Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 1 verslagen naar huis gestuurd door Barneveld: “Mag het wel iets rustiger”?

Baarn 1 verslagen naar huis gestuurd door Barneveld: “Mag het wel iets rustiger”?

Dinsdag 25 november was voor de Baarnse schakers wederom een spannende dag. Er zou tegen Barneveld gespeeld worden en Baarn had haar eerste overwinning al genoteerd.
De Barneveldse schaak&damvereniging bevindt zich op een grote parkeerterrein op een redelijk rustige uithoek van Barneveld. Baarn heeft hier al redelijk vaak in het verleden een uitwedstrijd gespeeld, dus is het ook geen onbekend terrein. De verhouding lag op papier dat Baarn gemiddeld vaker van Barnveld won, maar de laatste twee jaren is Barneveld dat goed aan het inhalen.

Nadat alle Baarnse schakers zich bij elkaar geschaard hadden, kon er weer geschaakt worden. Naast onze wedstrijd, werd er ook een andere wedstrijd gespeeld in de, nogal, krappe zaal, wat het eerste half uur voor wat meer overlast zorgde als menigeen normaal gewend is. Het was ook ondergetekende die zijn beklag hierover deed na afloop. De Barnevelders zijn het inmiddels gewend, maar toch werd er nog een aanmerking over gemaakt, door de wedstrijdleider, in de andere speelzaal waar de interne competitie plaatsvond: “Mag het hier wat rustiger”?!

Zoals genoemd verging het ondergetekende wat minder, want aan bord twee had Ashley Krishnasing maar weinig in te brengen op de bewuste avond. Nadat hij tegen Van Brummelen een mooi voordeel in de opening kreeg, moest de Barnevelder zijn compensatie zoeken in een tegenaanval. Krishnasing had de keuze tussen twee zetten en gokte verkeerd. Gokken? Ja, Krishnasing was zich er niet van bewust op het moment dat hij aan het schaken was en reageerde impulsief. Na de fout was het Van Brummelen die, in plaats van een stuk achter zou staan, drie pionnen voor kwam te staan. Na alsnog knap verdedigingswerk van Krishnasing was het schip niet meer in goede banen te leiden voor Baarn en dat leverde een vroege 0-1 achterstand op.

Ook Rob Boss, bord 8, probeerde een aanval van zijn tegenstander af te weren. In de onlangs besproken thema-avond, Italiaans, kreeg Rob met zwart een pionoffervariant: Evansgambiet. Helaas voor Rob werd deze niet besproken, en na de opening was de strijd al bijna getekend. Hoewel Rob er nog een mooie tegentruc in bracht, mocht het niet baten, want zijn tegenstander bleef secuur in zijn eigen aanval: 0-2.

Had Baarn dan helemaal niets meer in te brengen? Zeker wel, want op bord 6, Ed Duister, en bord 7, Henri Spijkerman, verging het allemaal veel beter. Ed kreeg een actief toreneindspel tegen de voormalig bord 1 speler van Barneveld, Van Surksum. De pionnen van de Barnevelder zagen er net iets kwetsbaarder uit. Het leek alsof Ed mogelijkheden zou creëren om met zijn koning binnen te lopen, maar na zetherhaling werd het toch remise.: 0,5-2,5.

Ook Henri Spijkerman leek de goede kant uit te gaan in een eindspel. Het was meer dan slechts een positioneel voordeel, want Henri won na een gunstige dameruil een pion door een offer. Toen ook de zwakke e-pion viel kwam Henri maar liefst twee pionnen voor kwam te staan in een toreneindspel plus paard. Helaas lukte het Henri niet om zijn toren achter de pion te krijgen en zijn tegenstander wist zelf ook een aanval op te zetten op de pionnen van Henri. Na wat heen en weer geschuif werd ook deze partij uiteindelijk geremiseerd. Op de Baarnse schaakvereniging site, www.baarnseschaakvereniging, is naast dit verslag ook de partij, voor het naspelen, te bewonderen: 1-3.

