Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarns viertal sluit seizoen af met een 3-1 overwinning

Baarns viertal sluit seizoen af met  een 3-1 overwinning

Als laatste wedstrijd van het Baarns viertal in de SGS viertallen competitie 2016-2017 werd een uitwedstrijd tegen Vecht & Ommelanden gespeeld. Het onderste team van de groep bleek geen match voor Baarn.

Zoals we gewend zijn bij het viertal was iedereen op de speelavond weer ruim op tijd aanwezig. Frits Kok, de invaller en meteen maar op bord 1 neergezet, kwam op eigen gelegenheid, de teamcaptain Rien pikte Christian Krijnen en Jan Kessler in Baarn op. Om 19.30 uur kon, na het welkomst- en openingswoord, de wedstrijd dan ook keurig op tijd beginnen.

Frits Kok en Siegfried Reket bereiden zich voor

Frits Kok speelde met wit op bord 1 tegen Siegfried Reket. Siegfried heeft in de interne competitie van Vecht en Ommelanden recent nog van de nummer 1 van de club gewonnen. Dus wel iemand die kan schaken, zo dacht het team. Toch wist Frits redelijk makkelijk naar de overwinning te spelen, ondanks dat Siegfried zo op het eerste gezicht goede zetten op het bord wist te plaatsen. Frits speelde het London systeem, een d4 opening waarbij de eerste zetten redelijk onafhankelijk van de zetten van zwart kunnen worden gespeeld. Met zijn stukken al goed voorgesorteerd liet Frits zijn g2 pion slaan, om zo een open g-lijn voor de toren richting de koningstelling van zwart te maken.Met een paard op f5, de dame op c2 en een loper op d3 in batterij voor de dame bleek de druk te groot. Veel stukken op een koningsstelling betekent dat je kan offeren. Iets dat Frits met overtuiging deed, met een matstelling als resultaat. Dat was dus 1-0 voor Baarn

Het team in de openingsfase van de wedstrijd

Rien Lambrechts speelde op bord 2 met  zwart tegen Henk Schipper. Op Henk’s e4 opening zette Rien de Pirc verdediging in. Met een Konings-Indische stelling creëerde Rien op een Benko-achtige wijze veel vrije ruimte op zijn damevleugel. Henk zette de aanval in, maar Rien wist deze prima te pareren met dame en toren. Toen het moment was gekomen om het punt binnen te halen, dacht Rien er verstandig aan te doen eerst de dame van de tegenstander weg te jagen. De pion die de dame moest wegjagen bleek echter ook gewoon geslagen te kunnen worden, met direct mat als resultaat. Iets dat Rien op dat moment totaal over het hoofd had gezien. In de analyse kreeg hij nog een paar goede tips om dit in de toekomst te voorkomen. Nu was het weer gelijk: 1-1.

Christian Krijnen speelde op bord 3 met de witte stukken tegen  John Schultz. Als fanatieke schaakspeler is Christian de laatste tijd gefocust op het voorkomen van fouten. Immers, alle mooie strategieën kunnen mee de doos van de stukken in als je een foutje over het hoofd ziet! Met toepassing van zijn ‘anti blunder systeem’ bleek hij dit keer succes te hebben.

Krijnen bouwde het prima op. Met wit speelde hij, in navolging van de recente thema-avond bij de Baarnse Schaakvereniging, het Koningsgambiet, wellicht hopend op een romantische avond dus! Zwart nam het gambiet niet aan, kwam weliswaar goed door de eerste zetten heen maar had geen plan voor een vervolg. Een natuurlijk lijkende pion zet bleek veel te passief. Krijnen verhoogde de druk en even later stonden er al te veel stukken voor zwarts koning. Zwart probeerde zijn huid nog te redden door ruil van dames, maar raakte daarmee van de regen in de drup. Door een mooi mat in twee eindigde de partij na 20 zetten met winst voor Krijnen. Gelukkig weer 2-1 voor Baarn

Jan Kessler  speelde op bord 4 met zwart tegen Jaap van Kesteren. Al snel in de opening forceerde Jan een stukwinst door een extra paard van zijn tegenstander naast het bord te parkeren. Ook Jan was goed gefocust, zo bleek, en gaf de voorsprong niet meer uit handen. Als laatste partij van het seizoen voor het team, speelde Jan dit uit naar een mooi gewonnen eindspel.

Met een prima resultaat voor het Baarns viertal kan het team terugkijken op een erg leuk en leerzaam seizoen. Met wat meer geluk had het team zelfs nog kansen op het kampioenschap. Dat mocht niet zo zijn, mhet doel van dit seizoen ervaring voor het viertal opdoen is zeker gelukt. Wie weet heeft het team volgend jaar meer geluk.

Rang Team Gesp. Winst Gelijk Verlies Punten B.Punten
1 Hoogland 1 6 5 1 0 11 17
2 HSG 2 6 4 1 1 9 18,5
3 Baarn 1 6 4 1 1 9 16,5
4 Nijkerk 2 6 2 1 3 5 8,5
5 Amersfoort 2 6 2 0 4 4 10,5
6 Hoevelaken 2 6 1 2 3 4 8,5
7 Vecht & Ommelanden 2 6 0 0 6 0 4,5

Heb je nog geen team ervaring? Geef je volgend seizoen op en beleef een geweldige tijd.

Rien Lambrechts

5 comments

  1. De geest van de viertallencompetitie prima weergegeven, Rien! En – met je oproep voor volgend seizoen – toekomstgericht!

Comments are closed.