2005

Baarns tweede schaakteam ontsnapt aan nederlaag

Met 0-4 achter komen en toch nog 4-4 gelijk spelen, het kon allemaal bij de eerste thuiswedstrijd van het juist gepromoveerde tweede achttal van de Baarnse Schaakvereniging.

De openingswedstrijd in Hoogland had voor de Baarnaars een verrassende 7-1 overwinning opgeleverd. De verwachtingen voor het tweede duel, tegen Doorn-Driebergen 2, waren dus hooggespannen. Echter, de avond begon met een tegenvaller want de bord 6 speler kwam niet opdagen. Na enig getelefoneer werd reservespeler Daan Lensink bereid gevonden om aan bord 6 in te vallen. Deze jeugdschaker kreeg het, zoals verwacht, erg moeilijk tegen “oude rot” H.C. Greven. Lensink verloor vrij snel een stuk en spoedig de partij. Ton Koekkoek kwam in het middenspel twee pionnen achter wat niet meer goed te maken viel (0-2). Helaas kon ook Rien van Brummelen het niet bolwerken. Een aanval op de koningsstelling overleefde hij nog wel, maar daarna liepen de pionnen van de tegenstander sneller naar voren en waren deze niet meer te stoppen. Zelfs de “puntenmachine” Rob Boss moest het afleggen tegen een van de drie schakende jongedames Hijweegen
uit Doorn-Driebergen. De koning van Boss stond erg in het open veld. Hoewel hij zelf ook dreigingen had, kon zijn tegenstandster profiteren door de koning op te jagen en een stuk te winnen.

Hiermee was de tussenstand na 2,5 uur spelen reeds 0-4 en mocht er, gezien de stand op de overige borden, op een forse nederlaag gerekend worden. Peter van de Veer was slecht uit de opening gekomen, dacht over een bepaalde zet een half uur na, maar kon uiteindelijk aanvalsdreigingen creëren en met enige hulp van zijn tegenstander toch winnen. Werner Raudenbusch raakte in het middenspel een pion kwijt. Hij hield wel kansen op remise maar moest, gezien de tussenstand, toch op winst spelen. Dit lukte wonderwel doordat zijn tegenstander in tijdnood een illegale zet deed en direct zijn dame kon inleveren. Kort hierna won eerste bord speler Marco Meijer op fraaie wijze. Een aanval op de koningsstelling resulteerde in een niet te voorkomen mat. Hiermee tilde hij de tussenstand naar 3-4. Alle ogen waren nu gericht op Michiel van Schaik. Deze had weliswaar in het middenspel een kwaliteit verloren maar wist na stukkenruil een pionnenlawine in gang te zetten die de partij besliste.

Met de fortuinlijke 4-4 eindstand waren de Baarnse spelers dik tevreden en keerden de bezoekers toch enigszins teleurgesteld huiswaarts
Baarn 2 – Doorn-Driebergen 2 4-4
M. Meijer – L.H. Hijwegen 1-0
W. Raudenbusch – R. Stomphorst 1-0
P. van de Veer – J. Esmeyer 1-0
R. Boss – Mevr. A.R. Hijweegen 0-1
M. van Schaik – J. Hellevoort 1-0
D. Lensink – H.C. Greven 0-1
M. van Brummelen – J.M. de Wit 0-1
A.A. Koekkoek – W. Smeets 0-1
—Werner Raudenbusch