2008

Blunders en sterke staaltjes in schaakcompetitie

Afgelopen vrijdag werd soms fout op fout gestapeld tijdens de achtste ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Koplopers Losekoot en Vlug blijven winnen.Er viel vrijdagavond weer heel wat te beleven in De Leuning, sinds dit seizoen de thuishaven van de Baarnse Schaakvereniging. Zonder fouten geen overwinningen natuurlijk, en er waren veel overwinningen deze avond. Alleen de partijen tussen Conrad Keijzer en Bert van Klingeren en tussen Henk Meeuwissen en Ger Oldekamp eindigden in remise. Zouden die dan foutloos gespeeld hebben? In elk geval stonden ze vast en zagen geen winstkansen meer.

Gedrongen
Pascal Losekoot blijft voorlopig op koers om de titel clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging wederom te heroveren. Tegen Jan Overbeek speelde hij een sterke partij en hield zijn tegenstander in een enigszins gedrongen stelling. Losekoot maakte geen fouten en boekte zijn zesde overwinning deze cyclus. Alleen Waldemar Moes wist hem op remise te houden. Naaste concurrent Arthur Vlug maakte ook geen fout en versloeg Ashley Krishnasing, die een onnodige tussenzet in een hoopvolle stelling afgestraft zag worden.
Ton Koekkoek werd door Werner Raudenbusch in een volkomen gedrongen stelling gedwongen. Diverse stukken konden geen kant meer op. Raudenbusch speelde zijn positionele overwicht rustig en vakkundig uit naar winst.

Blunders
Niet alleen in de onderste regionen worden fouten gemaakt, ook bij de betere schakers wordt soms opzichtig geblunderd. De partij tussen Thijs Michels en Vincent Pandelaar was er zo één. Michels verloor al snel een pion, iets later gevolgd door een stuk. Daarna kwam hij toch weer in de wedstrijd doordat Pandelaar een stuk weggaf. Tot slot beging Michels weer een blunder waardoor de winst wel terecht naar Pandelaar ging.
Wim van Teutem had best een aardige stelling opgebouwd tegen Hans van Briemen. Toen laatstgenoemde een paardvork op de torens van Van Teutem zette, schrok deze zo erg dat hij onnodig zijn dame weggaf. Terwijl er juist een heel sterke voortzetting mogelijk was geweest! Van Briemen aanvaardde deze gift gretig.

Sterke staaltjes
Paul Evers had een voorgevoel dat hij in tien zetten zou verliezen van Peter van de Veer, en sprak dat ook uit. Een stukje psychologische oorlogsvoering kennelijk, want na tien zetten was er nog niets aan de hand. Van de ‘overwinningsdruk’ ontdaan, speelde Van de Veer toch iets minder geconcentreerd, want in de veertiende zet maakte hij een fatale fout. Sterk staaltje van Evers. Benieuwd of deze tactiek navolging krijgt.
Marco Meijer opende goed tegen Jarno Witkamp, maar kwam door een fout in het middenspel een stuk zwakker te staan. Hoewel Witkamp het initiatief toen overnam, zag hij nèt te laat dat Meijer een pracht combinatie opzette die niet meer te stoppen was. Sterk staaltje van Meijer. Ook de overwinning van Rien van Brummelen kan als sterk staaltje gezien worden. Boss wacht nog steeds op zijn eerste zege deze cyclus.

Uitslagen van de 8e ronde
Uitslagen

Losekoot – Overbeek		1-0
Vlug – Krishnasing		1-0
Meijer – Witkamp		1-0
Michels – Pandelaar		0-1
Raudenbusch – Koekkoek	    1-0
Van de Veer – Evers		0-1
Boss – Van Brummelen		0-1
Keijzer – Van Klingeren	    remise
Meeuwissen – Oldekamp	    remise
Van Teutem – Van Briemen    0-1

Tussenstand na de 8e ronde
Stand

1. Losekoot    500
2. Vlug      452
3. Brantjes    446
4. Moes      418
5. Michels     361
6. Van Voorthuizen 338
7. Overbeek    334
8. Van Klingeren  328
9. Lensink     326
10.Van de Veer   317

—Ton Koekkoek