Extern, Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 op degradatiekoers!

Baarn 2 op degradatiekoers!

Het tweede achttal van de Baarnse Schaakvereniging was de competitie in de 2e klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond goed begonnen met een gelijkspel en iets later een overwinning. Daar is echter niets meer bijgekomen en nu moeten de Baarnaars toch weer voor degradatie vrezen. Door winst van rivaal DBC 2 en door zelf vrijdag met liefst 1,5 – 6,5 te verliezen van Zeist 2 neemt Baarn 2 de rode lantaarn over van DBC 2.

Het ratingverschil tussen Zeist en Baarn was in de meeste gevallen erg groot in het voordeel van Zeist. Maar dat zijn de Baarnaars wel gewend. Ton Koekkoek (rating 1444) lette op bord 7 niet goed op en gaf zijn tegenstandster al snel een centrumpion cadeau. Wendela Oskam (1557) maakte daarna goed gebruik van zijn ontwikkelingsachterstand. Een paardoffer van haar kon niet aangenomen worden en dat kostte weer een pion. Daarna moest Koekkoek al snel de handdoek in de ring gooien.
Mario Lambrechts (1263) viel hoog in op het derde bord. De opening met Franse verdediging verliep gelijk en probleemloos. Daarna kreeg Lambrechts een open lijn en een aanval op de f-pion van tegenstander Herman Hamers (1745). Maar laatstgenoemde verdedigde ook bekwaam. Door zetherhaling werd het uiteindelijk remise. Een heel knap resultaat van de Baarnse invaller!
Aan bord 8 begon Martijn Kruiswijk (1409) hoopvol tegen Anton de Vreede (1654). Kruiswijk kwam goed uit de door De Vreede gekozen Pirc verdediging. Nadat Kruiswijk de stelling over de e-lijn had geopend, wist hij een kwaliteit te winnen, maar De Vreede kreeg daardoor wel aanvalskansen. Toen Kruiswijk dacht zijn voorsprong om te kunnen zetten in een volle toren kwam zijn Zeister tegenstander echter sterk terug met een mataanval. Kruiswijk wist de schade nog lang beperkt te houden, maar na een röntgenschaak ging zijn toren eraf en was het over.
Op bord 4 sprokkelde Thur Breukers (1491) nog knap een half punt bij elkaar. Breukers viel met wit weer fel aan en kwam in het middenspel een pion voor. Maar tegenstander Bill Schuckink Kool (1748) had wel het loperpaar. Er volgde een gecompliceerd pionneneindspel tegen een tegenstander met veel meer ervaring, maar Breukers kon het net houden en haalde een knappe remise.
Tussenstand: 1-3 voor Zeist.
Op de resterende borden knokten de Baarnaars voor wat ze waard waren, en dat was best veel. Op bord 5 kwam captain Rien van Brummelen (1471) met tempowinst uit de opening. Een paar kleine foutjes waren echter voldoende voor Raoul de Jong (1689) om de kansen te keren en de druk steeds verder op te voeren. Het was geen schande dat Van Brummelen uiteindelijk moest opgeven. Het verschil in rating tussen Baarnaar Walter Schram (1452) en zijn tegenstander, Paul Govaerts (1742) was ook al bijna 300 punten. Toch speelde Schram een goede en scherpe partij. Hij kwam zelfs iets beter uit de opening (Spaans) en tactische trucjes werden wederzijds doorzien. Na veel druk wist Govaerts een pion te winnen. Die pion kreeg Schram nog terug, maar in het late eindspel met ieder nog twee pionnen bleek dat Schram één tempo tekort kwam om een goed resultaat te boeken.
Op de borden 1 en 2 werden de langste partijen gespeeld. Jan Timmerman (1653) en Wouter van der Bilt (1884) gingen op bord 2 lang gelijk op, maar in het eindspel met een kwaliteit minder wist Van der Bilt de partij met een knappe combinatie in het voordeel van Zeist uit te maken. Op het eerste bord speelden Baarnaar Henri Spijkerman (1768) en Sergio Hernandan (1863) de langste partij van de avond. Het bleef een evenwichtige partij, maar in het gelijkstaande eindspel van paard tegen loper en drie pionnen gaf Spijkerman nodeloos een pion weg. In wederzijdse tijdnood kon Spijkerman het nog net bekwaam op remise houden. Toch ook knap.
De eindstand van 1,5 – 6,5 is echter niet leuk om op terug te kijken voor de Baarnaars.

