Uitgelicht, Volwassenen

Baarns bekeravontuur eindigt in Hilversum

Baarns bekeravontuur eindigt in Hilversum

Het Baarnse bekeravontuur is ten einde. Na zes wedstrijden waarin het team met Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing, Yme Brantjes en Daan Lensink (en invaller Ed Duister) ongeslagen bleef, is de zegereeks donderdag 13 november bij het Hilversums Schaakgenootschap ten einde gekomen.

Zoals Wim van der Wijk in zijn verslag voor HSG schrijft, zijn wedstrijden tussen de eerste teams van Baarn en Hilversum schaars. Vooraf was het al duidelijk dat het een lastige strijd zou worden, want HSG beschikt over een flink aantal sterke spelers.

Ondanks het feit dat enkele harde kern supporters de Baarnse zijde kwamen aanmoedigen (dank aan Henri, Kasper en Ed), verliep het duel uiterst gemoedelijk. We werden door teamleider Vincent Pandelaar (overigens ook lid van Baarn) gastvrij ontvangen in de lerarenkamer van de school waar Hilversum sinds twee jaar speelt. Het gebouw heeft voor- en nadelen. Het is gloednieuw, ziet er fris uit, maar is bij een eerste bezoek zonder gedegen studie van de routebeschrijving wat lastig te vinden. De geribbelde ongelijkvormige designtafels, ietwat laaghangende oranje ufo’s aan het plafond en het feit dat de ramen niet open kunnen maakt dat het er netjes uitziet, maar niet even praktisch is. Toch een ruime 7,5 voor deze speelzaal.

Yme ging in een uiterst scherpe partij ten onder tegen Jorgen Henseler.
Yme ging in een uiterst scherpe partij ten onder tegen Jorgen Henseler.

Na het openingswoord van Vincent was het hoog tijd te beginnen. Het bord waar de meeste aandacht naar uitging was dat van Yme Brantjes.

Die speelde voor de tweede keer in een week de uiterst scherpe Perenyi aanval, waar hij niet één maar twee stukken offerde voor interessante compensatie. Het resultaat was een uitermate spannende partij, waar Yme het verloren materiaal terug leek te veroveren, maar uiteindelijk toch verloor.

Ashley haalde een nette remise binnen tegen Kees Nagtegaal.
Ashley haalde een nette remise binnen tegen Kees Nagtegaal.

Op bord 1 mocht Ashley Krishnasing met wit tegen de sterke Kees Nagtegaal spelen. Kees is als jeugdspeler begonnen bij Baarn, waar hij nog steeds woont, maar met zijn rating van 2224 is hij de sterkste HSG’er. Ashley kwam echter prima uit de opening. Hij offerde een pion om zijn loperpaar tot leven te brengen, maar dat leidde ertoe dat hij hard moest vechten, want Kees had ook actief tegenspel. Even leek het erop dat Ashley een stuk won, maar dat was tegen drie pionnen wat uiteindelijk tot een remise-eindspel leidde.

Daan hield met zwart de Koningsindische aanval van Vincent Pandelaar onder controle.
Daan hield met zwart de Koningsindische aanval van Vincent Pandelaar onder controle.

Daan Lensink speelde een uitstekende partij tegen Vincent Pandelaar. Vincent koos – misschien in navolging van de vierde matchpartij Carlsen-Anand – voor de Koningsindische aanval tegen het Siciliaans, en Daan pareerde dat met een prima opstelling waardoor hij net als Anand eigenlijk geen problemen kreeg – en zelfs een eindspel (toren, loper, 3 pionnen vs. toren, loper en 2 pionnen met gelijkkleurige lopers) met een pion meer kreeg. Doordat de pionnen echter op één vleugel stonden, waren de winstkansen niet zo groot, het werd dan ook remise.

Pascal Losekoot probeerde door de verdediging van Wim van der Wijk heen te breken, maar dat lukte niet.
Pascal Losekoot probeerde door de verdediging van Wim van der Wijk heen te breken, maar dat lukte niet.
Pascal Losekoot had zijn tegenstander Wim van der Wijk het weekend ervoor bij het SGS snelschaakkampioenschap nog met 2-0 verslagen en begon dus met goede moed aan het duel. Hij bereikte een prettige stelling, maar zijn tegenstander verdedigde goed en daardoor – hoewel Losekoot noodgedwongen nog verwoede pogingen deed iets met zijn kleine voordeeltje te doen – moest hij uiteindelijk in remise berusten.

Baarn verloor daardoor met 2,5-1,5 maar kon bovenal het eerste KNSB bekeravontuur met opgeheven hoofd beëindigen.

HSG 2143 Baarn 2016 2½ -1½
1 Kees Nagtegaal 2224 Ashley Krishnasing 2020 ½-½
2 Wim van der Wijk 2150 Pascal Losekoot 2153 ½-½
3 Jorgen Henseler 2109 Yme Brantjes 2040 1-0
4 Vincent Pandelaar 2088 Daan Lensink 1851 ½-½

De tegenstanders
SGS Bekercompetitie 2013-2014
Ronde 1 De Giessen – Baarn 0-4
Ronde 2 Vegtlust – Baarn 1,5-2,5
Kwartfinale De Rode Loper – Baarn 0,5-3,5
Halve Finale Soester SC 1922 – Baarn 1,5-2,5
Finale Baarn – Paul Keres 2,5-1,5
Baarnse Schaakvereniging SGS Kampioen!

KNSB Bekercompetitie 2014-2015
Ronde 1 Baarn – PSV/Dodo 3-1
Ronde 2 HSG – Baarn 2,5-1,5

Foto’s: Henri Spijkerman

3 comments

  1. Jammer, maar toch weer erg knappe prestatie van het bekerteam!

  2. Mooi artikel Pascal! Uitgebreid, informatief en met interessante links.

Comments are closed.