Extern, Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarnse schakers verslaan Ons Genoegen

Baarnse schakers verslaan Ons Genoegen

Afgelopen vrijdag speelde het achttal van de Baarnse Schaakvereniging tegen het eerste team van Ons Genoegen uit Amersfoort. Hoewel de Amersfoorters hun eerste drie wedstrijden hadden verloren, leek het voor de Baarnaars toch een zware opgave te worden. Niet alleen hadden de meeste Amersfoorters een hogere rating, ook hadden de meesten heel wat jaren meer ervaring.

De eerste meevaller voor Baarn werd genoteerd door Ton Koekkoek, die op bord 8 in een iets slechtere stelling met enig fortuin een remise binnensleepte. Vrij snel daarna wist jeugdlid Rogier Burger op bord 7 de winst binnen te halen, zodat Baarn al een kleine voorsprong nam.
Op bord 5 werden de pionnen van beide kampen ver opgeschoven. Alleen op de h-lijn kwam een open lijn. Baarnaar Mario Lambrechts wist die het eerst te bemachtigen en kwam met dame en toren de witte stelling binnen. Toen wit zijn dame daarbij verspeelde gaf hij op. Thur Breukers begon op bord 3 met zwart op z’n Frans, maar zijn Amersfoortse opponent ging daar niet in mee en de stelling kwam volkomen dicht te zitten. Een wat saaie remise was het gevolg, maar inmiddels was daarmee de stand wel al 3 – 1 voor Baarn.
Op bord 2 speelde Marco Meijer met wit tegen een nogal passief openende tegenstander. Meijer wist daar uitstekend van te profiteren en kon onder andere met een stukoffer onafwendbaar mat afdwingen. Op bord 6 opende Martijn Kruiswijk met wit eens anders dan gebruikelijk en dat leidde al na de 8e zet tot een stelling met tal van tactische mogelijkheden. Na het afruilen van torens wist Kruiswijk zijn lichte stukken op de koningsstelling van zwart te richten en hiermee een pion te winnen. Kruiswijk ging met die voorsprong, en nog een geïsoleerde zwarte pion, het eindspel in en wist dit kundig en rustig in winst om te zetten. Daarmee was de stand op 5 – 1 gekomen en was de winst voor Baarn al binnen.

Terwijl de laatste partijen nog bezig zijn, is de winst al binnen!

Ed Duister had er vervolgens op bord 1 geen enkel probleem mee toen zijn tegenstander – in gelijke stelling – remise aanbood. Op bord 4 speelde Frits Kok iets te passief en toen hij in het late eindspel toeliet dat de zwarte dame zijn stelling kon binnendringen, leidde dat tot veel materiaalverlies en tot de enige winstpartij voor Ons Genoegen. Maar met 5,5 – 2,5 winnen van Ons Genoegen had menig Baarnaar van tevoren niet durven hopen. Met drie winstpartijen uit vier wedstrijden draait Baarn zelfs nog aardig bovenaan mee in de 2e regionale klasse.

Intern
In ronde 16 van de interne competitie stonden nog twee partijen op het programma. Daarin was genoeg strijd, want die duurden zelfs langer dan de externe competitiewedstrijd!

Twee langdurige interne partijen
Na een Koningsgambiet kreeg Christian Krijnen met wit heel actief spel tegen Conrad Keijzer. Laatstgenoemde vond lange tijd steeds een adequate verdediging voor het aanvalsgeweld van Krijnen. De steeds groter wordende druk leidde uiteindelijk tot een onnauwkeurige zet van Keijzer. Materiaalverlies was het gevolg en niet lang daarna kon wit een pion promoveren en dat betekende winst voor Krijnen.
Henk Willemsen en Erik van Lier waren toen nog in een cruciaal eindspel verwikkeld. In een positionele partij waarin weinig werd geruild en laat werd gerokeerd, wist Van Lier een zwarte pion door te schuiven naar de derde rij van wit en die blokkeerde wit nogal in zijn verdere mogelijkheden. In de tijdnoodfase gaf Willemsen een stuk weg en dat voordeel liet Van Lier zich niet meer ontnemen.