Intern, Volwassenen

Baarnse schakers geïnspireerd door Wereldkampioenschap

Door de wereldkampioenschaps-match tussen Anand (India) en Carlsen (Noorwegen) krijgt het schaken veel aandacht. Op het moment van schrijven staat de Noorse uitdager twee partijen voor en hiermee bevestigt hij zijn favorietenstatus. Ook de schakers van Baarn volgen de tweestrijd op de voet en dat is terug te zien in hun partijen. Met dertien partijen en een externe wedstrijd van het viertal was de vrijdagse clubavond druk bezocht.

Klassementsleider Daan Lensink kwam met zwart met een voordeeltje uit de opening. Marco Meijer wist echter, à la Anand, op de juiste momenten de juiste verdedigingen te vinden. Lensink dacht het eindspel wel even à la Carlsen uit te spelen, maar kwam daarbij bedrogen uit. Een remise betekende het eerste puntenverlies voor de zwartspeler.

Ondertussen wist Pascal Losekoot de achtervolging in te zetten. Yme Brantjes gebruikte in de opening en het vroege middenspel veel tijd om zijn zetten te vinden. Losekoot gebruikte die tijd vervolgens om een zwarte pion diep in de gelederen van zijn tegenstander te plaatsen. Winst voor zwart was ook het logische resultaat en Losekoot was zeer tevreden over zijn partij.

Van Voorthuizen wist in de opening wel een pionnetje te winnen, maar van zijn witte openingstempo was niks meer te zien. Het verbaasde de redacteur dan ook dat Duister de pion niet snel terug wist te winnen. Uiteindelijk werd deze partij remise gegeven.

Dat resultaat wilde Thijs Michels ook wel op zijn scoreformulier zetten. Zijn claim was echter nog iets te vroeg en Timmerman wilde er ook niks van weten. Hij speelde de zwarte stelling keurig netjes uit naar een winst.

Ashley Krishnasing heeft een matig seizoen. Dat in tegenstelling tot zijn tegenstander, Conrad Keijzer. Dat bleek ook weer uit hun onderlinge partij. Met een paar pionnen winst leek Krishnasing toch wel op weg naar winst, maar na een blunder mocht hij al blij zijn met remise.

Pionnetjes van het bord halen wilde Rob Boss ook wel. Op enig moment stond hij zelfs gewonnen. Maar Rien van Brummelen is onverbiddelijk als het op de tijdnood-fase aankomt en Boss gaf het voordeel en zelfs de partij uit handen.

Van de partij Muller-Schram heeft de redacteur helaas weinig gezien, behalve dat deze snel af was gelopen. Dat de jonge witspeler weet te winnen laat zien dat hij de competenties heeft om mee te dingen om een top 10-plaats.

Raudenbusch dacht Spijkerman wel eventjes te kunnen verwachten door een stuk te offeren en de koningsstelling open te blazen. Dat dit helemaal niet correct was had Spijkerman wel gezien, maar ondanks dat liet hij even later toch een penning op de dame ontstaan. Dat hij met remise wegkwam was nog erg gelukkig voor hem.

De pionnenaanval van Vermulst op de koningsstelling van Koekkoek leek wel erg snel te zijn, maar de zwarte soldaatjes verdwenen snel van het bord. Daarna is het wit die met een vrijpion mag proberen om de overkant te bereiken. Een winst voor wit volgde.

In de partij Mink-Van Klingeren wist wit erg snel een pion te winnen, maar daarna werd er even vlug tot remise besloten.

Andriessen voerde een goede aanval uit op de witte koningsvleugel, maar Erik pareerde deze door simpelweg naar de andere kant van het bord te gaan lopen. Dat was genoeg voor een gelijk resultaat in deze partij. Dit resultaat was al eerder gekopieerd door Meeuwissen en Lambrachts, ondanks dat eerstgenoemde als eerste een stuk van zijn tegenstander te pakken had.

Bunschoten liet zien dat hij het spelletje wel begrijpt en ontwikkelde zijn stukken terwijl Oldekamp een beetje achterbleef. De ervaring blijkt het uiteindelijk toch te winnen, want de witte stukken gingen snel in het doosje.

Uitslagen

Meijer – Lensink ½-½
Brantjes – Losekoot 0-1
Van Voorthuizen – Duister ½-½
Michels – Timmerman 0-1
Krishnasing – Keijzer ½-½
Van Brummelen – Boss 1-0
Muller – Schram 1-0
Raudenbusch – Spijkerman ½-½
Koekkoek – Vermulst 1-0
Mink – Van Klingeren ½-½
Van Lier – Andriessen ½-½
Meeuwissen – Lambrechts ½-½
Bunschoten – Oldekamp 0-1
 

Stand

1. Lensink 354
2. Losekoot 304
3. Meijer 274
4. Duister 252
5. Timmerman 218
6. Van Voorthuizen 203
7. Brantjes 201
8. Van Brummelen 186
9. Wiegers 180
10. Keijzer 179
 

Elke vrijdagavond heeft de Baarnse Schaakvereniging haar clubavond in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat. De jeugd begint om 18:30 en de volwassenen volgen vanaf 19:45. Voor meer informatie kijk op www.baarnseschaakvereniging.nl.

3 comments

  1. Mooi verslag; maar wel een opheldering van de intern wedstrijdleider: achteraf bleek dat de remiseclaim bij Timmerman-Michels niet zo gek was, alleen had Thijs al zijn zet gespeeld en had ook geen behoefte om op een bord in de analysezaal uit te zoeken of het inderdaad drie keer dezelfde stelling was. Na afloop bleek echter wel dat er drie maal dezelfde stelling op het bord had gestaan.

    1. Aha 🙂 Ik kreeg alleen mee dat de claim moest worden afgewezen 🙂

Comments are closed.