Extern, Volwassenen

Baarnse schakers vieren kampioenschap knallend in eigen thuishonk!

Vrijdagavond 27 april 2012 was het zover. Het achttal van de Baarnse Schaakvereniging kon antwoord geven op de vraag die al enkele weken, zo niet maanden bij een ieder van de club in het hoofd speelde: Zou Baarn 1 dan eindelijk kampioen worden? De Baarnaars stonden al sinds het begin van het seizoen bovenaan en hadden maar weinig punten laten liggen. Tegen o.a. SSC en Hoogland werd met oogverblindende cijfers gewonnen: respectievelijk 6,5-1,5 en 7-1. De enige overgebleven concurrent Leusden werd netjes op gelijkspel gehouden, dus leek er niets meer stuk te kunnen gaan. De laatste wedstrijd van het seizoen in de 2e klasse van de regionale SGS was ook in Baarns voordeel, want tegenstander Het Dikke Torentje uit Eemnes had gedurende het seizoen niet veel kunnen laten zien en stond tweede van onderen. Dus moesten de Eemnessers van goeden huize komen om het Baarn in eigen thuishonk De Leuning moeilijk te maken.

Bij aanvang van de match bleek echter al snel dat het team van Het Dikke Torentje niet compleet was. Ziekte, of privé omstandigheden, waardoor spelers niet konden optreden? Het was allemaal niet helemaal duidelijk, maar de zekerheid was wel dat 2 spelers van hun team niet aanwezig waren.

Besloten werd, in samenspraak met Het Dikke Torentje, dat het eerste bord en het laatste bord zouden komen te vervallen. Dit betekende dat iedereen een bord kon opschuiven en per definitie met een andere kleur zou spelen dan in eerste instantie voorbereid. Dit was voor menig Baarns schaker wel even omschakelen, maar een 2-0 voorsprong vanaf het begin vergoedt veel.

Henri Spijkerman en Ed Duister gaven aan zichzelf op te willen offeren. Zij zagen de overige zes spelers van het Baarnse achttal kennelijk wel de benodigde doelpunten scoren en mochten dit spektakel in ieder geval vanaf de zijlijn meebeleven.

 

De match begon en het leek in eerste instantie nog niet helemaal van een leien dakje te gaan voor de Baarnaars. Kasper Wiegers stond op bord 7 niet helemaal lekker en Yme Brantjes leek in een ietwat gedrongen stelling met zwart ook nog niet glorieus naar de overwinning af te stevenen.

Bij de borden van Marco Meijer, Jan Overbeek, Daan Lensink en Ashley Krishnasing ging het vanaf de opening wel iets beter.

 

Zegetocht

Dat je minder staat tijdens het spel, wil nog niet gelijk zeggen dat het voorbij is. Dat laatste hebben we wel vaker gezien tijdens het seizoen bij de partijen van Kasper Wiegers. Deze talentvolle ondernemer weet vaak nog wel een opening te vinden, om zo zijn laatste troeven uit te spelen. Het ligt om die reden dan ook niet aan hem dat zijn tegenstanders de boot missen. In een stelling waarin zijn tegenstander erg prettig stond en op materiaalwinst wilde spelen, vergat hij zijn eigen materiaal voldoende in de gaten te houden. Hij gaf pardoes een toren weg. De eerste speler van Het Dikke Torentje reikte zijn hand uit om Baarn te feliciteren. Een ongelukkig verlies voor hem, maar een kenmerkende overwinning voor Kasper Wiegers.

Marco Meijer kreeg langzaam maar zeker het betere spel. Toen zijn tegenstander zich vergaloppeerde en dacht een kwaliteit te winnen, was het echter Meijer die de stelling beter had doorberekend en zag dat hij degene was die een stuk ging winnen. Dit bleek voldoende voor de winst.

Jan Overbeek had naar eigen zeggen het betere spel en bouwde in zijn type spel met wit, langzaam maar zeker meer druk op. Zijn tegenstander wist zich geen raad meer en bezweek ook. Het derde punt voor Baarn was al binnen.

 

Ondertussen was het ook Daan Lensink gelukt na een wisselvallige partij het tij ten gunste van zichzelf te keren. Na een voordeel uit de opening en druk uit te oefenen, wist zijn tegenstander de stelling weer in balans te krijgen. Daan liet zich echter niet kennen, en typisch in zijn stijl om rustig zetten te blijven doen, deed hij dat deze partij ook. Zijn tegenstander trok uiteindelijk aan het kortste eind en dit maakte de score inmiddels al 6-0 in het voordeel voor Baarn!

 

Yme Brantjes wist het hoofd koel te houden. Hoewel hij een dag later naar Haarlem zou vertrekken, om daar deel te mogen nemen aan het NK jeugd in de A categorie, voldeed hij aan zijn verwachtingen door de onderlinge match tegen Het Dikke Torentje in zijn voordeel te beslissen.

