Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn laat de Damrakkers in de kou staan

Baarn laat de Damrakkers in de kou staan

Het eerste achttal van Baarn heeft afgelopen vrijdag een mooi succesje geboekt. De overwinning met 7-1 tegen de Damrakkers uit Utrecht was een overtuigende score.

Vooraf voorspelde Frits Kok nog dat volgens de ‘elo-performance’ de verwachte score ongeveer 5,5 voor Baarn zou zijn. Dat betekende dat we met ons overwicht in elopunten toch zo’n 5 of 6 bordpunten in de wacht moesten slepen. Het verleden heeft vaker uitgewezen dat rating lang niet alles zegt, maar deze keer ging het zelfs beter dan de verwachtingen.

Het heeft de Damrakkers van begin af aan niet echt meegezeten. Het weer was koud en nat buiten. Door sneeuwoverlast stond er veel verkeer vast door heel Nederland. Het lukte de laatste spelers om uiteindelijk een half uur na aanvang aan te schuiven bij de resterende borden. Een daarvan was direct op koppositie. Simon Gribling mocht met een enorme tijdachterstand van een kwartier het opnemen tegen Ashley Krishnasing. Kijkend naar de krachtmeting dan had Krishnasing pak hem beet zo’n 300 elopunten meer. De opening werd een dame-indisch en Krishnasing kreeg de overhand door middel van druk op de verzwakte structuur van Gribling. Hij probeerde nog tegen te spartelen door een pionoffer, maar Krishnasing schoof het vakkundig uit in een toreneindspel met paarden op het bord.
Ook Henri Spijkerman, op bord 5, kreeg een heel fijne stelling met zwart tegen Mike Velings. Hij begreep niet goed wat de plannen waren van zijn tegenstander op de koningsvleugel. Spijkerman zette zijn stukken goed in en op afstand dreigden ze teveel dingen, die de witspeler teveel werden.
Nog eerder was Jan Timmerman op bord 6 met wit. Jan liet zien weer volledig in zijn spel te zitten. Tegenstander Steven van de Velde had weinig kans in het koningsgambiet met de zwarte stukken. Jan kreeg niet alleen het voordeel van materiaal, maar ook een gigantische aanval die de zwartspeler de das omdeed.

Yehuda Pelter tikte zijn partij vakkundig uit

Yehuda Pelter had erg veel problemen qua mobiliteit om op tijd aanwezig te zijn voor de wedstrijd. Door hulp, eigen inzet en enig geluk kon hij toch nog op tijd zijn. Tijdens de partij was er van het voorafgaande echter nog weinig te merken. Pelter won via goed spel een pion. Dat de partij dan nog niet gewonnen is bleek wel uit het goede verdedigingswerk van zijn tegenstander Joost Borm, tevens broer van zijn sterkere broer Frans (IM) die voor BSG speelt.
Na een blunder van Borm wist Yehuda het wel vakkundig uit te tikken in een belangrijk pionneneindspel. Een leerzaam moment voor Joost die daar niet van op de hoogte was.
Mario Lambrechts had zijn spel weer herpakt met zwart en wist zijn tegenstander Lex van der Heijden vanuit de opening te overmeesteren. Na stukwinst ging Mario niet achterover leunen. Hij bleef het initiatief nemen en wist door sluw spel nog een pion te veroveren, waarna hij mooi binnen kon komen. Lex probeerde nog een trucje, maar Mario trapte er niet in. Door simpel weg te lopen met zijn koning was het mat niet meer te voorkomen.

Ed Duister en Marco Meijer in volle actie

Ook Ed Duister kwam in een Franse doorschuifvariant terecht, maar dan met de witte stukken. Tegenstander Gert-Jan van Oostenbrugge kreeg een fijne stelling maar wist niet hoe hij moest profiteren. Ed had meerdere malen gezien dat Gert-Jan een lijn kon innemen en met zijn pionnen doorbreken. In plaats daarvan begon hij met zijn paarden heen en weer te springen. Ed won daardoor een pion en kon de paarden ruilen. Ed hield daardoor een gewonnen toreneindspel over die ook hij vakkundig uitschoof.
Ook Marco Meijer kwam een pion voor na simplificatie uit een goed middenspel. Het leek nog even of er een truc in zat, maar Marco had goed doorzien dat Ernst Timmer net mis zou grijpen. Marco heeft eerder een goed eindspel op het bord gehad die in remise verzandde. Dit keer trok hij aan het langste eind.

Last but not least. Het zat Baarn erg mee op 1 speler na. Frits Kok speelde tegen J. van Leeuwen en kreeg een goede stelling. De verwachting was een winst. Zo had Frits immers waarschijnlijk zelf ook gedacht. Door een enorme rekenfout bleven er teveel stukken in van Frits en ongelukkig genoeg stond zijn koning ook nog niet gerokeerd. Het was Frits die een dure rekening gepresenteerd kreeg en noodgedwongen op moest geven.

Desondanks mogen de spelers van het eerste achttal weer opgelucht adem halen, want zij zijn inmiddels weer opgeklommen naar de middenmoot van de ranglijst. Op 18 januari 2018 speelt Baarn uit tegen Lekstroom 2.

 

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Mooi verslag Ashley, Ă©n een mooie uitslag ook natuurlijk 😉

Comments are closed.