Intern

Betrokken schakers met hoge nieuwswaarde

Het was moeilijk kiezen afgelopen vrijdag bij de Baarnse Schaakvereniging. Wat was het meest bijzondere nieuwsfeit van deze ronde 31? De recordopkomst met 14 partijen, het onverwachte verlies van Yme Brantjes, het bereiken van de halve bekerfinale door Vincent Pandelaar en Henri Spijkerman of toch het verlies van koploper Ashley Krishnasing? Oordeelt u zelf.
 
Dat de leden van de Baarnse Schaakvereniging betrokken zijn bij de club bleek deze ronde maar weer eens. Liefst 30 leden waren aanwezig. Bert van Klingeren was door een late ziekmelding uitgeloot, maar kwam toch een kijkje nemen. Waldemar Moes speelt alleen extern, maar stond deze avond achter de bar. Vincent Pandelaar speelt alleen de bekercompetitie in Baarn en kwam deze avond uit tegen Rien van Brummelen. Dat is een echte doorzetter die niet snel opgeeft. Ook nu werd het een lange partij die toch volgens verwachting door Pandelaar werd gewonnen. In de halve finale komt hij nu uit tegen Losekoot.
 
De andere halve finale zal gaan tussen Ashley Krishnasing en Henri Spijkerman. De laatste versloeg Marco Meijer door via een kwaliteitsoffer de pionnenstructuur te verpulveren. Hoewel Spijkerman in het tweede achttal speelt en Meijer in het eerste achttal was de uitslag nauwelijks meer een verrassing te noemen. De eerste ronde van dit seizoen kende dezelfde uitslag en sindsdien verkeert Spijkerman voortdurend in de top vijf, enkele plaatsen boven Meijer.
 
Koppositie

De strijd om de bovenste plaatsen blijft spannend. Ashley Krishnasing liep tegen zijn tweede nederlaag van het seizoen aan. Tegenstander Kasper Wiegers kent een goed seizoen, maar liep onverwacht drie achtereenvolgende nederlagen op. Deze ronde was hij weer scherp en speelde hij zijn voorsprong netjes uit naar de winst. De opdracht voor Pascal Losekoot was nu duidelijk: winnen om zo op gelijke hoogte te komen met de koploper. Jan Timmerman dacht daar echter anders over. Hij hield keurig gelijke pas zijn tegenstander en toen hij een pionnetje voor kwam, bood hij coulant remise aan. Maar remise spelen, terwijl je punten achter staat, daar word je geen clubkampioen mee, zo redeneerde Losekoot. Vervolgens paste hij zijn eindspelkennis secuur toe en pakte hij alsnog de winst.
 
In de strijd om de derde plaats leed Yme Brantjes duur puntverlies. Tegen Werner Raudenbusch zette hij een mooie koningsaanval op en winst leek een kwestie van tijd. Maar Brantjes overzag compleet een zet  van Raudenbusch die na stukwinst geen moeite had de partij uit te spelen. Daan Lensink kon daardoor de derde plaats weer overnemen. Tegen Geertièn de Vries kwam hij niet in de problemen. In een al betere stand leidde een tactisch grapje tot torenwinst.

De Vries zag zijn mooie toptien klassering helaas verdwijnen, want Raudenbusch, Breukers, Koekkoek en Van Klingeren zijn hem deze ronde voorbij gestreefd. In de voorbije weken was Thur Breukers er tegen de topdrie niet aan te pas gekomen, maar tegen Rienk Andriessen kon hij weer lekker spelen en haalde hij de winst binnen. Ton Koekkoek won tegen Thijs Michels voor de vierde keer op rij en met zijn elfde plaats klopt hij nu zelfs op de deur van de eerste tien.
 
Conrad Keijzer is ook goed bezig en boekte tegen Ger Oldekamp zijn derde achtereenvolgende zege. Ed Duister zag zijn openingsvoorbereiding beloond. Rob Boss trapte in een openingsvalletje en speelde met een stuk minder een verloren wedstrijd. Walter Schram kwam weer eens in een eindspelletje. Maar zelfs met zijn goede techniek kon hij niet winnen van Mees Heeringa. Het werd de enige remise van de avond. Jeugdlid Menno Muller speelde tegen Eble Mink en wist toch wel enigszins verrassend het volle punt binnen te halen. Ook Izaäk Schipper mocht een winstpartij laten noteren. Het nieuwe lid Martin Bunschoten ging in de aanval, maar met twee dames op het bord was Schipper niet te stoppen.
 
Uitslagen ronde 31

Krishnasing – Wiegers                    0-1
Losekoot – Timmerman                1-0
Raudenbusch – Brantjes               0-1
Lensink – De Vries                           1-0
Boss – Duister                                   0-1
Breukers – Andriessen                  1-0
Michels – Koekkoek                       0-1
Heeringa – Schram                          remise
Oldekamp – Keijzer                        0-1
Kruiswijk – Van Lier                         1-0
Muller – Mink                                    1-0
Bunschoten – Schipper                 0-1

Beker

Meijer – Spijkerman                       0-1
Pandelaar – Van Brummelen      1-0
 
Stand aan kop

 1. Krishnasing                   1211
 2. Losekoot                        1206
 3. Lensink                           910
 4. Brantjes                         905
 5. Spijkerman                   794
 6. Wiegers                          784
 7. Duister                            751
 8. Meijer                             687
 9. Timmerman                  683
 10. Raudenbusch               644

 
Andere speellocatie

Vorige week werd al melding gemaakt van het feit dat de schaakvereniging op zoek moet naar een nieuwe speellocatie, omdat de Stichting Welzijn Baarn ruimtes wil af stoten en in de loop van het komende seizoen stopt met verhuur van De Leuning. Als nieuwe speellocatie heeft de vereniging Het Rode Kruisgebouw in de Burgemeester Penstraat op het oog, waar de damvereniging al gehuisvest is. Om alle leden in de gelegenheid te stellen het schaken in deze ruimte zelf te ervaren wordt er aankomende vrijdag 31 mei een proefavond georganiseerd. Voor zowel jeugd als senioren is er een normale speelavond. De jeugd begint om 18.30 uur en de volwassenen spelen hun partijen vanaf 19.45 uur.
 
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.

4 comments

 1. Mooi verslag Marco! “Hoewel Spijkerman in het tweede achttal speelt en Meijer in het eerste achttal was de uitslag nauwelijks meer een verrassing te noemen. De eerste ronde van dit seizoen kende dezelfde uitslag en sindsdien verkeert Spijkerman voortdurend in de top vijf, enkele plaatsen boven Meijer.” Kijk, dat zou ik nou nooit uit mijn pen krijgen… 😉

 2. Het is in de top 10 spannend!
  Pascal staat 5 punten achter op Ashley
  Yme staat 5 punten achter op Daan
  Ik sta 10 punten achter op Henry
  Jan staat 4 punten achter op Marco
  Het wordt een spannende ontknoping =D
  Nog 3 weekjes?

 3. Mooi verslag weer Marco!

  En natuurlijk is de strijd aan de top het leukst, maar ook daaronder is het boeiend: tussen plek 11 en 14 zitten slechts 11 punten, en ook de strijd om plek 17 en misschien zelfs wel 16 is nog lang niet gestreden!

 4. De klasse van de hoofdredacteur van ons clubblad laat zich weer duidelijk zien. Hopelijk leidt dit tot nog meer kopij voor het clubblad.
  De spanning is inderdaad om te snijden! Ik ben al in (besloten) trainingskamp gegaan, want ik wil de kennismaking met het mogelijk nieuwe clubgebouw geen wrange bijsmaak geven:)

Comments are closed.