Interne competitie
In de interne competitie werd ronde 24 gespeeld. Ashley Krishnasing schreef weer een winstpartij bij en blijft koploper. Clubkampioen Pascal Losekoot versloeg voor het eerst sinds lange tijd Daan Lensink en klimt nu naar de tweede plaats. Zou hij toch nog een bedreiging voor Krishnasing gaan vormen? Het onderlinge verschil is wel erg groot. Na lange tijd was Reinier Schaap gelukkig weer eens van de partij. Tegen Johan Vermulst moest hij wel zijn ongeslagen status opgeven.

Alle uitslagen ronde 24:
Krishnasing – Duister		1-0
Losekoot – Lensink		1-0
Meijer – Knight			1-0
Wiegers – Raudenbusch	    1-0
Van Schaik – Van Lier		1-0
Roothaan – Van Klingeren	0-1
Khalioullina – Kok		0-1
Andriessen – Schipper		remise
Bunschoten – Meeuwissen	    0-1
Vermulst – Schaap		1-0
Stand aan kop:
1.	Krishnasing		965
2.	Losekoot		787
3.	Brantjes		784
4.	Meijer			697
5.	Lensink			689

Op Goede Vrijdag wordt ronde 25 van de interne competitie gespeeld. Aanvang: 19.45 uur.

6 comments

 1. Het verslag is prima, de uitslag en tussenstand voor Baarn 2 een stuk minder 🙁 Degradatiekoers (met uitroepteken nog wel), dat klinkt en voelt depressief en ook een beetje berustend. Tijd voor bezinnen, herbronnen, zelfbewustzijn en vooral punten scoren. Degradatie? Dat gaat ons niet gebeuren!

 2. Merkwaardige externe rating heb ik…. maar ja dan betekend het wel, dat mijn tegenstander niet 350 maar 500 rating hoger zat …

  Mooi verslag ! en zeker een motiverende gebeurtenis om ook mee te draaien met achttallen, jammer van het resultaat , dat wel, maar we laten ons niet klein krijgen.

 3. Persoonlijk vind ik dat trainingen en analyseavonden eerder en vaker gehouden hadden moeten worden, maar daar red je het natuurlijk niet alleen mee. Als Mario met 500 ratingpunten minder remise kan halen, is in beginsel alles mogelijk. Ook tegen de a.s. kampioen!

 4. Chapeau, voor het verslag maar dan houdt het ook wel op zo’n beetje.
  Ik ben aan het inventariseren wie er allemaal mee (willen) doen.
  Daarna zal ik jullie de strategie voorleggen.
  Waarschijnlijk zal ik zelf niet mee kunnen doen omdat ik op 10 april aan een oog geopereerd moet worden en misschien wel 32 grijze stukken zie i.p.v. witte en zwarte.

 5. Oei Rien s6 ermee. Niet handig als je geen onderscheidt kan maken tussen de stukken van jezelf en die van je tegenstander. Verder mooi gesproken heren..thats the spirit! Niet klein laten maken idd. idd Ton; Mario lukt het met dat ratingverschil ook. Dat betekent niet dat iedereen dat moet kunnen, maar dat er wel mogelijkheden zijn!
  Met analyse-avonden kan er nader ingegaan worden op foutjes in partijen. Het is misschien ook een idee om te kijken of er uberhaubt mer vrijwilligers zijn die dat bij hen thuis willen organiseren naast Rob…

 6. Mooi verslag weer Ton! En inderdaad erg jammer van het resultaat. Maar laten we ervoor knokken om in deze klasse te blijven. En Mario, met dit uitstekende resultaat win je in elk geval een slordige 30 ratingpunten. Goed man!

Comments are closed.