2007

Baarn 1: Nederlaag in Spelonken van Keres

Woensdag 24 oktober mochten wij met ons eerste BSV-team afreizen naar Utrecht om in een afgelegen steegje ergens bij de gracht ons tegenover de spelers van het vierde Paul Keres team te zetten. Zowel voor het sterk bezette Paul Keres als voor het misschien iets minder sterk bezette BSV was dit de eerste wedstrijd in een nieuwe promotieklasse.

Nadat ons alleen duidelijk was gemaakt wat de huisregels waren (mobieltjes uit) konden we met de partij beginnen. Vele variërende openingen kwamen op het bord, wat ook leidde tot interessante partijen. Benschop echter zag reeds voor het derde uur zijn aanvang het genomen de winst niet meer zitten. Met een stelling die zeker minder was gaf hij aan het vijfde bord op. Na wat commotie over omgevallen stukken en een afgaand mobieltje (??) kwamen de volgende punten er ook uitrollen.

Lensink wist ondanks een twijfelachtige opening goede compensatie te krijgen voor zijn twee pionen en pakte daar onverwacht het punt mee aan het zevende bord. Overbeek kon zich op bord zes niet staande houden tegen de sterkere Verlinde en ook op bord vier en drie gingen Krishnasing en Meijer onderuit. Boss had een eindspel waar wellicht nog remise uit te halen was, maar ook hij kon de juiste zetten niet vinden. Losekoot aan bord één wist het 2e puntje voor Baarn nog wel te behalen, maar na een lange strijd op bord drie tussen Moes van BSV en Kiers bleef het daar ook bij.

Eindstand 6-2 voor Paul Keres en Baarn kon Utrecht weer met een matig tevreden gevoel verlaten.

Tot zover Daan Lensink. Teamleider Pascal Losekoot heeft wat toe te voegen:

Er had meer ingezeten. Zo hadden Waldemar Moes en Jan Overbeek toch goede kansen, terwijl Rob Boss ook lange tijd een gelijke stelling op het bord had. Helaas lukte het hem niet om in het toreneindspel het juist plan te vinden.
Debutant Daan begon echter met een overwinning. In de opening verloor hij een pion, gaf er nog een achteraan maar kreeg daardoor wel tegenspel. Stug volhaden en blijven vechten, een goed voorbeeld.

Elke ronde zal er één partij van Baarn 1 tot ‘de beste’ of ‘mooiste’ worden verklaard, op voordracht van de spelers. Waldemar Moes zal de partijen beoordelen. Aan het eind van het seizoen is de bedoeling om een onafhankelijke expert de beste partij van het hele seizoen uit te laten kiezen.

Inmiddels heeft Waldemar gekozen, hij kreeg maar één partij, namelijk van mij. Maar de volgende wedstrijd zijn er vast meer bijzondere partijen te bewonderen. Losekoot-van Oosten.
—Daan Lensink en Pascal Losekoot