2006

Baarn 2 draagt de rode lantaarn

Vol moed togen de schakers van Baarn II naar Bussum. We hoopten ten slotte dat ze ons zouden onderschatten. Michiel van Schaik deed een poging aan het 1e bord om zijn tegenstander te verassen met een ongebruikelijke opening. Hierdoor kwam er een ingewikkelde afruil op het bord. Michiel speelde het niet goed, dreigde een stuk te verliezen en zou weinig winstkansen meer over hebben. Omdat zijn tegenstander de verkeerde zet deed kon hij zijn stuk redden. Toen hij daarna een remiseaanbod kreeg met een pion achter was de keuze niet zo moeilijk.
De tegenstander van Levente Vervoort aan bord 5 opende met Pf6. In het middenspel hield Levente een zwakke pion over op d4. Ondanks zijn poging om nog te promoveren kon hij het toch niet bolwerken.
Zo stonden we dus al rap met 1½ tegen ½ achter.

De opponent van Peter van de Veer opende ook al met de paarden. Peter kreeg een zwakke dubbelpion, maar kreeg deze door agressief spel weer terug. Het beoogde torenoffer van hem pakte echter verkeerd uit en toen was het na enig tegenspartelen afgelopen.
Daan Lensink had in het eindspel last van concentratieproblemen en moest door stukverlies de partij gewonnen geven. 3½-½ voor Bussum.
Dat zag er niet best uit.

Wat zouden we nog kunnen maken? Alle partijen winnen zeker? Ton Koekkoek en Hans van Briemen wilden daar aan respectievelijk het 7e en 8e bord wel aan meewerken. Ton kwam onder druk te staan in het middenspel. Hij was echter niet te beroerd om met zijn dame op avontuur te gaan en nadat hij hulp kreeg van zijn paard én zijn tegenstander was het simpel uitspelen.
Hans had aan een licht positievoordeel genoeg om met 1 pion meer uiteindelijk de partij uit te schuiven. Er waren weer kansen voor Baarn.

Rien van Brummelen werd echter in de opening verrast met f4 wat hij nog nooit op het bord had gehad. Dit bleek een zeer agressieve opening te zijn, die hij met hand en tand moest verdedigen. Na 9 zetten stonden er 6 pionnenzetten van Rien op het bord. Nadat hij een zwakke f-pion moest opgeven, kon hij de c-pion weer terugwinnen.
Hij durfde dat echter niet omdat hij bang was voor opsluiting van zijn dame.
Door een lange rokade tegen de korte van zijn tegenstander kreeg hij nog enig tegenspel en ook best nog wat dreiging. De door-de-wol geverfde Bussummer liet zich echter niet van de wijs brengen en had e.e.a. netjes uitgerekend. Hiermee ging de partij verloren evenals de wedstrijd.

De laatste partij van Rob Boss aan het 3e bord kon daar geen verandering meer in brengen.
Als je de rode lantaarn draagt, doe het dan ook met verve. 0 punten uit de eerste drie wedstrijden. Het wordt tijd voor het vecht scenario.
—Rien van Brummelen