Zoals gezegd leek het in eerste instantie niet helemaal soepel te verlopen voor hem, omdat zijn stelling er wat gedrukt uit zag en zijn tegenstander erg actief was vanuit het centrum. Maar zoals wel meer spelers uit het team van Het Dikke Torentje, zag ook deze Eemnesser niet waar de ontknoping lag en werd er fout op fout gemaakt, wat uiteindelijk ook in de partij van Yme Brantjes leidde tot een nederlaag voor hem. Brantjes speelde zeer secuur in een eindspel met alleen Dame+Toren en enkele pionnen. Brantjes wist de centrumpion van zijn tegenstander te ondermijnen en oefende veel druk uit op een achtergebleven pion van zijn tegenstander. Nadat Brantjes een eigen gecreëerde vrijpion naar de overkant wist te dirigeren, was het einde oefening. Een mooie overwinning en ondertussen een zeer mooie score voor het Baarnse team: 7-0.

 

Tenslotte naar de strijd op het laatste bord, bord 2, waar Ashley Krishnasing met wit zijn beproeving moest ondergaan, om zijn score van het afgelopen seizoen in dezelfde trant te proberen door te zetten. De opening betrof de Franse Winawer variant, een variant waar hij eerder het seizoen de mist mee inging in een onderling duel tegen teamgenoot Daan Lensink.

Na een advies van clublid Waldemar Moes, besloot Krishnasing niet langer tijd te spenderen aan andere theoretische varianten en speelde direct na 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Lb4 (Winawer) 4.e5 c5 5. Ld2!?

Dit bleek met succes, omdat de tegenstander zich niet veel raad wist met de stelling en behandelde de opening niet zoals het moest. Krishnasing won een pion, maar behandelde op zijn beurt het middenspel niet optimaal en wachtte met een pion meer en een verdedigde stelling af wat zijn tegenstander ging doen: ook hij schoot mis, en wel in de volgende stelling:

 (diagram volgt nog!)

De laatste zet van zwart was 22..Pxc3? Dit was een enorme fout, omdat het Paard vanaf e4 niet mocht wijken, vanwege 23. Pg5! Dit won een stuk, maar nog niet de partij! Het ging helemaal mis en Krishnasing wist zijn voordeel minimaal te behouden, totdat hij op het juiste moment in het ontstane eindspel het initiatief wederom naar zich toetrok en dit feilloos in een mataanval afmaakte.

 En zo werd met de ongelofelijke score van 8-0 door het Baarnse achttal het kampioenschap behaald. De champagneflessen konden eindelijk knallend worden opengemaakt en terecht, dat alle betrokken spelers van het eerste team, op de kampioensfoto konden. Volgend seizoen mogen de Baarnaars het weer proberen in de eerste klasse van de SGS.

 Eindstand SGS 2e Klasse 2011/2012 Groep 2B

Rang Team Gesp. Winst Gelijk Verlies Punten B.Punten
1 Baarn 1 9 8 1 0 17 55
2 Leusden 1 9 7 2 0 16 46,5
3 Amersfoort 6 9 6 2 1 14 44
4 En Passant 3 9 6 1 2 13 38
5 Hoogland 2 9 5 0 4 10 36,5
6 HSG 4 9 3 1 5 7 33,5
7 SSC 1922 3 9 3 0 6 6 27,5
8 BSG 5 9 2 0 7 4 29
9 Het Dikke Torentje 1 9 1 0 8 2 22,5
10 Laren 2 9 0 1 8 1 27,5

 

4 comments

 1. Mooi verslag en een prachtige prestatie van de 6 spelers. En wat Ed en mijzelf betreft, soms moet over je eigen schaduw heenspringen… 🙂

 2. Ik had het nog eens nagezocht; in het clubblad van juli 2004 kon ik het volgende vinden:
  ” Baarnse schaker verpletteren BSG”

  In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen heeft het eerste team van de Baarnse Schaakvereniging een verpletterende overwinning behaald op het derde team van het Bussums Schaakgenootschap. De punten stroomden werkelijk binnen. Alle Baarnse spelers wisten hun partij te winnen, wat een unieke 8-0 overwinning betekende. Geen van de spelers kon zich herinneren ooit deze uitslag meegemaakt te hebben.

  BSG3 – Baarn1 0-8

  1. E. v/d Velden – E. de groote 0-1
  2. F. Heanen – W. Moes 0-1
  3. L. de Kroes – P. Losekoot 0-1
  4. M. Brandenburg – J. Overbeek 0-1
  5. C. Beijen – A. Vlug 0-1
  6. T. Fikkert – V. Pandelaar 0-1
  7. P. Baas – M. Meijer 0-1
  8. M. Kuperus – A. Krishnasing 0-1

  1. Het verhaal bij die wedstrijd van 29 maart 2004 (sommigen kennen het al). Waldemar was nog als laatste bezig, en won. Daarna gingen we op zoek naar een plek om een drankje te drinken en deze enorme overwinning te vieren. Het zal wel rond middernacht zijn geweest, op een maandagavond uiteraard want dat is de dag waarop men in Bussum pleegt te schaken.

   “Kunnen we nog een drankje bestellen”, vroeg een van ons.
   Barvrouw “Helaas, we gaan opruimen…”
   “Maar we hebben met 8-0 gewonnen!”
   Barvrouw: “Oooooh, in dat geval is één drankje nog prima”.
   En zo geschiedde.

   Mijn partij van toen, met wat opmerkingen erbij. Anti-climax waarschuwing…http://www.chesspastebin.com/2012/05/06/pl-ldek-by-pl/Comments are closed.