Extern, Uitgelicht

Baarn 2 begint seizoen met overwinning

Baarn 2 begint seizoen met overwinning

Afgelopen maandag toog Baarn 2, inclusief toeschouwer Ashley Krisnasingh, naar Hoogland om daar de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Hoogland 4 te spelen. Op voorhand was er niets over de tegenstander bekend aangezien zij dit seizoen voor het eerst aan de competitie meedoen. Het bleek een mix van jeugdspelers en senioren te zijn met ook nog de nodige familiebanden binnen het team.

Zelf speelde Baarn noodgedwongen met 3 invallers maar dat bleek geen verzwakking te zijn.

Op bord 8 speelde Izaäk Schipper als invaller tegen jeugdlid Martijn Kool. De partij had het tempo van een snelschaakpotje waarbij Kool op een gegeven moment duidelijk beter stond. Maar toen hij dacht via een schaakje de toren van Schipper te winnen zag hij over het hoofd dat zijn eigen toren gewoon geslagen kon worden en noteerde Baarn al vroeg op de avond het eerste punt.

Vaste speler Martijn Kruiswijk nam het op bord 6 op tegen Niek van Doorn. Er kwam een Konings-Indisch op het bord met aan beide kanten een gefianchetteerde koningsloper. Wit nam het initiatief maar liet op een zeker moment zijn loper insluiten. Die had met een tussenzet nog aan een plek naast het bord kunnen ontkomen maar die voortzetting zag Van Doorn niet. Kruiswijk buitte zijn voordeel keurig uit en op de 37e zet gooide Van Doorn de handdoek in de ring.

Op bord 7 speelde Walter Schram tegen Jan Kok. Schram kwam in de loop van de partij beter te staan maar bleef last houden van zwarts loper die op e2 was binnengekomen. Schram probeerde het nog wel maar na nog een tijdje doorgespeeld te hebben besloten de heren om de punten te delen. Latere computeranalyse leerde dat Schram aan de vervelende loper had kunnen ontkomen maar computers mogen nu eenmaal niet aan het bord gebruikt worden. Inmiddels had Baarn daarmee wel een comfortabel lijkende voorsprong genomen van 2,5 – 0,5.

Op bord 4 speelde invaller Geertièn de Vries tegen het zeer jeugdige talent Tim Grutter. Deze nam in eveneens een soort snelschaaktempo onmiddellijk het initiatief en overrompelde De Vries volkomen. Toen De Vries ook nog zijn Dame tegen een Toren moest ruilen was de partij over.

Daarmee werd de stand 2,5 – 1,5 en begon de spanning te stijgen.

Op bord 1 zag het er namelijk niet goed uit. Henri Spijkerman speelde tegen Anne Grutter en de kopman van Baarn 2 had geen beste schaakweek. Vorige week vrijdag viel hij in bij Baarn 1 en vluggerde toen een gewonnen stelling naar verlies. Deze keer ging er in de opening al iets mis en moest hij na 11 zetten een kwaliteit geven. Het tegenspel van Spijkerman in de vorm van het loperpaar en actieve stukken bleek in de loop van de partij weinig soelaas te bieden en Grutter schoof de partij gedecideerd naar winst voor Hoogland.

En zo was de stand weer in evenwicht en de strijd op de andere borden nog zeker niet gestreden.

Op bord 5 speelde Rob Boss tegen Beer Heitinga. Boss kwam goed uit de opening en ging met voordeel het middenspel in. Maar hij wist dit voordeel niet uit te buiten en langzaam nam zwart het initiatief over. Heitinga liet echter Dameruil toe waarmee de stelling weer volkomen in evenwicht was. Zorgelijk was wel dat Boss in tijdnood begon te raken en Heitinga nog alle tijd had. Maar een vaker vertoond fenomeen stak de kop op: Heitinga liet zich meeslepen in de tijdnood van Boss en deed zijn zetten in hetzelfde tempo als dat van Boss. Heitinga vergat daarbij zelfs meerdere malen zijn klok in te drukken, iets wat overigens nadelig voor Boss was want die kreeg daarmee niet zijn 10 seconden per zet erbij. En zo kon het gebeuren dat Heitinga op zet 36 in de snelheid dacht via een loperoffer zijn doorgebroken e-pion te kunnen laten promoveren maar die pion ging kort na de loper gewoon van het bord. De mannen speelden nog 20 zetten door maar toen kon Baarn weer een winstpunt noteren, tussenstand 3,5 – 2,5.

Baarn had op de resterende borden dus genoeg aan 1 winstpartij of 2 remises om het pleit in haar voordeel te beslechten. Maar dat moest natuurlijk nog wel gebeuren en de avond eindigde met een zinderend slot.

Jan Timmerman kwam op bord 3 prima uit de opening tegen Laurens Kool. Daarna golfde het spel op en neer maar uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord dat remise leek. Maar daarin gaf Jan onnodig een pion weg en leek Kool op de overwinning af te stevenen, iets wat het nodige zweet in de handen van de Baarn-spelers tot gevolg had want ook op bord 2 zag het er niet gunstig uit. Maar Kool speelde niet nauwkeurig genoeg en Timmerman wist de remise toch te bereiken. 4 – 3 dus waarmee in elk geval 1 wedstrijdpunt binnen was. Maar Baarn wilde uiteraard meer.

Op het reeds genoemde bord 2 speelde invaller Daan Lensink tegen Ton Schillemans. Lensink speelde de afgelopen seizoenen voor Baarn 1 maar kon dit seizoen deelname aan dat team onvoldoende met zijn werk combineren. Maar ook Schillemans speelde in het verleden voor hogere teams dus een tegenstander om zeker rekening mee te houden. En dat bleek ook tijdens de partij. Schillemans speelde met wit de Grand Prix-opening, kwam gedurende de partij steeds beter te staan en leek de partij in zijn voordeel te gaan beslissen. Hij wist echter het eindspel met twee pionnen meer en ongelijke lopers ook door nauwkeurig verdedigen van Lensink niet over de eindstreep te trekken en berustte uiteindelijk in remise.

En daarmee was de overwinning met 4,5 – 3,5 voor Baarn en kon de kurk van de (denkbeeldige) champagne. Als gezegd een zinderend slot en een goed begin van het seizoen!

 

8 comments

  1. Mooi en uitgebreid artikel! Alleen niet teveel ‘hakken’ op de kopman, die heeft het ff moeilijk maar komt weer terug (op den duur) 🙂

    1. Als de kopman er op 27 november tegen de op papier sterkste tegenstander van de groep weer staat vindt de teamleider het prima 🙂

  2. Vanuit Valencia van harte gefeliciteerd met jullie (en mijn) overwinning!

  3. Vanuit Blantyre in Malawi van harte gefeliciteerd met jullie zwaar bevochten overwinning. Na 14 dagen in de bush eindelijk weer Wifi. Groeten tot volgende week.

  4. Ook vanuit het Baarnse een groot proficiat! Met zulke invallers mogen we ook blij zijn! Ik hoop er de volgende keer weer bij te zijn.

  5. ton.k inderdaad hoop ik ook erop, dat ik meer kon invallen, want bij extern speel denk ik extra beter, dan in onze club intern……

    groet izaak

Comments are closed.