Analysehoek, Extern, Jeugd, Uncategorized

Baarn A1 scoort vier matchpunten in Meesterklasse!!

Het is toch wel het vermelden waard dat de Baarnse Schaakvereniging een jeugdteam heeft wat op het hoogste niveau speelt wat landelijk haalbaar is. Zeker als dat team na twee dagen meesterklasse gewoon meedraait en twee matchpunten uit vier partijen scoort! Gisteren werden er in Amersfoort goede zaken gedaan. Het team van Yme Brantjes, Daan Lensink, Kasper Wiegers en Geertièn de Vries kon tevreden naar huis (of door naar de afterparty in de bioscoop).

Vooral Geertièn de Vries speelde de sterren van de hemel. Op dit niveau wordt er niet heel veel van hem verwacht, maar na zijn 1,5/2 van gisteren zal dat misschien anders zijn. In de eerste partij bracht hij zijn tegenstander in verlegenheid met twee wel hele sterke paarden. In het spel wat volgde bleek, nadat het stof van het bord was opgewaaid, dat Geertièn opeens een stuk voorstond. Hoewel het eindspel enkele hobbels kende mag je dan natuurlijk niet anders meer doen dan winnen, en dat is ook wat Geertièn deed.

In zijn tweede partij was het opnieuw eindspelkennis die hem goed deed. Een randpion is altijd immers remise als je koning in de hoek komt. Soms zelfs als er nog een loper op het bord staat. Hij wikkelde dan ook keurig af naar een eindspel waarin zijn tegenstander geen winstkansen meer had en pakte de remise.

Yme Brantjes op bord één brengt het team behoorlijk in spanning. De evaluatie van zijn partijen zijn af en toe onderhevig aan flinke fluctuaties. De eerste partij kwam hij, na een pion voor te staan, opeens in een matige positie. Maar Yme zou Yme niet zijn als er opeens mat op het bord staat en de partij gewonnen werd voor Baarn. De tweede partij was zo mogelijk nog erger. Na in de opening eenvoudigweg drie pionnen te winnen, stond Yme opeens een toren en een paard tegen een dame. In hevige tijdnood van beide partijen werd besloten tot remise, waarmee Yme toch nog weer goed weg komt.

Kasper Wiegers speelde de eerste ronde een strelende partij voor het oog. Nadat zijn tegenstandster in een Franse opening het altijd dubieuze ..c4 had gespeeld kon hij vrij van alle druk op de koningsvleugel gaan aanvallen. Voeg daar Kaspers nimmer-falende instinct voor offers aan toe en dit levert een spectaculaire partij. De tweede partij eindigde in een zettenherhaling door schaak, nadat beide partijen druk hadden gehad.

Daan Lensink was in de eerste partij nog niet helemaal wakker. Hoewel de variant waarin hij terecht kwam vertrouwd was, deed hij zomaar een stuk cadeau. Dat was dan ook snel afgelopen. Minder snel afgelopen was zijn tweede partij, die boven dit artikel staat.

Al met al hopen we dat het eerste team van Baarn in de A-categorie met dit tempo blijft doorspelen. Het is toch altijd leuk om mee te kunnen doen op landelijk niveau.

1 comment

Comments are closed.