Analysehoek, Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn wint met 2-2 en 2,5-1,5 van Ons Genoegen!

Baarn wint met 2-2 en 2,5-1,5 van Ons Genoegen!

Zondag 6 maart. Het Baarnse snelschaakteam PLAKKWYB, bestaande uit Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing, Kasper Wiegers en Yme Brantjes was goed in de race voor een mogelijk kampioenschap. Het ging om de titel van het enige echte cafeschaaktoernooi van Amersfoort, totdat de Baarnse gangers de club troffen die net een maatje te groot waren: Ons Genoegen. Ze wonnen met het kleinste verschil en het beloofde dus een spannende match te worden op de 18e van dezelfde maand in de kwartfinale van de SGS-bekercompetitie..

Baarn was dit keer beter voorbereid. Ondanks wat borden verschuiving gingen de snode plannen van Ashley niet door. Op bord 1 kwam Arie niet tegen Pascal en Ashley zelf wist ook niet Sjaak te omzeilen. Maar desondanks zou Baarn het met name van het krachtverschil moeten hebben op de ‘zwakkere borden’.
Gedurende de match werd er meermaals gevraagd hoe het ging. Duidelijk was al snel dat Pascal op bord 1 beter kwam te staan tegen William van de Groep, Kasper onduidelijk spel had met aanvalskansen op bord 3 tegen Henk Strating, David flink zijn best deed om aanvallend spel te krijgen tegen Arie van de Burch op bord 2 en Ashley het Sjaak van de Groep lastig maakte om in zijn spel te komen.

De strategie leek dus zijn vruchten af te werpen. Het was niet duidelijk of Baarn beter stond, maar wel dat we de boel nog goed onder controle hadden. De klok sloeg pas tegen elven toen Pascal erachter kwam dat zijn beslissingen geen voordeel meer zouden opleveren. Hij nam genoegen met zetherhaling. David kreeg een eindspel op het bord met een mindere loper. Arie kreeg grip op de stelling en trok het voordeel naar zich toe. Ashley kon profiteren van de fout die Sjaak maakte en kwam binnen met zijn dame. Deze partij compenseerde de partij van David die bijna gelijktijdig moest capituleren. De stand was 1,5-1,5

Alle ogen waren gericht op het bord van Kasper tegen Henk. Kasper had een kwaliteit geofferd maar kreeg er later wel een lading aan pionnen voor terug, doordat Henk met zijn koning aan de wandel ging. Kasper had zelf echter wel last van gebrek aan mobiliteit van zijn paard, omdat deze zijn koning moest beschermen. Door een handigheidje van Henk wist hij zetherhaling af te dwingen. Dit ging nog bijna fout, doordat Henk met nog 5 seconden op de klok aan het kijken was of er nog iets beters was. De stand werd 2-2 en er moest gesnelschaakt worden met omgedraaide kleuren!

Baarn-Ons Genoegen (2)

“Ooh jee”, dacht Ashley. Hij had nog wel in de mail aangegeven dat zijn score tegen Sjaak negatief was. Zowel met klassiek als blitz. Naja, als het moet en het ging goed, dan gaan we er gewoon voor! Tevens was dit een bijzonder moment. Een wedstrijd als deze is bij Baarn nog nooit voorgevallen. En het was ook tijd om revanche te nemen vanwege het resultaat met het cafeschaaktoernooi. Arie grapte ook al een beetje: “Met al dat bier erbij is het gewoon weer een kroegschaak-partij”.

De spanning was letterlijk om te snijden. Ashley en Sjaak maakte er mooie positionele pot van. Sjaak speelde echt heel sterk spel vanavond, maar Ashley bleef er goed de druk op houden en hield simpelweg meer tijd over.
David speelde tegen Arie. Arie had met het cafeschaaktoernooi niet veel punten laten liggen. De kans dat het vanavond zou gebeuren was ook niet heel groot. Het ratingverschil tussen hem en David is meer dan 300 punten. Ondanks goed verzet van David bleek Arie wederom een maatje te groot.
Kasper scoorde wederom een half puntje tegen Henk, zodat de stand alweer 1,5-1,5 was!
De wedstrijdleider, Martijn Kruiswijk, had al geïnformeerd dat zodra de stand opnieuw gelijk zou eindigen de laagste borden zouden afvallen. Dat betekent dat Ons Genoegen in beide gevallen zou winnen, tenzij Pascal op bord 1 tegen William nu wel zou scoren!

Het was een partij met over en weer kansen. William overzag dat hij meerdere mat mogelijkheden had om tot aanval over te gaan. Na een passieve damezet greep Pascal zijn kansen en maakte het mooi af. De stand eindigde met 2,5-1,5 voor Baarn!

Dit betekent dat Baarn in de halve finale uit mag komen tegen de winnaar van de match Vegtlust-Paul keres.

Uitslagen:

Baarn Ons Genoegen 2-2

P. Losekoot W. v/d Groep remise
D. Knight A. v/d Burch 0-1
K. Wiegers H. Strating remise
A. Krishnasing S. v/d Groep 1-0

Uitslagen snelschaken

Baarn Ons Genoegen 2,5-1,5

P. Losekoot W. v/d Groep 1-0
D. Knight A. v/d Burch 0-1
K. Wiegers H. Strating remise
A. Krishnasing S. v/d Groep 1-0

Een snelschaakoverwinningspotje

3 comments

  1. Mooi verslag, leuke partijen, prima foto’s! 🙂

Comments are closed.