2007

Bloedstollende schaakpartijen

Vrijdagavond speelden zich bloedstollende taferelen af op de schaakborden in Het Brandpunt. De meest verrassende uitslag was wel de winst van Peter Vegter tegen Rien van Brummelen.Ondanks deelname van diverse Baarnaars aan de minicompetitie met de Soester Schaakclub werden in Het Brandpunt toch liefst negen partijen in de interne competitie gespeeld. Met de ontknoping van de tweede cyclus in het zicht hadden wellicht meer Baarnaars voor deelname aan de interne competitie gekozen. Alleen bij winst echter hadden ze daar voordeel bij, want deelnemers aan de minicompetitie krijgen sowieso tweederde van hun eigen waarde toegekend in de interne competitie. Dat bleek ook wel, want er werd op het scherpst van de snede gestreden en er viel geen enkele remise te noteren. De strijd om de cycluswinst is nog volop open.

Rien van Brummelen probeerde weer een plaats in de toptien te bereiken. Hij vergiste zich echter in de kracht en onverzettelijkheid van tegenstander Peter Vegter. Die speelde zeer geconcentreerd en behield ogenschijnlijk eenvoudig het overzicht. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij naar een positioneel betere stelling. Waar Vegter doorgaans de concentratie in het eindspel nogal eens laat verslappen, gebeurde dat ditmaal niet. Van Brummelen kon het tij dan ook niet meer keren en moest Vegter feliciteren met diens knappe overwinning.

Dames in de aanbieding
Jeugdtalent Yme Brantjes – toch wel de relevatie van dit seizoen – streed voor wat hij waard was tegen Pascal Losekoot. Ook toen hij een stuk achter kwam, bleef hij zich verzetten. Losekoot zette Brantjes zo klem dat hij zelfs zijn dame in de aanbieding deed. Brantjes hapte terecht niet toe, omdat dit snel tot mat zou hebben geleid. Het overwicht en de druk van Losekoot bleven echter te groot om daar nog onderuit te komen. Ook in de partij tussen Kasper Wiegers en Bert van Klingeren stond een dame in de aanbieding. Dat was echter verre van vrijwillig. Wiegers was iets te gretig op stap gegaan met zijn dame, Van Klingeren sloot dit belangrijke stuk bekwaam in en kon het uiteindelijk slaan.

Boy Bogaerts kwam na een slechte opening al snel in grote problemen. Ton Koekkoek profiteerde niet optimaal en toen Bogaerts tot dameruil dwong, kreeg laatstgenoemde wat meer lucht. Uiteindelijk gaf de voorsprong van twee pionnen voor Koekkoek de doorslag. Thijs Michels nam de stelling van de taai verdedigende mw. Ensink onder vuur. Ook hier besliste de voorsprong in pionnen de partij in het voordeel van Michels.

Bloedstollend
Werner Raudenbusch en Arthur Vlug speelden een lange en spannende partij. Tot op het laatst bleven de dreigingen over en weer gaan. Vlug buitte uiteindelijk zijn kwalitatieve voorsprong uit en schreef de partij op zijn naam. Nog spannender was het bij Rienk Andriessen tegen Simon van Voorthuizen. Van Voorthuizen had constant dreiging op Andriessens koningsvleugel, maar Andriessen had een granieten verdediging. In die verdediging zat bovendien dermate veel flexibiliteit dat Van Voorthuizen steeds voor een gevaarlijke uitval moest oppassen. Van Voorthuizen paste goed op, maar mocht niet klagen dat Andriessen de juiste tegenaanval niet meer kon uitvoeren wegens tijdgebrek. Nu ging Andriessen door zijn vlag.
Ger Oldekamp en Conrad Keijzer speelden een onderhoudende partij. Oldekamp kwam echter wat minder uit de opening en Keijzer zette voldoende druk om de winst naar zich toe te trekken. Paul Evers was ook weer eens van de partij en dat mocht Henk Meeuwissen ervaren. Ze speelden een spannende, lang gelijkopgaande partij. Maar in het eindspel zette Evers een prachtige combinatie met zijn paard op het bord, waardoor Meeuwissen zijn dame en de partij verloor.

Uitslagen van de 11e ronde
Uitslagen

Losekoot – Brantjes		1-0
Raudenbusch – Vlug		0-1
Wiegers – Van Klingeren	    0-1
Andriessen – Van Voorthuizen	0-1
Evers – Meeuwissen		1-0
Oldekamp – Keijzer		0-1
Van Brummelen – Vegter	    0-1
T. Michels – Ensink		1-0
Koekkoek – Bogaerts		1-0

Tussenstand na de 11e ronde
Stand

1.	Witkamp	    560
2.	Van de Veer	546
3.	Van Schaik	527
4.	Moes		517
5.	Meijer		479
6.	Brantjes	430
7.	Losekoot	425
8.	Vervoort	418
9.	G. de Mon	416
10.	Wiegers	    410

—Ton Koekkoek