Marco Meijer, bord 5, leek ook mooie kansen te krijgen. In het middenspel had Marco een kwaliteit geofferd, toren voor een paard. Marco leek hier uitstekende kansen mee te krijgen en snoepte tussendoor een pion mee. Nadat Marco ook nog eens de zwarte koning voor groot gevaar kon zetten met allerlei schaakjes en dreigingen tot pennen van stukken over de g-lijn, leek de compensatie volledig te zijn. Na een remiseaanbod van zijn tegenstander afgeslagen te hebben in betere stelling, vergistte Marco zich volledig door een toren weg te geven. Marco had geen hoop meer: 1-4.
Dan leek het noodlot al bijna getekend voor Baarn, want Yme Brantjes, bord 3, en Kasper Wiegers, bord 4, leken in eerste instantie niet echt winstkansen te hebben. Yme overspeelde zijn tegenstander klaarblijkelijk in een eindspel waarin hij de mindere loper had, maar door tegenaanval met zijn toren, kans kreeg om zijn loper te verbeteren. Zijn tegenstander werd naar de verdrukking geschaakt en Yme mocht opgelucht adem halen na deze mooie winstpartij: 2-4. Had Baarn dan toch kansen de match in evenwicht te brengen?

Bord 1 met Pascal Losekoot aan kop wist zijn tegenstander van twee jaar geleden, wederom in gevaar te brengen: Robin van Ee. Pascal kreeg een prima initiatief vanuit de opening en druk over de d-lijn. Robin probeerde met door de zwakkere c-pion van Pascal aan te vallen en zijn dame te centraliseren, nog wat tegenspel op het bord te brengen. Het was echter Pascal die zijn hoofd langer koel hield en alles gedekt hield voordat hij beslissend zijn f-pion doorspeelde en de dame tot aanval overbracht naar de vijandelijke koning: 3-4.

Zoals gezegd leek het zo te zijn dat Kasper Wiegers op bord 5 geen echte winstkansen had. In een gelijkwaardig eindspel, waar de stukken van zijn tegenstander net iets gunstiger stonden, wist Kasper af te wikkelen naar een eindspel waar hij een dame voor stond, maar wel tegen een toren plus paard en pion. Kaspers koning en dame stonden actief en de pion van zijn tegenstander was nog lang niet aan de overkant. Zijn dame had mogelijkheden genoeg tot schaakjes geven. Zo enthousiast als dat Kasper was, raakte hij in tijdnood zijn dame aan, op het moment dat hij zelf schaak stond. En ja, zijn dame kon het schaak opheffen, door onderbreking. Dit betekende verlies van zijn enige kracht en daarmee helaas de partij en definitief de match: 3-5. Hierbij kan wel vermeld worden dat Kasper weinig potentie had tot winnen en vermoedelijk op remise had kunnen spelen. Dus of het echt veel uitgemaakt had?

Baarn 1					Barneveld		3-5
1.	P. Losekoot			R. van Ee		1-0
2.	A. Krishnasing			K. van Brummelen	0-1
3.	Y. Brantjes			R. van den Bosch	1-0
4.	K. Wiegers			B. van de Laar		0-1
5.	M. Meijer			A. van Dulken		0-1
6.	E. Duister			G. van Surksum		remise
7.	H. Spijkerman			J. Lambooy		remise
8.	R. Boss				A. Renden		0-1

Voor wat nagenot is de volgende partij toegevoegd en gespeeld door Henri Spijkerman tegen Jan Lambooy en Pascal Losekoot tegen Robin van Ee. Tenslotte nog de partij van Yme Brantjes tegen Bruun Laar, waarin Yme zijn eindspelproblemen mooi oploste door activiteit. De partijen zijn geanalyseerd door Ashley Krishnasing.

7 comments

  1. Mooi artikel Ashley en dank voor de uitgebreide analyse van mijn partij. Maar of het helpt???

  2. Ik zal er zeker naar verwijzen in de BC 🙂 En de partij van Rob hebben Rob, henri en ik geanalyseerd en in die analyse kregen we steeds het Evans gambiet op het bord 🙂 Ik meen ook dat het de partij was die Rob speelde, of er moeten dingen grondig door elkaar heen gelopen zijn 😛

    1. Ik had even vluchtig zijn notatiebiljet bekeken, maar als jullie Evans bekeken zal ik het wel fout gezien hebben.

  3. Leest weer heerlijk weg, Ashley. Prima verslag. Jammer dat Baarn het net niet gered heeft.

  4. Zeg Yme ook bedankt voor je inzending en becommentarieerde partij. Ik zal deze ook verwerken en naar verwijzen in de BC. De aanpassing rondom de partij van Marco heb ik meegenomen, dus bedankt voor het opletten!

Comments are closed.