2006

Benschop naar halve finale schaakbeker

Dik van Leeuwen is na twee speelronden in de tweede cyclus de koploper in de interne schaakcompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Net als Peter van de Veer, Wilette van Helden en Vincent Pandelaar wist hij beide rondes te winnen. Aangezien bij Van Leeuwen daarvan één partij voor de externe competitie was, heeft hij een bonuspunt. Een goed resultaat werd ook neergezet door Martijn Benschop. Hij bereikte de halve finale van de bekercompetitie.

Martijn Benschop schaakt al langer bij andere schaakverenigingen in de regio, maar is pas sinds dit seizoen lid van de Baarnse Schaakvereniging. Met een zevende plaats in de eerste cyclus liet hij zien een aanwinst te zijn. Vrijdag kwam daar een overwinning bij op Simon van Voorthuizen, toevallig de nummer 8 van de eerste cyclus. Belangrijker was echter dat deze partij gespeeld werd in de kwartfinale van de bekercompetitie. Benschop is dus door naar de halve finale.

Eén van de mogelijke tegenstanders is Ashley Krishnasing die eerder al de halve finale bereikte. Voor de interne competitie speelde hij vrijdag een spectaculaire partij tegen Dik van Leeuwen. Deze kwam al vroeg met zijn dame in de stelling van Krishnasing. Die verdedigde zich echter rustig en er was niks aan de hand tot in het eindspel waarin hij een foutje maakte en de overwinning aan Van Leeuwen moest laten. Deze overwinning leverde Van Leeuwen de eerste plaats in de tussenstand van de tweede cyclus op.

Op de gedeelde tweede plaats vinden we een drietal spelers terug. Peter van de Veer kreeg bij zijn aanval een stuk cadeau van Hans van Briemen. Dat maakte het Van de Veer niet moeilijk om de partij te winnen. Vincent Pandelaar ging agressief ten aanval tegen Ton Koekkoek. Dat leverde eerst een paar pionnetjes en daarna de volledige winst op. Wilette van Helden leek gelijk op te gaan tegen Peter Vegter. Van Helden nam de koning van Vegter onder vuur, maar vergat daarbij de verdediging niet. Door enkele fouten van Vegter, maar zeker ook het goede spel van Van Helden, won zij de partij en staat zij verrassend tweede.

Door het grote aantal remises in de externe wedstrijd die tijdens de eerste ronde gespeeld werd, waren veel spelers uit het eerste achttal in de middenmoot terug te vinden. Pascal Losekoot nam het op tegen Waldemar Moes. Moes kwam niet goed uit de opening en Losekoot speelde lekker naar de winst. Dat was al de tweede overwinning van Losekoot dit seizoen op zijn voormalige ‘angstgegner’. Marco Meijer rokeerde te laat in zijn partij tegen Jan Overbeek. Daardoor kon Overbeek een pion winnen en wat Meijer ook probeerde, die pion kwam hij in het eindspel te kort.

Rien van Brummelen wist de dame van Levente Vervoort op te sluiten, die daarom maar opgaf. "Een black out, " was zijn verklaring. Rienk Andriessen leek het beter van het spel te hebben tegen Thijs Michels. Het was niet voldoende voor de overwinning, want zij tekenden voor de enige remise van de avond. Rob Boss offerde er lustig op los tegen Paul Evers. Die gaf wel tegenspel, maar toen de rookdampen waren opgetrokken moest hij concluderen dat zijn stelling te zwak was om nog door te spelen.

Het duel tussen de naamgenoten Daan Michels en Daan Lensink werd gewonnen door de laatste. Een stuk voorsprong was voldoende. Ook Johan Vermulst wist daar wel mee om te gaan tegen Wim van Teutem, evenals Reinier Schaap tegen George van Tent. Henk Meeuwissen daarentegen was te veel met zijn eigen aanval bezig. Via een soort helpmat schonk hij de winst aan Ger Oldekamp.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Leeuwen - Krishnasing 	1-0
Van de Veer - Van Briemen 	1-0
Pandelaar - Koekkoek  	1-0
Vegter - Van Helden   	0-1
Losekoot - Moes     	1-0
Overbeek - Meijer    	1-0
Van Brummelen - Vervoort 	1-0
T. Michels - Andriessen 	remise
Boss - Evers      	1-0
D. Michels - Lensink   	0-1
Vermulst - Van Teutem  	1-0
Schaap - Van Tent    	1-0
Oldekamp - Meeuwissen  	1-0

Beker

Van Voorthuizen - Benschop 	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Van Leeuwen         	 23
2. Van de Veer, Van Helden, Pandelaar	 22
5. Losekoot, Overbeek      	 19
7. Van Brummelen        	 17
8. Van Kampen	             16
9. Van Klingeren, Benschop, Boss, Schaap 15

De laatste vrijdag van het jaar wordt traditioneel het Oliebollentoernooi gespeeld, een snelschaaktoernooi voor leden, oud-leden, huisschakers en andere belangstellenden. Er wordt zoals altijd gespeeld in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Aanvang 20.00 uur, graag iets eerder aanwezig zijn in verband met de aanmelding. Deelname is gratis en er is voor iedereen een oliebol en een prijsje in natura. Meer informatie bij Jan Overbeek, tel. 5421504.—Marco Meijer