2005

Baarns jeugdteam overtuigend langs Moira-Domtoren

Het jeugdteam van Baarn heeft de eerste ronde overtuigend gewonnen. In het Brandpunt werd het 3½-½. Jesper de Groote was de enige die een halfje afstond.

Na de ongelukkige degradatie uit de meesterklasse afgelopen jaar, is het jeugdteam van Baarn, dat uitkomt in de A-categorie, tot op het bot gemotiveerd om weer promotie te bewerkstelligen. Na het vertrek van Peter Drost bestaat het team nog uit de gebroeders de Groote, Arthur Vlug en Vincent Pandelaar. Op papier is het nog steeds een sterk team, met zelfs een Nederlands kampioen op het eerste bord. De eerste tegenstander, die thuis werd ontvangen, kon daar minder tegenover stellen. Ze hadden met spelers als Wesley Vermeulen en de talentvolle Hugo ten Hertog, die eigenlijk nog D speelt, wel kwaliteit in huis. Het team bleek in de breedte niet sterk genoeg. Ook was er een groot verschil in ratings tussen de beide teams. In theorie zou het een makkelijk avondje moeten worden, maar zoals gewoonlijk, was het in de praktijk nog een hele klus.

De eerste blikken op de stellingen waren niet erg hoopvol. Ewoud stond op bord één wat gedrukt, Jesper speelde een opening waar hij niet veel ervaring mee had, Arthurs stelling was wat dichtgeschoven en Vincent had het moeilijk tegen Hugo.
Vervolgens bleef het zwoegen. Pas na zo’n tweeëneenhalf uur begon er leven in de brouwerij te komen. Vincent had de aanval overgenomen en kegelde zijn tegenstander van het bord. Even later werd er op bord twee remise aangeboden, wat gezien de stand en de resterende stellingen, werd aangenomen. Terecht, want Arthur ramde door de stelling van zijn – zeer verdedigende tegenstandster – heen. Hij mocht uiteindelijk zelfs een toren offeren om promotie te bewerkstelligen. Op bord één kwam Ewoud langzaam maar zeker beter te staan. Uiteindelijk besliste ook hier een ver opgerukte pion de partij.
Daarmee stond de 3½-½ op het scoreformulier. Een beetje een geflatteerde uitslag, want het was ruim twee uur spannend. Uiteindelijk bleek Baarn net iets meer in huis te hebben.
Op 1 oktober wordt de tweede en derde ronde gespeeld in Nijmegen. De tegenstanders zullen zijn De Combinatie van Robin Swinkels en SMB, de organiserende vereniging.—Jesper de Groote