Extern, Volwassenen

Baarn 2 gelost?

Baarn 2 gelost?

Het begint er naar uit te zien dat het 2e schaakteam van Baarn het niet gaat redden in de 2e klasse van de SGS.
Dat er geen hoge verwachtingen waren door 3 invallers was vooraf wel duidelijk vrijdagavond tegen Laren 1. Zij stonden bovenaan en wij bezetten de laatste plaats, maar dat het zo erg zou worden had niemand verwacht.

20150410 Laren - Baarn2 (Rien)
Als eerste ging onze invaller op bord 6, Mario Lambrechts van het bord. Hij speelde met zwart de Franse verdediging met doorschuif, maakte een paar kleine foutjes en moest zijn dame ruilen tegen 2 stukken. Langzaam maar zeker werd de rest opgeruimd en zou het onoverkomelijk mat geworden zijn. Onze 2e invaller Martijn Kruiswijk met wit aan bord 5 hield het wat langer vol. De Spaanse opening ging redelijk gelijk op met een verzwakte koningsstelling voor Martijn. Alle pijlen werden daarop gericht, een foutief paardoffer gaf de doorslag. Opnieuw kreeg de captain, Rien van Brummelen aan bord 4 met zwart het Scandinavisch op het bord. De opening verliep goed, de stelling was gelijk met veel dreiging over en weer. Rien stelde de rokade uit tot het juiste moment en daar miste hij even het overzicht, de korte rokade had iets later gemoeten, dat kostte een kwaliteit en die tegenslag kwam hij niet meer te boven. Ton Koekkoek aan bord 8 met zwart kwam ook redelijk goed uit de opening. Kleine inschattingsfoutjes met wel of niet slaan van een gevaarlijke loper en 2 foute koningszetten doen hem dan de das om. Dan sta je zomaar met 4-0 achter. De andere borden gaven weinig hoop op nog een gelijkspel. Walter Schram speelde het Siciliaans met wit aan bord 7. In de opening ging het al fout, met een vervelend vorkje gaf hij een paard tegen een pion. In het eindspel bleven er 2 torens met paard tegen 2 torens over, afruilen en doorlopen zou het gevolg geweest zijn. Opgeven gaat dan vlugger. Wedstrijd verloren met nog een beetje hoop op wat bordpunten.
20150410 Laren1-Baarn2 (Rien)
De 3e invaller, David Knight, op bord 3 met wit opende met de versnelde draak. Hij kwam een stuk voor maar had zijn handen vol aan de vrijpion op de d-lijn. Lange tijd hield hij het vol maar het weggeven van de belangrijke pion op c2 gaf de doorslag.
Henri Spijkerman is de man van de lange partijen, dus die zat op bord 1 nog hevig te piekeren om half twaalf, net als Jan Timmerman aan bord 2. Deze keer was Henri eerder klaar.
Na 15 zetten stond Henri met wit prettig en aanvallend, zwart moest op zijn tellen passen en dat bleek ook uit het tijdverbruik van zijn tegenstander, hij had nog 17 minuten op de klok. Op zet 18 offerde Henri met een ferme klap een toren op g7, óf geniaal óf oerstom.
Helaas bleek het tweede het geval, Weijerstrass wurmde zich in wederzijdse tijdnood bekwaam onder alle dreigingen uit: 0-1.
Het verslag van Jan kan kort zijn: In het begin een pion verloren en daarna achter de feiten aangelopen. Tegenstander heeft het vervolgens heel professioneel en accuraat verder uitgespeeld.
Dit deed zeer, erg zeer. Is er nog een kans op lijfsbehoud op vrijdag 22 mei tegen Hoevelaken?

Tekst en foto’s: Rien van Brummelen

4 comments

  1. In het geval dat de laatste regel van het verslag niet bedoeld is als een retorische vraag, dan is het antwoord een volmondig “JA”! 🙂

  2. Ik stem ook “JA”! Zó slecht speelden we nu ook weer niet. Zeker als je bedenkt dat Larens bord 1-speler een rating van dik 2100 heeft en hun bord 8-speler 1660.

  3. Ja, gewoon belachelijk eigenlijk dat Laren in deze klasse speelt. Vraag me echt af hoe ze met zo’n team uberhaubt degraderen uit de 1e klasse..Misschien dat ze het er om doen, maar als ze volgend jaar ook in onze poule spelen wordt het wel andere koek voor ze 😛

    1. Ze hebben vorig jaar met 17 verschillende spelers gespeeld, waarvan 6 spelers alles verloren hebben. Een duidelijk geval van geen stabiel 8-tal dat de meeste wedstrijden kan spelen.

Comments are closed.