2006

Baarn 1 handhaaft zich met klinkende overwinning

Donderdag stond de laatste wedstrijd van Baarn 1 op het programma. Door onduidelijkheid over het aantal degradanten uit de Promotieklasse van de KNSB was een flinke overwinning noodzakelijk voor handhaving. Clubkampioen Pascal Losekoot hield vlak voor de wedstrijd even een oppeppend praatje. Het doel werd uitgelegd: minimaal 5,5 van de 8 maximale bordpunten halen, en onder verwijzing naar de kersverse Nederlands Kampioen tot en met 14 jaar Robin van Kampen kreeg iedereen de opdracht te schaken ‘alsof hij de beste Nederlander in zijn leeftijdsjaar was’.

Toen begon de tocht naar Leusden. Om files te vermijden probeerde de stoet achter Pascal aan te rijden. Pascal toonde wat sluipweggetjes door Soest. Een caravan en vervolgens een lesauto hielden de boel wat op, maar toen die weg waren liet de Pascalmobiel II zijn capaciteiten zien.
Netjes op tijd (dus 5 minuten te laat) kwamen we bij de speelzaal aan. Daar vielen enkele bijzonderheden op.

Ten eerste moest er tijdens de wedstrijd een flink aantal trommels door de speelzaal worden gesjouwd, en ten tweede was er een speciaal (hoger) tarief voor consumpties voor bezoekers. De Baarnse Schaakvereniging roept de Stichts Gooise Schaakbond op om door middel van nieuwe regelgeving deze rechtsongelijkheid te beëindigen.

De wedstrijd zelf. Dik van Leeuwen hakte zijn passief spelende tegenstander overtuigend van het bord. Dik speelde niet zoveel dit seizoen, maar zijn talent voor het edele schaakspel bleek maar weer. Als teamleider zette hij gelijk het goede voorbeeld.

Dat voorbeeld werd al snel gevolgd door Martijn Benschop, die in de opening een pionnetje won en deze niet meer afstond. Hij begon met een machtig pionnenoffensief waar zijn tegenstander geen antwoord op wist. 2-0, dus.

De tegenstander van Waldemar Moes maakte er een snelschaakshow van. Ervaren als Waldemar is ging hij hier niet in mee en speelde rustig maar zeker zijn tegenstander naar de nederlaag. Toen Waldemar de 3-0 noteerde stonden ook Robin en Marco goed en op geen van de andere borden leek een slechte stelling voor Baarn te staan, het zag er dus goed uit.

Robin van Kampen speelde op bord 1. Hij mocht sportieve revanche nemen op Jeroen Bugel, van wie hij eerder verloor. Robin had nog een ‘kliekje’ over van het NK, die hij daar niet op het bord had gekregen. Een mooie gelegenheid om er alsnog iets smakelijks van te maken. En dat lukte uitstekend, een degelijke positionele partij werd met een torenoffer afgemaakt.

Op dat moment koos Werner Raudenbusch ervoor remise aan te nemen. Zijn tegenstander had al enkele malen puntendeling voorgesteld maar omdat Raudenbusch er zeker niet slechter voor stond speelde die nog een flinke tijd door, maar de stelling en de stand op de andere borden rechtvaardigden een remise zeker.

Nog een punt te gaan. Marco Meijer was op de damevleugel naar voren gegaan, zijn tegenstander reageerde daar niet goed op en Marco won een pion. Even later kwam er een tweede kleinood bij en niet veel later mocht Marco het vijfde winstpunt noteren. 5,5; doel behaald.

Pascal Losekoot speelde een lastige partij. Hij dacht goed uit de opening te komen, maar zijn aanval sloeg niet door en de tegenstander zette ook een offensief op. Het zag er gevaarlijk uit, maar slim verdedigwerk in tijdnood leverde een prima stelling voor Losekoot op. Zijn tegenstander maakte het wel erg makkelijk door een foutief loperoffer te proberen, Losekoot mepte de bisschop met het juiste stuk van het bord en kreeg gelijk de felicitaties van de tegenstander.

Tot slot nog Jan Overbeek. Hij leek lange tijd lekker te staan, maar kwam er niet doorheen. In tijdnood ging het de verkeerde kant op en hij was daarmee de enige die een nederlaag moest verwerken. 1,5-6,5; doel gehaald.

Het was een wisselvallig seizoen maar in de laatste wedstrijd viel één ding op: er werd als een team gespeeld, op de andere borden gekeken, rekening gehouden met het doel en misschien wel daardoor is handhaving een feit.

Een bescheiden handhavingsfeestje kon niet gevierd worden, maar dat houden we nog tegoed!
—Pascal Losekoot