Extern, Volwassenen

Baarnse schakers presteren prima in 2013

2013-01-04 Jan Timmerman

De Baarnse schaakvereniging is het schaakjaar 2013 uitstekend begonnen. Het bekerteam won met 3-1 van Oud Zuylen en Baarn 2 won met overtuigende cijfers van Denk en Zet Advisor 2 uit Vinkeveen. Behalve deze twee externe wedstrijden werd er ook volop in de eigen interne competitie gestreden. Kortom, het was afgelopen vrijdag een mooie en drukke avond in De Leuning.

Het Baarnse bekerteam speelde de 2e ronde in de regionale bekercompetitie met een sterke opstelling: Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing, Daan Lensink en Waldemar Moes verdedigden de Baarnse schaak-eer. De Baarnaars begonnen zeer sterk met vrij snelle winstpartijen van Krishnasing en Lensink. Daarentegen moesten Moes en Losekoot tot zeer laat in de avond strijden om de wedstrijdwinst binnen te halen. Dat lukte uiteindelijk, want beiden konden hun partij op remise houden. Dankzij deze 3-1 winst bereikten de Baarnaars de kwartfinale van de bekercompetitie. Vorig jaar sneuvelde Baarn eervol in de halve finale. Gezien het spel en de samenstelling van het team zit er dit seizoen misschien zelfs een verbetering in.

Baarn 2

Het tweede achttal van de Baarnse Schaakvereniging trof in het tweede team van Denk en Zet Advisor een geduchte tegenstander. Hoewel de uiteindelijke einduitslag anders doet vermoeden, moesten de meeste Baarnaars vol aan de bak. Rob Boss haalde op bord 3 al vlot het eerste punt binnen. Zijn tegenstander John van den Berge creëerde na het Siciliaanse antwoord van Boss in de opening weliswaar een sterk centrum, maar verkeek zich op de toren van Boss op de half open c-lijn. Door een slechte zet verloor Van de Berge daardoor al op de 8e zet een stuk. Toen hij even later ook nog een kwaliteit verloor, gaf hij op. Op alle andere borden woedde nog een hevige strijd en halverwege de avond leken de kansen nog beide kanten op te kunnen gaan.

Baarnaar Henri Spijkerman en Henk van der Plas zetten op bord 1 alles vast, zodat wel tot remise moest worden besloten. Op de andere borden creëerden de Baarnaars langzaam maar zeker enig voordeel, maar winst zat er nog niet direct in. Jan Timmerman speelde een lastig eindspel op bord 2 tegen Vinkenvener Weinandl uiteindelijk heel knap uit en noteerde de tweede winstpartij voor Baarn 2. Michiel van Schaik op bord 4 en Ton Koekkoek op bord 7 speelden beiden een mooie partij, waarbij ze steeds net iets meer druk hielden op de stelling van Denk en Zetters Peter de Jonge en Leo van der Greft. Ze verslapten niet en haalden beiden het volle punt binnen, zodat de Baarnaars met de tussenstand 4,5 – 0,5 de wedstrijd al in de knip hadden.

Felle eindstrijd

Op de borden 5, 6 en 8 woedde echter nog een felle eindstrijd. Denk en Zet wilde niet roemloos ten onder gaan en bood op deze borden grote weerstand. Geertièn de Vries wist op bord 5 zijn licht positionele voorsprong toch tot winst om te bouwen, hoewel tegenstander Evert Kronemeijer wellicht een remiseresultaat miste. Rien van Brummelen kwam aan bord 6 met wit redelijk uit de opening, maar liep met zijn pionnen iets te hard van stapel. De lange rochade hielp hem nog net aan een gelijke stand. Na het grote afruilen hield hij redelijk druk op de ketel vanwege de korte rochade van zwart. Het leek op remise uit te draaien. Een tussenschaakje van zwart gooide haast nog roet in het eten. Na vrij veel geschuif en een remiseaanbod van zwart zag Van Brummelen een gaatje in de verdediging van Kers Kentrop en daarmee winstkansen. Veel rekenwerk bracht Van Brummelen eerst één en even later nog een pion in het bakje. Toen ook het witte paard tegen de zwarte loper waren geruild was het gebeurd.

Erik van Lier – invaller bij Baarn 2 – speelde een interessante partij tegen Bert Vrinzen. Hij slaagde er in de koningsstelling van Vrinzen zeer kwetsbaar te maken en aan te vallen met al zijn zware stukken,maar kwam wel een aantal pionnen achter. Omdat Vrinzen in het eindspel ook met een dubbele aanval op de koning van Van Lier dreigde, besloten beiden uiteindelijk tot remise. Analyse wees uit dat Van Lier toch de winst gemist had. Niettemin een prima resultaat van invaller Van Lier, en van Vrinzen, die de eindstand van de wedstrijd nog net op 7-1 kon brengen in plaats van het nog vernietigender klinkende 7,5 – 0,5.

Na vier wedstrijden staat Baarn 2 fier aan kop in de 3e klasse van de regionale Stichts-Gooise Schaakbond, maar er zijn er nóg vier te spelen en naaste concurrent Laren 2 staat maar een punt achter met één wedstrijd minder gespeeld.

Interne competitie

Bij het ter perse gaan van dit artikel waren nog niet alle uitslagen van de 13e ronde van de interne competitie bekend, maar wel was al bekend dat Mees Heeringa en Thur Breukers een heel mooie partij speelden. Daarbij trok Heeringa aan het langste eind. Ook Bert van Klingeren wist te winnen; Conrad Keijzer kwam net iets te kort. Thijs Michels pakte de winst tegen Peter Vegter. En wederom was er een nieuwkomer bij de schaakvereniging (met dank aan het Banketbakkerij Veldhuizen Oliebollentoernooi!), te weten Walter Schram. Hij moest het opnemen tegen Martijn Kruiswijk, waarvan hij tijdens het oliebollentoernooi nog gewonnen had. Nu schreef Kruiswijk de partij op zijn naam. Alle interne uitslagen en de stand volgen elders op deze site.

Op 11 januari wordt vanaf 19.45 uur de 14e ronde van de interne competitie gespeeld en speelt Baarn 1 tegen Ons Genoegen 1uit Amersfoort vanaf 19.30 uur. Alle wedstrijden vinden plaats in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn.

2 comments

  1. Mooi verslag Ton en heel leuk omschreven hoe Baarn2 met volle kracht er tegenaan ging! (psst morgen is de analyse-avond bij Rob: kom en laat jullie partij zien!)
    Rienk Andriessen won intern van Isaac Schipper.

Comments are closed.