het eindspel kon hij een witte pion verschalken dankzij een fraaie penning. Hij kon ‘mat achter de paaltjes’ net voorkomen, en besliste de partij in zijn voordeel door pionpromotie. Keijzer kon zijn achterstand op Van Lier beperken door te winnen van Rien Lambrechts. In die partij kreeg Keijzer een sterke vrijpion. Na opmars van die pion kon hij via een combinatie met loper en dame een fraaie mataanval uitvoeren.
Jeugdleider Jan Kessler verloor voor de 3e keer dit seizoen van jeugdlid Rogier Burger. De partij ging wel heen en weer met enkele keurige penningen van Burger, maar Kessler kwam daar steeds goed onderuit. In het eindspel maakte Kessler een fout, die hem een toren kostte.
Koos Kok en Suzan Roothaan speelden voor het eerst tegen elkaar. Kok kwam beter uit de – Engelse – opening door ietwat passief spel van Roothaan. Tegengestelde rokades leidden tot verwikkelingen in het middenspel met aan beide zijden een dubbelpion. Een winstkans zagen beiden niet, remise dus. Aspirant-lid André van der Braak legde Werner Raudenbusch het vuur na aan de schenen. Die liet zich niet zo maar de kaas van het brood eten, dus dit werd een pittig duel. Uiteindelijk trok Van der Braak aan het langste eind.

Uitslagen ronde 31:
Knight - Duister	 	1−0
Krishnasing - Spijkerman 	1−0
Timmerman – Kruiswijk	 	1−0
Koekkoek – M. Lambrechts 	0−1
Van Brummelen - Van Lier 	0−1
Boss - Breukers 		1−0
R. Lambrechts - Keijzer		0−1
Kessler – Burger	 	0−1
Koos Kok - Roothaan 		remise
Raudenbusch – Van der Braak 	0−1

Stand aan kop:
1.	Knight 		1120
2.	Duister		913 	
3.	Spijkerman 	863
4.	Timmerman 	789
5.	F. Kok 		707
6.	M. Lambrechts 	707
7.	Van Lier	632
8.	Kruiswijk 	618
9.	Koekkoek 	605
10.	Boss 		604