Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarnse Schaakvereniging gaat online

Baarnse Schaakvereniging gaat online

Verslag: Henri Spijkerman en Walter Schram Foto’s: Walter Schram en archief

Vanwege het corona-virus kan er niet meer fysiek op de club geschaakt worden. Maar de schakers van de Baarnse Schaakvereniging zijn niet voor 1 gat te vangen: inmiddels is er via lichess.org een online-competitie ingericht. De indeling wordt wekelijks door de computer gemaakt, de spelers spreken onderling af wanneer de partij gaat plaatsvinden. Het leuke hiervan is dat alle leden kunnen meekijken bij de partij in kwestie.

Sommige spelers zijn gewend om op een scherm te schaken, anderen, zoals blijkt uit de foto bij dit artikel, hebben toch liever ook een gewoon bord bij de hand.

De 1e ronde verliep als volgt.

 

Timmerman – Spijkerman 0-1

Jan Timmerman liet zich met wit tegen Henri Spijkerman in een gesloten stelling lokken en een ieder (waaronder hijzelf) weet dat hij daar niet van houdt. Daar kwam nog bij dat Timmerman geen plan wist te bedenken en zijn stukken zonder veel perspectief heen en weer bewoog. Dit gaf Spijkerman de gelegenheid pionnen en stukken richting witte koning te manoeuvreren. Uiteindelijk slaagde hij er in zijn torens te verdubbelen op de open g-lijn om daar met donderend gewend binnen te vallen. Timmerman was verbluft en liet zich pardoes mat zetten.

Kok – Burger 0,5-0,5

Jeugdtalent Rogier Burger voelt zich als een vis in het water op internet en voert inmiddels een waar schrikbewind in de rapid- en blitztoernooien. Zijn partij tegen Frits Kok werd dan ook met grote belangstelling tegemoet gezien. Kansjes over en weer leidden tot een dameloos middenspel waarin Burger de kwaliteit won tegen een pion. Kok had een actief loperpaar maar Burger wist secuur te verdedigen om vervolgens af te ruilen naar een eindspel met ongelijke lopers. Kok probeerde het nog wel even, maar muziek zat er niet meer in.

Krijnen – Lambrechts  0-1

Christian Krijnen heeft zich in de reguliere competitie een stevig openingsrepertoire eigen gemaakt dat lastig te bestrijden is. Dat bleek opnieuw in dit internettreffen. Mario Lambrechts kon slecht uit de voeten met wits opening en kwam al snel minder te staan. Maar een verwaald zwart paard bood uitkomst, wit liet een offer op h3 toe en daarna waren de bordjes definitief verhangen. Lambrechts ruilde af naar een gewonnen eindspel waarin Krijnen, inmiddels in grote tijdnood, niets meer in te brengen had.

Brouwer – Koekkoek

In de partij tussen Sieb Brouwer en Ton Koekkoek schuwden beide spelers de aanval niet en er ontstond een zeer open stelling. Wit kwam wel steeds beter te staan maar besloot toen zijn paard dat juist actief stond terug te trekken. Na een massale afruil resteerden enkel nog lichte stukken aan beide kanten. In het eindspel speelde zwart zijn koning een kant op waar die nou net niet heen moest, maar wit wist uiteindelijk niet te profiteren. Remise.

Kruiswijk – Duister

Partijen tussen Martijn Kruiswijk en Ed Duister, ongeacht wie welke kleur heeft, kenmerken zich over het algemeen door dezelfde opening. Deze keer kwam er echter al vrij snel een variant op die wat minder bekend was. Op de 16e zet schreeuwde het publiek om een kwaliteitsoffer van wit, maar dat is vanaf de zijlijn makkelijk roepen. Kruiswijk kreeg het niet doorgerekend en durfde het niet aan. Achteraf was het offer overigens juist geweest. In de stelling die daarna ontstond was er nog genoeg te beleven maar het bleef redelijk gelijk. Totdat Kruiswijk met een mooie tussenzet duidelijk de overhand kreeg. Maar vrijwel meteen daarna vergooide hij niet alleen het voordeel, maar gaf wat speculatief zijn dame en een pion voor twee torens. Maar Duister speelde het ook niet goed en remise leek de uitslag te worden. Totdat Kruiswijk pardoes een stuk weggaf, einde partij.

Boss – Schram

In de partij tussen Rob Boss en Walter Schram had Schram zich voorbereid op de opening van Boss. Eigenlijk beter dan Boss zelf, zo bleek al gauw. Zwart kwam namelijk prettig te staan. Wit kreeg op een gegeven moment een loper op h2 die inmiddels was veroordeeld tot een zeer passief bestaan doordat deze tegen een zee van pionnen aankeek. In een poging tegenspel te ontwikkelen offerde Boss een paard. Dat was helemaal geen slechte gedachte, alleen had hij in tweede instantie met zijn loper moeten terugslaan en niet met zijn andere paard. In het eindspel hield zwart een loper over, met ieder nog een handjevol pionnen. Boss probeerde het nog wel, maar er was geen houden meer aan

Uitslagen 1e ronde

Timmerman – Spijkerman 0-1
Kok – Burger 0,5-0,5
Brouwer – Koekkoek 0,5-0,5
Krijnen – Lambrechts 0-1
Boss – Schram 0-1
Kruiswijk – Duister 0-1

9 comments

 1. Toch een wedstrijdverslag op onze website! Hulde!
  Alleen jammer dat ik in de uitslagen verloren heb, terwijl je in het verslag – terecht – tot remise komt:)

 2. Erg leuk dat door dit soort activiteiten het clubgevoel niet alleen behouden, maar, zie ook de commentaren in de chat bij de partijen, zelfs verstevigd wordt, veel dank!

 3. Grappig dat iedereen met omgedraaide kleuren op de foto te zien is 😛

 4. Hoi Henry,
  Is er een mogelijkheid dat ik alsnog kan instappen op dit online toernooi?
  Zo ja zijn er misschien 2 opties, ik begin in het midden en speel verder met iedereen, of ik begin onderaan maar ik mag 2 partijen per week spelen?
  Maar hoe dan ook jij weet vast wel wat het beste is als het nog kan.
  Ik ben benieuwd, mijn spel is ondertussen wel verbeterd (;))
  Dus kan ik vast sparren tegen sterke spelers en ben goed voorbereid voor het nieuwe seizoen.

  Groeten Rien Lambrechts

 5. Hoi Henri,
  Ik zag dat het dan oneven wordt, ik wacht wel op het volgende online toernooi.
  Groeten Rien

 6. Ik zag dat er nu 20 aanmeldingen zijn op LiChess, is het een idee om 2 poules te maken met bv dubbele rondes op sterkte?

Comments are closed.