2005

Baarn schaakt met vier teams in Mierlo

Het Open Nederlands Kampioenschap Rapid schaak voor Jeugdteams werd voor de 28e keer gehouden in Mierlo. De Baarnse SV vertrok op 25 september met 4 teams in alle vroegte naar dit Brabantse dorpje. Dit jaar waren er 108 teams uit Nederland, België en Duitsland. Er werd in verschillende leeftijdsgroepen gespeeld.Het A-team moest kopman Ewoud de Groote missen. Hij was nog te vermoeid van het EK waarvan hij een dag eerder was teruggekomen. Desondanks werden de eerste twee wedstrijden tegen Lonneker en Konrad Adenauer soepeltjes gewonnen. De 4-0 overwinning in de tweede ronde op het Duitse meidenteam was zelfs goed voor een grote slagroomtaart die samen met de vier knappe dames verorbert mocht worden. De teamleider keek jaloers toe.
In de derde ronde was Venlo te sterk. Alleen Daan Lensink wist te winnen. De vierde, vijfde en zesde ronde eindige in een 2-2 gelijkspel. Zeker tegen de SGS ploegen Moira Domtoren en Woerden en misschien ook wel tegen Zukertort 2 had er wel wat meer in gezeten. Jesper de Groote scoorde op het eerste bord 3 uit 6. Daan Lensink behaalde dezelfde score en liet zien als C-speler prima mee te kunnen in het A-team. Arthur Vlug en Vincent Pandelaar behaalden beiden 4 uit 6. Met 7 matchpunten werd het team uiteindelijk zevende. Met iets meer geluk was een hogere klassering zeker mogelijk geweest.

Het C-team moest Daan Lensink dus afstaan aan de A-categorie. Ook Daan Michels haakte op het laatste moment af, zodat er nog precies vier spelers overbleven. De verwachtingen waren niet al te hoog gespannen, maar na een twee ronden stond het team er toch erg goed voor. De eerste ronde werd nog gelijk gespeeld tegen het Duitse Konrad Adenauer, maar tegen BSV uit Bergen op Zoom werd knap gewonnen. Vooral het doorzettingsvermogen van Noah Breij viel hier op. In de derde ronde bleek ook voor het C-team Venlo een maatje te groot. Het Belgische Rapid Aalter was weer goed voor een 2-2 gelijkspel. Daarna ging het licht een beetje uit. Tegen Bobby Fischer uit Wassenaar was het snel gedaan 0-4. In de laatste ronde tegen D4 uit Oosterhout wist alleen Gideon Onwezen een puntje te scoren. Als hij niet zo snel gespeeld had dan was hij vast op meer dan 2 uit 6 uitgekomen. Yme Brantjes kwam vaak goed uit de opening, maar in moeilijke rekenstellingen ging het een paar keer mis. Ondanks dat hij maar één punt haalde, speelde hij toch goede partijen. Loran Hamelink begon heel goed met 2 uit 2 en met enig geluk kwam daar nog een derde punt bij. Noah Breij toonde zich een goede kopman. Meestal speelde hij de langste partij met soms aardige combinaties. Hij begon met 3 uit 4. Het toernooi duurde ook voor hem een beetje te lang, zodat hij op 3 uit 6 bleef steken. Met vier matchpunten eindige het C-team op de achttiende plaats.

Het D1-team, bestaande uit Robin van Kampen, Levente Vervoort, Kasper Wiegers en Martin Schalij, ging goed van start met totaal 7,5 bordpunt uit de eerste twee wedstrijden (8 partijen). Daarna werd er met 4-0 verloren van Groningen. Groningen was met een sterk team gekomen maar 4-0 was wel zonde, er had meer ingezeten.
De vierde ronde kon een peptalk weer voor een 3,5-0,5 overwinning zorgen.
De vijfde ronde opnieuw 3,5-0,5. Een wat oververhitte Robin lukte het niet het eindspel te winnen.
De één na laatste ronde was de koploper HMC (Den Bosch) de tegenstander.
HMC had net Groningen verslagen. Op het vierde bord won Martin in een prima partij zijn tegenstander. Helaas verloren Kasper en Levente, en Robin kwam tot remise, maar de eer was ruimschoots gered.
Een top vijf klassering was nog mogelijk, maar dan moest de laatste partij gewonnen worden. Helaas bleek dat al snel te veel gevraagd. Kasper overzag een penning ten kostte van zijn dame. Zijn tegenstander liet iets te snel blijken goed te staan, want hij gaf het bijna nog weg, maar helaas. En ook Martin speelde "een hele slechte partij ", zoals hij zelf ook inzag.
Levente had een bijzonder spannend duel terwijl Robin zijn tegenstander rustig naar de nederlaag speelde. Helaas zag Levente in een lastige stelling een winnende lokcombinatie over het hoofd en verloor later. Een 3-1 nederlaag dus.
Het D-team, met de nieuwelingen Kasper en Levente, bewees sterk te schaken maar er had toch iets meer in gezeten. Het team eindigde toch nog op een mooie zevende plaats.
Persoonlijke scores: Robin 5, Levente 3,5, Kasper 4 en Martin 4,5.

Het E-team bestond uit Gino de Mon, Rosa van Leeuwen, Roemer Hendrikx en Tijs Aarsen. Een jong team want allen Gino is een echt E-tje de andere spelers zijn nog F-jes en Tijs is nog jonger.
De eerste ronde werd er meteen tegen een sterke tegenstander gespeeld, het E team van Zukertort uit Amstelveen. Gino speelde een mooie partij en won de rest verloor. De tweede ronde werd er tegen SMB Nijmegen gespeeld. Tijs wist op een mooie manier zijn tegenstander mat te zetten. Het duurde wel even voor dat de verbaasde tegenstander zag dat er geen uitweg meer was. Gino speelde een solide partij en won. Het werd 2-2.
In de derde ronde verloren ze allemaal en ook in de vierde ronde ging het niet zo goed. Misschien kwam het ook wel doordat er wel erg snel gespeeld werd. De eerste was al binnen vier minuten klaar! De vijfde ronde werd een bye en de zesde ronde wisten Gino, Rosa en Tijs te winnen. De partijen duurden ook veel langer, er werd beter nagedacht.
De zevende ronde eindigde in gelijk spel door winst van Gino en Rosa. Zo eindigde het E –team op de 16e plaats.
Iedereen zat met veel plezier te schaken en daar gaat het toch uiteindelijk om.
Gino haalde 5 uit 7, Rosa 3 uit 7, Tijs ook 3 uit 7, en Roemer 1 uit 7.

De terugreis viel een beetje tegen. De jaarlijkse zondagfile in de buurt van Gorinchem zorgde ervoor dat iedereen pas tegen 20:30 thuis kwam. Misschien volgend jaar toch maar eens een andere route nemen.—Monique Stam, Pascal Losekoot en Marco Meijer