Analysehoek, Volwassenen

Baarn wint overtuigend van Hoogland met massakamp


Vrijdag 14 september was wel een heel bijzondere clubavond voor de Baarnse schaakvereniging.
Spelen er normaliter zo’n 16 tot 18 senioren hun avondpartij voor de interne competitie, dan werd dit vanavond tweemaal overtroffen door maar liefst 19 partijen, ofwel 38 spelers in totaal!

Baarn speelde een massakamp en niet zomaar één. In het verleden heeft Baarn wel vaker een massakamp georganiseerd. Kort samengevat is het idee om het met alle beschikbare senior-leden op te nemen tegen een omringende club. Dit betekent dat er dan geen interne competitie is.
Dit betrof vaak Soest. Pascal Losekoot kon in de opening van de avond er nog bij vermelden dat Baarn in de eerste Massakamp van Soest won en dat zij sindsdien wraak op ons namen en ons ook iedere keer met krachtige cijfers versloegen.

Vanavond was dus weer extra spannend voor de Baarnaars, omdat wij weer het idee hadden een kans te hebben tegen een ongeveer gelijkwaardige club.
De cijfers logen er niet om, maar Baarn trok uiteindelijk toch aan het langste eind 13-6 in het voordeel van Baarn!

Het leek in het begin wat moeizaam te verlopen voor de Baarnaars. Met name de eerste borden Losekoot tegen de kopman van Hoogland, Dol, en Krishnasing aan het tweede bord, tegen de tweede man van Hoogland, Officier, kwamen niet overtuigend uit de opening. Losekoot stond in een eindspel een kleine kwaliteit achter, Toren tegen twee lichte stukken, en Krishnasing moest er maar een pion tegenaan gooien, om een soort van tegenaanval te creëren, die uiteindelijk voldoende compensatie gaf om de partij in evenwicht te behouden. Ook Losekoot kreeg het voordeel weer terug, doordat zijn tegenstander pardoes een remise aanbod deed. Losekoot antwoordde nog: “ Ik denk dat je compleet gewonnen staat als je dit en… “. Zijn tegenstander zag het bos niet meer door de bomen en was tevreden met een half punt.

Moes op bord 3 kreeg al vlot te kampen met een stukoffer van zijn tegenstander. Al was hij zelf niet helemaal tevreden over zijn manier van aanpak. Er mag gezegd worden dat Moes het heft in eigen handen hield en langzaam maar zeker zijn materiële voorsprong heeft uitgebuit.

Brantjes speelde niet helemaal naar eigen kunnen op het vierde bord. Zijn partij verliep niet optimaal, maar hij wist een eindspel met een pion minder nog wel knap naar remise toe te werken en was hier zelf best tevreden over.

Meijer wist knap een puntje te scoren tegen Slofstra, evenals het Baarnse teamlid op bord 6, Daan Lensink. Een prachtige overwinning en ook in stijl afgemaakt. Zie hier een partijfragment.

Spijkerman deed wat wij niet anders van hem gewend waren. Gewoon taai volhouden. Hij had met zwart niet makkelijk spel en stond onder continue druk. Een half puntje kon hij uiteindelijk en het Baarnse team in dankbaarheid afnemen.
Onze Kasper Wiegers, speelde een variant, die achteraf door menigeen werd becommentarieerd.
Wiegers had het nog beter in zijn hoofd zitten, maar speelde toch het verkeerde en kwam zoals gezegd, snel minder te staan. Een verlies werd zijn noodlot. De eerste nederlaag voor Baarn dus.
Timmerman speelde een prima partij en behaalde ook een half punt binnen voor Baarn.
Het trio Boss, Van Brummelen en Koekkoek behaalden een keurige overwinning op respectievelijk Schillemans, Majoor en Ophem. Koekkoek was naar eigen zeggen snel klaar en dit in zijn voordeel.
Onze Conrad Keijzer wist het heft helaas niet meer in eigen handen te houden en veloor. Een tweede nederlaag voor Baarn dus.
De Vries maakte dit direct goed, door een zuiver eindspel met Toren en Loper in zijn voordeel om te zetten. Naar eigen zeggen had zijn tegenstander een passieve Toren en kon hij zijn mobiele pionnen op de Dame-vleugel naar voren dirigeren. De promotie van een der pionnen maakte via schaakmat een snel einde aan de partij.
Thijs Michels wist zijn seizoen direct goed te starten en behaalde zijn eerste halve punt, daar hij vorig seizoen een minder goede start had.
Eric Van Lier wist zijn voordeel in materiaal, Toren meer, in het ontstane eindpel keurig uit te buiten en behaalde het volle punt. Erg netjes dus.
Bert van Klingeren had de pech om tegen eigen clubgenoot Martijn Kruiswijk te moeten uitkomen, omdat Hoogland een speler tekort kwam. Martijn Kruiswijk trad voor hen verdienstelijk op door een overwinning te boeken op Bert van Klingeren. Helaas voor Kruiswijk, telt deze overwinning niet mee voor de Baarnse interne competitie.
Oud jeugdspeler Tijs Aarsen deed ook weer mee. Hij had er wel weer zin in en boekte een mooie overwinning op jeugdlid van Hoogland, Maarten Joosten.
Heel goed dus, na een tijdje eruit geweest te zijn en wie weet of Tijs Aarsen trek heeft in meer na deze mooie overwinning.
Ook onze jeugdspeler Menno Mulder boekte een overwinning. Jeugdspeler Daan Koster van Hoogland was het slachtoffer.
Dit maakte de eindscore voor Baarn uiteindelijk:

Baarn-Hoogland 13-6

Losekoot-Dol 1/2-1/2
Krishnasing-Officier 1/2-1/2
Moes-Paternotte 1-0
Brantjes Wigmans 1/2-1/2
Meijer-Slofstra 1-0
Lensink – Manuel 1-0
Spijkerman – von Kreijfelt 1/2-1/2
Wiegers-van Hoorn (Casper-Casper) 0-1
Timmerman – Oosterhout 1/2-1/2
Boss-Schillemans 1-0
Van Brummelen-Majoor 1-0
Koekkoek – van Ophem 1-0
Keijzer – Quelle 0-1
de Vries – Wouters 1-0
Michels – Kok 1/2-1/2
Van Lier – Heitinga 1-0
van Klingeren – Kruiswijk (leenspeler) 0-1
Tijs Aarsen -Maarten Joosten 1-0
Menno Mulder – Daan Koster 1-0

5 comments

  1. Thx. Nog een leuke foto erbij; wat staan we er toch leuk op met z’n allen 🙂

  2. En nu maar hopen dat Hoogland volgend jaar nog durft 😉

    1. “Geplaatst door Lars ma, september 17, 2012 15:58:22

      Ja, ik denk dat we Kruiswijk maar een contract moeten aanbieden! “

Comments are closed.