Extern, Intern, Volwassenen

Baarn 1 wint in Schaakarena De Leuning

Vrijdagavond 22 februari 2013 leek De Leuning wel een echte schaakarena. Behalve het eerste achttal speelde ook het tweede team een thuiswedstrijd in De Leuning. Het eerste team met succes, het tweede stuitte op onverwacht grote tegenstand. Daarnaast werd ook nog voor de eigen interne competitie gespeeld.

Het eerste achttal speelde in de 1ste klasse van de regionale SGS-bond tegen het vierde team van Amersfoort. Het werd een taaie en zware strijd. Op bord 1 had clubkampioen Pascal Losekoot het betrekkelijk eenvoudig tegen Dennis Flohr. Na wat onsamenhangende zetten in de opening rokeerde laatstgenoemde lang. Voor Losekoot het sein om vernietigend met b5 de aanval te kiezen. Dit leidde uiteindelijk zelfs tot schaakmat. Op bord 2 besloten  Waldemar Moes en Hadish Mebrahtu tot een snelle remise. Ashley Krishnasing op bord 3 kreeg geen aanknopingspunten tegen het sterke spel van zijn Amersfoortse tegenstander Audry Burer en moest opgeven. Op bord 6 moest Ed Duister na een fout in de opening ook de felicitaties geven aan Amersfoorter Erwin Komrij.

Gelukkig voor Baarn wist Daan Lensink op bord 4 een lastig paardeneindspel tegen Bert Lardenoye tot een goed eind te brengen. Nadat Yme Brantjes en Amersfoorter Jeroen Landman op bord 5 tot remise hadden besloten, resteerden er bij een gelijke stand nog twee partijen.

Op bord 6 stond  Marco Meijer toen goed, maar met weinig tijd op de klok gaf hij één van zijn pluspionnen cadeau. Tegenstander Sytze van der Velde zag dit als een prima moment om remise voor te stellen, maar Meijer weigerde dat aanbod en speelde het eindspel gedecideerd uit naar winst. Met de stand 4 – 3 in het voordeel van Baarn 1 was het resultaat van de partij op bord 8 tussen de jarige Kasper Wiegers en Amersfoorter Gerben van Pel bepalend voor winst of gelijkspel van de match. Met scherp spel en nog 13 seconden op de klok bereikte Wiegers een keurige remise, waardoor de teamwinst met minimaal verschil voor Baarn binnen was gesleept. Baarn 1 staat nu stevig in de middenmoot en degradatiezorgen zijn weggespeeld.

Baarn 1 - Amersfoort 4

Baarn 2 verrast door opstelling Laren 2

Tegelijkertijd speelde Baarn 2 de heel belangrijke wedstrijd in de 3e klasse  SGS tegen Laren 2. Beide teams hadden evenveel verliespunten, maar Baarn had een wedstrijd meer gespeeld en twee punten voorsprong. De winnaar van deze avond zou de beste kampioenskansen hebben. Dat had Laren goed begrepen en daarom hadden zij een joker ingezet in de vorm van een voor een 3e klasse SGS uitzonderlijk sterke schaker. Ronald Weijerstrass met een rating van liefst 2159 speelt niet vaak meer externe competitiewedstrijden en voor Laren 2 was hij helemaal nog niet uitgekomen, maar voor deze kampioenswedstrijd wilde hij wel een uitzondering maken. Dat heeft Baarn 2 en in het bijzonder kopman Henri Spijkerman gemerkt. Het werd een zware positionele partij, waarin Weijerstrass veel tijd verbruikte maar wel steeds de beste zetten deed. Spijkerman bood goed tegenspel, maar een kleine vergissing in de 22e zet bleek fataal. Geen schande als je 400 ratingpunten minder hebt! Door de sterke ‘invaller’ op het eerste bord zat de feitelijke kopman van Laren op bord 2 en waren dus bijna alle borden sterker bezet dan zonder die invaller. Ondanks dat Jan Timmerman tot vrijdag nog ongeslagen was, moest hij na een foutieve zet tegen R.C. van Keekem, de feitelijke kopman van Laren dus, het onderspit delven. Michiel van Schaik was de enige die een hogere rating had dan zijn tegenstander uit Laren. Van Schaik speelde goed en won dan ook fraai op bord 4 van Patrick Kreuning. Rob Boss haalde een plusremise tegen M. Tobar op bord 3, hoewel Boss zelfs winstkansen had gemist. Geertièn de Vries speelde uiterst geconcentreerd op bord 5 en gaf Laarder A.J. van Aken uiteindelijk geen kans; een heel mooie overwinning voor een speler die ruim 200 ratingpunten minder had.

