Analysehoek, Toernooien, Volwassenen

Baarnse schaakvereniging volop aanwezig bij Tata steel chess

Baarnse schaakvereniging volop aanwezig bij Tata steel chess

Vrijdag 15 januari begon voor een aantal Baarnse leden al Tata steel chess in Wijk aan Zee. De grote jongens zouden een dag later de gong horen om het afschot te mogen doen.

Van de Baarnse schaakvereniging deden Jan Timmerman en Henri Spijkerman mee met de weekend vierkampen.. Henri in groep 5 behaalde 1 punt uit 3 partijen. Henri begon niet zo goed met 2 nederlagen, hoewel dat niet echt aan zijn stellingen lag, kwam er niet uit wat hij had willen en moeten scoren. Een oppepper van zijn schaakmaat Jan was nodig om er weer in te komen. Het laatste punt werd in dank afgenomen door Henri. Ook tot blijdschap van Ashley, want die kwam op de slotdag eventjes kijken. Hij had liever zelf gespeeld, maar het kwam eventjes niet zo goed uit. Dit tot schrik van Aart Strik, want die wees Ashley erop dat hij zich toch echt had moeten afmelden via de mail. Het was een beetje een vergissing van Ashley, maar organisator Strik zei dat een mail alsnog wel voldoende zou zijn en zo geschiedde het…

Terug naar de schaaktafels

Henri kon met trots zijn laatste partij laten zien waar hij een mooi kwaloffer kon plegen. Of het nodig was, was een andere vraag, maar mooi zag het er zeker uit en Henri had een boel compensatie. Onder het genot van de bitterballen, Texels Skuumkoppe , rode wijn (natuurlijk) en wat frisdrank werd de partij grondig geanalyseerd. De conclusie was dat Henri het erg mooi gespeeld had en goed gebruik maakte van de zwakkere zetten van zijn tegenstander.
Jan keek al glunderend toe, want hij was de man met maar liefst 2,5 punten uit 3 partijen in groep 6! Niet alleen goed voor een boel extra ratingpunten, maar ook de 1e prijs. Jans TPR werd uiteindelijk, heel netjes, 1904. Dat is ruim 200 punten hoger dan zijn rating aangeeft (1668) Op advies nam Jan een mooi boek in ontvangst die wellicht goed aansluit bij zijn stijl:”Risk & Bluff in chess”

De tienkampen

Gedurende Tata spelen Rob Boss en Walter Schram mee met de dagvierkampen tienkampen! Een uitzonderlijke lange en vermoeiende combinatie die wel mogelijk blijkt. Er waren vraagtekens waarom de combinatie van weekendvierkampen en tienkampen niet zou mogen. De dagvierkampen starten 18 januari en eindigen de 20e. Aansluitend starten de tienkampen ,met 1 dag pauze, de 22e en zullen de 31e eindigen, net zoals de meesters.

Rob en Walter heel veel succes en we zien uit naar jullie resultaat!

Jans beste partij

Jan speelde het toernooi tweemaal met zwart en kreeg ook maar liefst tweemaal het Morra gambiet tegen zich. Iets dat in de Baarnse kringen meer bekend is.
Jan verweerde zich hier uitstekend in en kreeg met zwart een mooi initiatief toen zijn tegenstander niet deed wat hij normaal in een opening met een pionoffer zou moeten doen. Kijk mee en aanschouw Jans grootste pracht van de weekend vierkampen 2016: gefeliciteerd Jan!

6 comments

  1. Leuk, zo’n verslag Ashley. Felicitaties voor Jan. Ben wel benieuwd naar die grootste pracht van jou!

  2. Leuk verslag Ashley! En Jan, hmmm, die komt er wel! 🙂

  3. De vierkamp zien Rob en ik maar als opwarmertje. Rob 1 keer winst en 2 keer verlies en ik 2 remises en 1 verlies.

    1. Voor jou geldt dat blijkbaar wel, Walter: 2 uit 2! Rob moet kennelijk nog steeds op gang komen. Zet hem (ook) op Rob!!

Comments are closed.