Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 dendert door tegen Doorn-Driebergen 3

Baarn 2 dendert door tegen Doorn-Driebergen 3

Op donderdag 19 januari mocht Baarn 2 opnieuw extern de wei in, ditmaal in en tegen Doorn-Driebergen 3. De opdracht was vooraf duidelijk: winnen en als het even kan met hoge cijfers. Want Baarn 2 raakt eindelijk op stoom en heeft promotie nog lang niet uit het hoofd gezet. De uitslag 6-2 voldeed volledig aan de criteria en het team kan dan ook terugzien op een uitstekende avond.

Foto’s: Ton Koekkoek en Henri Spijkerman

Het begin mocht er wezen, al snel wandelde Ton Koekkoek als eerste als winnaar van het bord. Tegenstandster Nulifur Karayilan kwam gehaast achter het bord en zette dat voort in haar partij. Ze trok aan bord 7 meteen fel ten aanval en leek een stuk te gaan winnen. Helaas voor haar overzag ze de vrijheid die Ton met een paard kreeg, waardoor hij een stuk won. Toen er nog meer materiaal verloren dreigde te gaan, gaf Karayilan – als eerste van DD3 – op.

Het tweede punt liet niet lang op zich wachten. Aan bord 8 opende Ton van derDD3-Baarn2_04 Linden Engels tegen Rien van Brummelen. Omdat Rien traditioneel een hekel heeft aan paarden op c3 ging die al snel van het bord, wit een dubbelpion bezorgend. Er ontvouwde zich een gelijkopgaande strijd die tot een abrupt einde kwam toen Van der Linden plompverloren op de 16e zet zijn loper op f3 in liet staan. Hij probeerde het nog even maar liet op zet 20 definitief de moed zakken: 0-2.

Een lekker begin voor Baarn, maar zoals wel vaker ging het op diverse borden heen en weer en op en neer.

Aan bord 5 werd Mario Lambrechts met wit al snel geconfronteerd met een Lastig Paard als voorpost op e4. Mario meende een pion op d4 te kunnen nemen, maar het Lastige Paard kreeg daardoor alle ruimte om toe te slaan. Voor Mario ging het daarna van kwaad tot erger en tegenstander René Brandts had geen enkele moeite het punt voor DD3 te verzilveren: 1-2.

Rob Boss en Bastiaan Gramser kwamen kort daarop remise overeen aan bord 8. Volgens Rob zat er niet zoveel meer in zijn stelling en wilde hij zich de rest van de avond graag wijden aan het Tatatoernooi waar 13 (dertien!) partijen in het verschiet lagen. Of hij remise mocht accepteren….. Ja dat mocht. Dat Rob daarna tot het einde gewoon de verrichtingen van zijn teamleden bleef volgen zegt alles over zijn betrokkenheid bij het team. 1,5-2,5.

Het woord remise kwam ook verschillende keren langs bij bord 3 waar Thur Breukers met wit al vroeg een pion won, maar afruil van de dames niet kon vermijden. Tjeerd Visser schoof de stelling dicht en stelde een paar keer remise voor, maar uiteindelijk kon Thur alsnog de krampachtige verdediging van zijn tegenstander doorbreken: 1,5-3,5.

Martijn Kruiswijk aan bord 4 is een bijzonder geval: hij moet extern eerst materiaal achterstaan om, zo schijnt het althans, het beste in zichzelf naar boven te halen. Dirk Rijneker verschalkte een ingesloten toren op e6 en niets leek winst nog in de weg te staan. Maar Martijn metselde een stevig fort en Rijneker had geen idee hoe deze te slechten. Uiteindelijk berustte hij in remise: 2-4.

Resteerden borden 1 en 2. Die hadden niet veel kunnen bijdragen aan het team in de vorige matches, maar deze avond was het gelukkig anders.

D. La Pleine offerde met wit tegen Jan Timmerman op bord 2 een loper tegen 2 pionnen. Misrekening of opzet, feit is dat wits verbonden vrijpionnen op de damevleugel een behoorlijke compensatie voor het materiaal bleken:

Jan na 30....Tc6

Hier speelde La Pleine 31.f3?  en 32.Kf1 maar met 31.b7! had hij de spanning in de stelling kunnen houden. Jan speelde zijn koning snel naar het rampgebied met 31…Kf8, 32…Ke7 en 33…Kd7 waardoor hij de vrijpionnen kon ontmantelen. Jan wikkelde vervolgens onberispelijk af naar winst: 2-5.

DD3-Baarn2_03
Alle ogen zijn gericht op kwatta.

Tenslotte waren alle ogen gericht op kwatta, Henri Spijkerman. Henri stelde als kopman tot nu toe teleur, maar wist op deze avond een punt mee te pakken. Hij speelde een prima partij tegen Jos Pak met wit op bord 1, kwam een pion en daarna nog een kwaliteit voor. Pak sputterde nog tegen via de g-ljn, maar dat kon de uiteindelijke uitslag geen moment beïnvloeden: 2-6.

En zo keerde Baarn 2 huiswaarts met een stevige overwinning en het vertrouwen dat het in alle opzichten wel goed zit met het team. Volgende match is op 10 maart thuis tegen Muiderberg 1. Kwestie van doordenderen en dan zien we het uiteindelijk wel!

4 comments

  1. Prima verslag, Henri! Het was een lange avond, maar de moeite waard om te zien hoe onze topborden het ook fraai afmaakten.

Comments are closed.