Op de borden 6, 7 en 8 knokten Rien van Brummelen, Ton Koekkoek en Erik van Lier voor wat ze waard waren. Van Lier bood redelijk tegenspel, maar een onachtzaamheid leidde pardoes tot mat. Koekkoek hield het tegen Gerard Vos lang vol op bord 7. Eén foute pionzet bezorgde hem echter uiteindelijk groot nadeel en ook Koekkoek moest de zege aan Laren laten. Van Brummelen bezorgde A.C. Renes veel bedenktijd na de ongebruikelijke opening met e4 en Lc4. Ondanks het krachtverschil (ook hier had de Laarder opponent ruim 170 ratingpunten meer) bereikte Van Brummelen een redelijk middenspel. Een klein foutje van Van Brummelen had grote gevolgen en ook dat punt ging dus naar Laren. Uiteindelijk 5,5 – 2,5 winst voor Laren 2, dat nu in punten gelijk is gekomen met Baarn2 maar met een wedstrijd minder gespeeld. We zijn benieuwd of Laren in de resterende wedstrijden zonder of met semi-schaakmeester (zelfs de spelers op bord 1 in de 1ste klasse SGS-wedstrijd tussen Baarn 1 en Amersfoort hadden niet zo’n hoge rating!) kampioen wenst te worden.

Interne competitie

Met zoveel extern competitiegeweld ging er weinig aandacht naar de interne competitie. Toch werden ook daar nog eens vier wedstrijden gespeeld. Thijs Michels liet zich niet intimideren door de 9e plaats die Thur Breukers op de ranglijst innam. Hij hield het keurig op remise. Bert van Klingeren en nieuwkomer Walter Schram speelden een boeiende partij, maar Van Klingeren trok aan het langste eind. Zijn achtste overwinning al. Daarmee is Van Klingeren de speler die de meeste overwinningen van alle interne competitiespelers dit seizoen heeft behaald. Omdat hij ook al vijf keer heeft verloren, staat hij nog slechts op een veertiende plek in het klassement, maar de toptien is wel binnen bereik.

Eble Mink moest in routinier Rienk Andriessen zijn meerdere erkennen. Izaäk Schipper ging te snel in de aanval tegen Mees Heeringa. Laatstgenoemde wist daar wel raad mee en nam het initiatief al snel over met winst tot gevolg.

Stand aan kop na ronde 20:

 1. Krishnasing     785
 2. Losekoot          744
 3. Spijkerman      582
 4. Lensink             573
 5. Brantjes            545
 6. Wiegers            543
 7. Meijer               531
 8. Duister             471
 9. Breukers          426
 10. De Vries           416

Op vrijdag 1 maart is weer een gewone interne competitieronde, die om 19.45 uur begint in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn.

8 comments

 1. Met dank aan Walter Schram voor de fraaie foto’s! Misschien dat de webmaster de hoofdfoto nog kan uitvergroten? Mij lukt het niet…

 2. Tjonge Ton, 3 verslagen in een, een hele lap tekst. Scherp, gevat en uitgebreid. Topverhaal!

  1. Dank Henri. Voor komende vrijdag zoek ik nog een schrijver en wil ik zelf weleens proberen om eindelijk ook eens in jouw prachtrubriek partij van de week te komen!

 3. Dat zou niet gek zijn Ton. Het blijft behelpen met de aanlevering van partijen. Nog geen partij van Rob, ook niet van Michiel. Soms voel ik me een bedelaar 😉

 4. Mooi verslag weer Ton! Misschien nog wel een aardige aanvulling: de tegenstander van Marco ging op een gegeven moment op bord 8 kijken en dacht te zien dat zijn teamgenoot gewonnen stond tegen Kasper (misschien op dat moment geen rare gedachte trouwens) en bood Marco remise aan en later nog eens. Wat Marco bij de tweede keer de mooie opmerking “Tsja” ontlokte en hij inderdaad de partij daarna gedecideerd naar winst speelde.

  1. Ja, dat “tsja”, dat was mooi inderdaad! Mooi verslag trouwens!

 5. Ik vind het kunst om geconcentreerd te spelen en evengoed een verslag te maken.
  Daarom geef ik me er niet voor op, ik kan dat niet. (de leeftijd denk ik)

  Overigens blijf ik het vreemd vinden dat Laren iemand opstelt met 2159. Wellicht reglementair correct, maar of het ook fair is, is vers 2 (of 3 zelfs).

Comments are closed.