2005

Baarn zet zegereeks voort in Nijmegen

Het Baarnse jeugdteam heeft de goede start een passend vervolg gegeven in Nijmegen. Hoewel het ze niet gemakkelijk werd gemaakt, werden de tweede en derde ronde, hetzij nipt, gewonnen.Het werd een lange dag voor de jeugdschakers. De wedstrijden zouden al om tien uur beginnen, zodat uitslapen er niet bij was. Na nog een paar omwegen te hebben gemaakt, kwam de delegatie op tijd aan in de oude vervallen boshut. Na nog een tijdje te hebben geanalyseerd, werd het de hoogste tijd om aan het bord plaats te nemen.

Ronde twee: Baarn combineert “De Combinatie” naar een nederlaag

De eerste ronde van de dag was tegen het team van Nederlands kampioen Robin Swinkels, “De Combinatie”. Tegen dit team zouden de onderste borden voor de punten moeten zorgen. Op bord één zou Ewoud het -met zwart – heel zwaar krijgen. Niet alleen met zijn tegenstander, maar ook met zijn verkoudheid. Ook Jesper had er last van. Binnen een paar uur waren zijn zakdoekjes op. Toch speelden beiden een acceptabele partij.
Op bord vier ging Vincent lekker aanvallend van start. Dat werd al vrij snel beloond. In de slotstelling was er weinig meer heel van de tegenstander. Ondertussen was Arthur in de problemen gekomen. Door een kleine combinatie had hij aan een ruiltransactie een pion overgehouden, maar zijn tegenstandster kon ook een trucje uitspelen. Dit kostte Arthur een kwaliteit. Veel hoop voor hem was er op dat moment niet.

Op bord één kwam Ewoud naar eigen zeggen “als een krant” uit de opening. Jesper stond op dat moment goed tot zeer goed. Zijn tegenstander speelde zonder succes een vreemde opening. Het leverde hem slechts een slechte stelling met een dubbelpion op. Juist op het moment dat hij een goede zet kon doen, deed Jesper een slechte. Zijn tegenstander ontworstelde zich uit de greep. Het werd een behoorlijk hectische aangelegenheid vlak voor de eerste tijdcontrole. Ondertussen was Ewoud remise overeengekomen. Dit was een zeer positieve ontwikkeling, temeer omdat hij naar eigen zeggen zo’n beetje verloren stond. Nu moesten Jesper en Arthur voor één puntje zorgen voor de overwinning. Jesper stond een pion achter, Arthur een kwaliteit. Wel had Arthur een massa pionnen op de koningsvleugel, terwijl zijn tegenstandster een zooi pionnen had op de damevleugel. Het was spannend wie er als eerst zou komen. Ondertussen had Jesper zijn pion terug, maar kwam zijn koning in gevaar. Hij gooide er een stuk tegenaan, om uiteindelijk toch mat te gaan.

Op dat moment leek het doek voor Arthur te zijn gevallen. De pionnen waren geblokkeerd, terwijl wit lekker mocht stormen. Uiteindelijk zorgde een ongelofelijke onoplettendheid van haar ervoor dat ze een toren weggaf, waarna de bordjes enigszins waren verhangen. Arthur schoof het eindspel met een dame meer in zijn resterende minuut bedenktijd uit.
Zodoende werd het 2½-1½ voor ons, terwijl een uitslag van 1-3 voor hun zelfs mogelijk was geweest.

Chantal van Eijk – Arthur Vlug: 0-1

Als je dit nog wint, moet je wel een topgrootmeester zijn, of niet? Wit speelde b6-b7, waarna de toren ongedekt kwam te staan. Hiermee doneerde Chantal van Eijk de Baarnse Schaakvereniging een bordpunt en twee matchpunten.

Ronde drie: Baarn ook langs “Schakers Met Ballen”.

In de middagronde trof Baarn de organiserende club; SMB. SMB staat volgens Geert voor “strijd met beleid” of iets in die richting, maar ik heb er wat anders van gemaakt.

