Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Bekerstrijd en gezelligheid

Bekerstrijd en gezelligheid

Het was weer ouderwets gezellig afgelopen vrijdag in het Rode Kruisgebouw. Het Baarnse bekerviertal nam het op tegen Vegtlust en won overtuigend met 3,5 – 0,5. Daarmee is Baarn door naar de finale.

In de interne competitie was er al een finale te bewonderen, die om de beker in de B-groep. Daarin namen Nelly Khalioullina en Frits Kok het tegen elkaar op. Kok leek wat beter te staan maar Khalioullina verdedigde taai zodat er uiteindelijk tot remise werd besloten. Dit betekende dat er een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld met ieder 10 minuten op de klok. Kok wist dit keer wel de beslissende klap uit te delen en zette zijn tegenstander met een sierlijke combinatie mat.

Kok wint de bekerfinale in de B-groep
Kok wint de bekerfinale in de B-groep

Nieuw lid van de vereniging Jan Kessler had door een indelingsfoutje geen tegenstander, maar hij hoefde zich niet te vervelen want schrijver dezes kon niet op tijd in Baarn zijn om een reguliere partij te spelen en kon zodoende tussen de journalistieke bezigheden door een paar partijtjes tegen Kessler spelen.

Krachtsverschil

Op twee borden was er sprake van een groot krachtsverschil. Speler van Baarn 2 Mario Lambrechts nam het met de zwarte stukken op tegen speler van Baarn 1 Ed Duister. Er ontstond een spannende partij waarin Duister eerst een kwaliteit won maar Lambrechts deze later in de partij vrolijk weer terugwon. De partij eindigde in remise door zetherhaling, een mooie prestatie van Lambrechts. De prestatie had echter nog veel mooier kunnen zijn, Duister liet na afloop namelijk aan Lambrechts zien dat hij een mat in 2 combinatie over het hoofd had gezien.

Rien van Brummelen speelde met de witte stukken tegen de kopman van Baarn 2 Henri Spijkerman. Ook hier dus een groot krachtsverschil maar Van Brummelen maakte het Spijkerman bijzonder lastig. Pas in de tijdnoodfase van de partij wist Spijkerman de weg naar de winst te vinden.

IMG-20160514-WA0000
Kruiswijk was niet tevreden over zijn opening

Kostbare fouten

In de partij tussen Ton Koekkoek en Werner Raudenbusch leek de winst naar de laatste te gaan. De twee verbonden vrijpionnen van Raudenbusch dreigden namelijk beslissend te gaan worden. Maar er stonden nog wel een paar stukken op het bord en toen Raudenbusch deze verkeerd afruilde was het gedaan en kon Koekkoek een winstpartij bijschrijven.

De partij tussen Rogier Burger en Eble Mink belandde al vrij snel in een spannend eindspel. Beide heren hadden nog een toren en een paard waarbij Burger een pion meer had. Maar toen de verslaggever even met zijn ogen knipperde waren het paard en de toren van Burger van het bord en stonden die van Mink er nog wel op. Burger probeerde het nog maar ging even later mat.

Meer sensatie

Op de overige borden werd er ook veel strijd geleverd. Martijn Kruiswijk was bepaald niet gelukkig met zijn opening en tegenstander Conrad Keijzer kon het initiatief nemen. Toen Kruiswijk het gevaar echter had gepareerd kon hij zelf aan aanvallen gaan denken en deed dat overtuigend. Winst voor Kruiswijk.

Rob Boss is de afgelopen weken in the winning mood. Tegenstander Piet Hein Droogh is dat echter al het hele seizoen. Boss kwam een paard tegen twee pionnen achter te staan en Droogh speede dit voordeel netjes uit naar de winst.

In de partij tussen Hens Albarda en Henk Meeuwissen kwam Meeuwissen een stuk achter te staan. Hij vocht onvervaard door maar toen op een zeker moment mat alleen nog maar was te voorkomen door het geven van veel materiaal besloot hij dat het genoeg was geweest.

In de partij tussen Suzan Roothaan en Rien Lambrechts besloot Lambrechts op een zeker moment niet voor pionwinst te gaan maar om een poging te wagen een pion naar de overzijde te krijgen. Roothaan verdedigde hier niet goed tegen maar Lambrechts overzag dat hij een volle toren kon winnen. Toen dat even later alsnog gebeurde was het over en uit voor Roothaan.

De meest bijzondere partij van de avond was die tussen Thijs Michels en Johan Vermulst. Tot de 30e zet was er nog niet eens pionnetje van het bord en het leek een wat saaie schuifpartij te worden. Niets bleek minder waar. Nadat er eindelijk wat stukken waren geslagen kwam Vermulst met volle kracht de stelling van Michels binnen en won de dame voor een toren. Meestal een reden om maar op te geven maar niet voor Thijs Michels. Vermulst dacht de partij snel uit te kunnen maken maar overzag de zwakte in zijn koningsstelling terwijl de meeste van zijn stukken zich op de damevleugel bevonden. Michels kwam met twee torens binnen en toen het in 2 zetten mat zou zijn gooide Vermulst de handdoek.

Alle uitslagen ronde 29

Khalioullina – Kok                   remise (Kok wint na barrage)
Duister – M. Lambrechts        remise
Van Brummelen – Spijkerman 0-1
Boss – Droogh 0-1
Kruiswijk – Keijzer 1-0
Michels – Vermulst 1-0
Raudenbusch – Koekkoek 0-1
Albarda – Meeuwissen 1-0
Roothaan – R. Lambrechts 0-1
Mink – Burger 1-0

Stand aan kop

1 Losekoot 971
2 Krishnasing 871
3 Knight 812
4 Duister 809
5 Lensink 784
6 Spijkerman 688
7 Droogh 632
8 Kok 621
9 Timmerman 584
10 Breukers 560

2 comments

  1. Een pracht schrijfstijl heb je, Walter. Leest weer heerlijk weg. Waren er maar meer van zulke enthousiaste niet-spelende journalisten!

  2. Dank, Ton! Hoewel ik hoop dat ik binnenkort, al schrijvend of niet, weer wel gewoon een partij kan spelen.

Comments are closed.