2010

Baarns achttal pakt eerste puntjes in Bussum

Gisteren speelde het Baarnse achttal alweer zijn derde wedstrijd van dit seizoen in Bussum. De locatie werd door iedereen gevonden, al bleek op de plek waar vroeger een parkeerplaats was, nu opeens een woonwijk uit de grond gestampt te zijn. Het Baarnse team wist door een behoorlijke eindsprint te winnen.Ashley Krishnasing moest dit keer werken en kon dus niet meespelen. Een flinke aderlating, aangezien Ashley normaal ons eerste bord bezet. BSG 3 was een erg constant team met ratings slechts variërend tussen de 1700 en 1850. Vooral voor de onderste borden zou dit een mooie uitdaging worden.

De eerste die klaar was, was Jan Overbeek. Hij had naar eigen zeggen een iets betere stelling, maar lette niet al te goed op zijn tijd. Toen zijn tegenstander remise aanbod en Jan een blik op de klok wierp, zag hij nog maar 12 minuten staan. Hij vroeg nog netjes aan mij of remise toegestaan was, maar aangezien alle borden nog bezig waren, kon ik daar niet veel over zeggen. Remise leek een mooi resultaat.

Rob Boss op het achtste bord moest de handdoek in de ring gooien. Hoewel hij goede ideeën voor een doorbraak had, zag hij niet alle varianten. Toen hij een stuk verloor bleef er enkel dubieuze compensatie over die tenietgedaan werd door dameruil.
Ikzelf dacht met een dame-offer mooie kansen te hebben. Helaas speelde ik het vervolg niet helemaal goed en liet ik kansen op remise door mijn vingers glippen. Mijn tegenstander speelde het netjes uit.

Ook Henri Spijkerman speelde remise. Inmiddels was de stand dus 3-1 in ons nadeel. Kasper Wiegers wist dit snel recht te zetten door te winnen. Hij speelde een geduldige partij en won uiteindelijk zelfs zonder een stuk te offeren! Ook bij Yme Brantjes zag het er goed uit. Ed Duister stond echter op verlies, maar zijn tegenstander leek niet al te rustig in de tijdnoodfase. Marco Meijer had een stuk weggegeven en kon slechts hopen op remise.

Verbazing dan ook toen Ed op de 41e zet zijn verloren stelling om wist te zetten in een ongelijk lopereindspel met een pluspion. Dit nadat zijn tegenstander mat in één had gemist! Ook op Marco’s bord gebeurde er genoeg, hij won het stuk terug en hij kon met ongelijke lopers en een toren verder spelen. Yme speelde ondertussen, net als Kasper, zijn tegenstander rustig in een hoekje en maakte de partij mooi af.

Langzaam maar zeker werd duidelijk dat Baarn zou gaan winnen. Ed speelde het eindspel voortreffelijk en voor zijn tegenstander zat er niks anders meer op dan op te geven. Dat was voor mij het moment om Marco te zeggen dat hij remise mocht aanbieden. Marco speelde zijn zet en keek me aan met een gezicht van ‘remise? in deze stelling’ en veegde vervolgens zijn tegenstander van het bord af.

Al met al toch nog een 3-5 overwinning voor Baarn, waarmee we onze eerste punten pakken. De volgende keer zal pas in het nieuwe jaar zijn tegen Hoevelaken.—Daan Lensink