Een voordeel was dat de kindercrèche naar huis was gegaan, zodat het lekker rustig was in de zaal. Het enige wat je nu nog hoorde was het tikken van de klok, het niezen van de gebroeders de Groote en het geknal met de deur.
Aan bord één had Ewoud eindelijk een keer wit. Hij greep die mogelijkheid aan om een opstelling te kiezen die je normaal met zwart speelt. Op bord twee kreeg Jesper een irritant gambietje te verwerken, terwijl Arthur en Vincent juist een pion offerden.

Jesper was al vrij gauw klaar. Hij sloeg de aanval van zijn tegenstander vrij simpel af en snoepte hier en daar wat pionnetjes mee. Uiteindelijk kwam hij vier pionnen voor te staan, waarna zijn tegenstander het voor gezien hield. Opgelucht pakte hij zijn eerste puntje en bewees hij zijn team een goede dienst.

Op bord drie speelde Arthur een goede partij. De zwarte dame werd op b8 geparkeerd. Vervolgens kon een vrijpion oprukken. Even maakte hij het zichzelf moeilijk, door een tussenzet toe te staan, maar hij herstelde zich snel. Hij mocht met eerst een penning en daarna een onhoudbare aanval het punt binnen halen. Voordat hij de zetten mocht spelen ging zijn tegenstander door zijn vlag.
Op bord één had Ewoud druk, maar overzag wat kleinigheden, waardoor zijn tegenstandster er behoorlijk uit kwam. Even leek het er op dat Ewoud zelfs slechter stond, maar dat bleek mee te vallen. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord, waarin hij handig twee verbonden vrijpionnen onschadelijk wist te maken. Het bleek net niet genoeg voor de winst, temeer omdat zwart een vrijpion en een hinderlijke toren had. Zodoende waren de matchpunten gered. Helaas kon Vincent niets meer aan het totaal toevoegen. Het pionoffer had niet tot een goede stelling geleid, waarna wit het initiatief overnam. Toch overleefde Vincent het ergste. Echter, In het eindspel waarin beide partijen twee dames hadden, ging het toch mis. Toen iedereen was uitgeschaakt werden hier eindelijk de handen geschud. Om half zeven was de wedstrijd pas afgelopen, geen minuut te vroeg, als het aan de wedstrijdleider had gelegen. In ieder geval had Vincent het lang uitgehouden, al zal het hem weinig troost hebben geboden. Gelukkig waren de matchpunten al binnen.

Uiteindelijk konden we Nijmegen met een opgeheven hoofd verlaten. In de auto was de sfeer opperbest. Baarn nog steeds op 100%. Dat biedt perspectief. Toch is het nog te vroeg om aan promotie te denken. Zelfs in deze klasse hebben we het zwaar zat. Maar zolang we aan de goede kant van de score zitten, is er hoop dat we het toch halen. De laatste ronde wordt dan waarschijnlijk de beslissende, tegen het sterke DJC Stein.

bord

Baarnse S.V.

1924

De Combinatie

1826

2½-1½

1

Ewoud de Groote

2088

Robin Swinkels

2226

½-½

2

Jesper de Groote

1893

Egbert Clevers

1860

0-1

3

Arthur Vlug

1867

Chantal van Eijk

1747

1-0

4

Vincent Pandelaar

1847

Loran Schlangen

1472

1-0Uitslagen van de derde ronde

bord

SMB

1735

Baarnse S.V.

1924

1½-2½

1

Martine Middelveld

1833

Ewoud de Groote

2088

½-½

2

Mike Baardman

1741

Jesper de Groote

1893

0-1

3

Lars Kurstjens

1713

Arthur Vlug

1867

0-1

4

Roy van den Hatert

1652

Vincent Pandelaar

1847

1-0

De volgende ronde is pas op 19 november, in Den Bosch. Baarn speelt dan tegen Sliedrecht en HMC Calder 3, die de organisatie deze dag op zijn rekening neemt.---Jesper de Groote