Extern, Volwassenen

Baarns schaakviertal leeft op

Afgelopen vrijdag streed het viertal van de Baarnse Schaakvereniging met succes voor zijn laatste kans op behoud in de Kampioensgroep van de regionale schaakbond. Het op bezoek komende team van Nijkerk keerde met lege handen huiswaarts.

De Kampioensgroep van de regionale viertallencompetitie bestaat uit sterke tot zeer sterke teams. Het Baarnse viertal was er vorig seizoen nog knap en met enig fortuin in geslaagd in die hoogste viertallenklasse te blijven, maar dit seizoen lijkt het nog zwaarder. Tot nu toe werd slechts één keer gewonnen en werden drie nederlagen geleden, met de laatste plaats in de groep tot gevolg. Tegenstander Nijkerk stond voorlaatste met één matchpunt meer, dus alleen winst zou Baarn nog een kans geven in de Kampioensgroep te blijven.

Daar zag het niet naar uit toen Rien van Brummelen op bord2 inde fout ging en al snel moest opgeven. Ton Koekkoek begon op bord 4 ook al niet best door onnodig een centrumpion weg te geven. Gelukkig deed zijn tegenstander dat even later ook, zodat er weer kansen waren voor de Baarnse speler. Door een betere pionnenstructuur leek de Nijkerker bord 4 speler toch naar een gewonnen eindspel te spelen. Koekkoek kon het allemaal nog net tegenhouden en beiden kwamen remise overeen. Dat betekende wel dat de twee resterende partijen door de Baarnaars gewonnen moesten worden.

Rob Boss (bord 1) en Geertièn de Vries (bord 3) speelden beiden een prima partij en bezweken niet onder de druk. Boss had de koning van zijn tegenstander flink opgejaagd en uiteindelijk kon die geen kant meer op. De matdreiging was zo groot dat de Nijkerker Boss moest feliciteren met zijn overwinning. Ook De Vries speelde knap en rustig zijn gewonnen stelling uit. Ondanks dat zijn Nijkerker opponent veel meer tijd had, bracht De Vries hem stapje voor stapje steeds meer in het nauw. Stukwinst leidde tot de beslissende fase en ook deze Nijkerker moest de handdoek in de ring gooien.

Een keurige 2,5 – 1,5 overwinning voor de Baarnaars was het resultaat en daarmee laten ze de laatste plaats over aan Nijkerk. Met nog twee zware tegenstanders op komst is behoud in de Kampioensgroep nog allerminst verzekerd. Zeker niet omdat topscorer Geertièn de Vries (3,5 punten uit 5 partijen) de eerstvolgende wedstrijd moet missen. Maar deze zege op Nijkerk geeft het Baarns viertal weer wel hoop.

3 comments

    1. Pascal,
      Bedankt voor het verplaatsen van de foto! Ik ben er nog niet zo handig in om dat meteen correct te doen.

  1. Aha, de truc is om de link van de afbeelding bij het artikel (de Post) in het veld “Post Image” te zetten. Maar verder zag het er prima uit hoor 🙂

Comments are closed.