Extern, Uncategorized

Bekerdroom Baarn in duigen

Bekerdroom Baarn in duigen

Afgelopen dinsdag mocht het Baarnse bekerteam (Yme, Ashley, Kasper en Ed) het opnemen tegen Lekstroom.Op papier was Baarn de duidelijke favoriet, maar met maar 4 borden kan er van alles gebeuren. Lekstroom is een nog jonge club die is voortgekomen uit een fusie tussen Vianen en Nieuwegein. Deze hebben wel nog hun eigen clubavonden, maar extern hebben ze hun krachten gebundeld.

Kasper en Yme kwamen met het openbaar vervoer en na even zoeken kwamen zij iets voor 19:30 binnen. Toen Yme zijn jas aan de stoel van het eerste bord hing werd hij begroet met: “Ah, Pascal”. Na uitgelegd te hebben dat hij niet Pascal was en dat Pascal ook niet mee zou spelen kwam ter sprake dat de tegenstander zich had voorbereid en dat ze zelfs hun opstelling hiervoor hadden aangepast. Het eerste morele punt was daarmee binnen. Toen Ed en Ashley een parkeerplek gevonden hadden voor de auto kwamen ook zij rond 19:45 binnen. Alleen Ashleys tegenstander was er nog niet, maar er werd toch maar alvast begonnen.

Voordat ik over de partijen begin wil ik het nog even over de speelzaal hebben. We zaten in een achteraf kamertje van een partycentrum waar tegelijk ook een grote quiz werd gespeeld voor mensen van het bejaardenhuis uit de buurt. Deze werd luid begeleid met muzieknummers als “Sex on the beach” https://www.youtube.com/watch?v=uwOveG_IUOk en andere popnummers wat niet echt voor een ideale speellocatie zorgde.

Nu dan toch over naar de partijen. Op bord 1 had Yme met wit na de tweede zet van zwart al een stelling op het bord die hij nog nooit gezien had. Na wat nadenken kwam hij met een plan waarbij hij het centrum bezette met pionnen en hij leek wel goed te staan. Op bord 2 kreeg Ashley een Franse partij op het bord met kansen voor beide partijen. Op bord 3 voerde Kasper in de opening een fout plan uit en het was al snel duidelijk dat hij een moeilijke avond tegemoet ging. Ed op bord 4 kreeg vanuit de opening een vrij gelijke stelling en er leek voor beide partijen nog van alles mogelijk.

Yme kwam steeds beter te staan en mocht op een gegeven moment zelfs een kwaliteit offeren, omdat de zwarte stukken daarna niks meer zouden kunnen doen. In plaats van het kwaliteitsoffer aan te nemen besloot zijn tegenstander tot een wanhoopspoging en offerde zelf een stuk, wat Yme dankbaar aannam. Ashley had een pion meegesnoept van zijn tegenstander, maar die kreeg daar wel een sterke aanval voor terug. Kasper ondertussen was in een verloren stelling terecht gekomen, maar probeerde er met een wanhoopsaanval nog iets van te maken. Na een foute berekening kwam Ed een stuk achter in het eindspel en er leek op dat moment weining hoop meer voor hem.

Ashley was de eerste die klaar was. Na een paar kleine foutjes sloeg zijn tegenstander hard toe en moest Ashley opgeven. Toen was eigenlijk ook al duidelijk dat Baarn het niet ging redden. Niet lang daarna moest namelijk ook Kasper de vlag strijken, nadat zijn aanval niet was doorgeslagen sloeg zijn tegenstandster toe. Ed vocht voor wat hij waard was, maar met een stuk minder was er natuurlijk geen winst meer te bereiken. De remise wist hij echter nog wel veilig stellen en bereikte daarmee toch nog een persoonlijk succesje. Toen het duidelijk was dat Lekstroom gewonnen had gaf Yme zijn tegenstander ook toe dat hij een hopeloze stelling had en gaf maar op.

Dit samen zorgde helaas voor een eindstand van 2.5-1.5 voor Lekstroom. De droom om het
geweldige succes van vorig seizoen te evenaren was daarmee dus in duigen gevallen.