Extern, Volwassenen

Baarn 1 doet goede zaken in Barneveld

2013-01-29 21.19.09

29 januari trad het eerste team van Baarn op in Barneveld. Het zag er allemaal niet zo mooi meer uit, omdat Baarn uit 4 wedstrijden maar liefst 3 wedstrijden had verloren! Het leek zelfs de kant van degradatie op te gaan, hoewel er nog een aantal matches op het programma staan.

Met maar liefst 2 invallers, Henri Spijkerman en Rob Boss, ging Baarn naar BDSV Barneveld, een combinatie van een schaak en damvereniging. Toen Marco Meijer ook aanschoof waren we compleet en konden we beginnen.

2013-01-29 21.25.14

Het was nog maar vroeg in de avond toen plotseling het woord โ€œgefeliciteerdโ€ klonk. Het kwam bij het 3e bord vandaan, waar Yme Brantjes tegen Kevin van Brummelen speelde. Yme was in de opening beter voorbereid en wist materiaal te winnen. Na een verzwakking bij de vijandelijke Koning uit te lokken en binnen te dringen met zijn zwartveldige Loper, vond zwart het welletjes.

Baarn stond dus met een punt voor, maar de overige borden waren nog lang niet duidelijk. Het leek er even op alsof we er zelfs slechter voor stonden.
Op de eerste 2 borden waren het Ashley Krishnasing tegen van Surksum en Pascal Losekoot tegen Van Ee die nog wat goed te maken hadden van de afgelopen matches. Pascal speelde met zwart een variant die hij tijdens het Tata Steelchess Tournament nog had kunnen bewonderen (en had geanalyseerd voor zijn website www.schaaktraining.nl, Pascal). Het was ook Losekoot die een prima verdediging opzette, in de zogenaamde Klassieke variant van het Siciliaans en eventjes later het initiatief kreeg. Zijn tegenstander verbruikte veel te veel tijd, offerde toen een stuk maar de kon niet door het bastion van Losekoot heenkomen.

Krishnasing kwam al vroeg op onbekend terrein in de Tchigorin verdediging na 1. d4 d5 2. Pf3 Pc6, maar koos ervoor om toch maar door te gaan met de London-system opzet, 3. Lf4. De Baarnaar kreeg goed spel, maar maakte de stelling op een zeker moment onduidelijk door de g-lijn te openen. Krishnasing zag hier terecht geen gevaar in en rokeerde kort, maar vergat wel op het juiste moment door de stelling heen te breken.

Op bord 4 had Daan Lensink het niet makkelijk tegen het Morragambiet van Remy Sennema. Daan verloor materiaal en kreeg een ongunstig eindspel met het Loperpaar voor Sennema en een Toren voor Lensink.
Het 5e bord werd bemand door Kasper Wiegers tegen Bruun v/d Laar. Kasper had zich vergist in de opening en deed een verkeerde Loperzet. Hierdoor was hij gedwongen om materiaal te offeren, maar zijn tegenstander speelde niet de meest nauwkeurige voortzetting. Volgens computeranalyse had Kasper zelf nog een winst gemist, maar dat is allemaal achteraf gepraat. Het noodlot was dat Kasper hout achterstond en nooit meer terugzag.

Op bord 6 speelde Marco Meijer een evenwichtige partij tegen Rijk van den Bosch. Henri Spijkerman viel in op het 7e bord. Zijn overwinning een dag eerder zat nog vers in zijn hoofd en ook deze avond mocht hij het waarmaken tegen Barnevelder van Dulken. Met wit kwam Spijkerman erg goed te staan. Zonder enig tegenspel kreeg hij ook het volle punt toegeworpen.
Rob Boss was vanavond de invaller aan de staart. Na een kleine onoplettendheid gaf hij een stuk cadeau aan tegenstander Renden. Boss verdedigde uit man en macht en probeerde via de g-lijn nog een mooie aanval op touw te zetten, maar had helaas geen kans van slagen.

De tussenstand was 3-3 nadat Losekoot en Spijkerman hun partij in winst hadden kunnen omzetten en Marco Meijer en zijn tegenstander tot remise besloten dat 3,5-3,5 maakte. Het werd dus extra spannen, omdat Baarn sinds lange tijd weer kans had op matchpunten! Bij Krishnasing zag het er gunstig uit. Hij kreeg voordeel, maar kwam in tijdnood en raakte een verkeerde pion aan. Naderhand moest Krishnasing alle zeilen bijzetten om een aanval van zijn tegenstander af te wentelen waar hij ook in slaagde. De counter, waarin beiden tijdnood hadden, werd uiteindelijk in het voordeel beslist van Krishnasing (die in tijdnood zijn hoofd koel hield en de koning van zijn tegenstander bloot legde; om daar na de tijdcontrole een succesvolle mataanval op te beginnen – Pascal)

Baarn 1 Barneveld 1 3,5-4,5

1. A. Krishnasing G. van Surksum
2. P. Losekoot R. van Ee
3. Y. Brantjes K. van Brummelen
4. D. Lensink R. Sennema
5. K. Wiegers B. v/d Laar
6. M. Meijer R. van den Bosch
7. H. Spijkerman A. van Dulken
8. R. Boss A. Renden

15 comments

 1. Ik heb in het bijzonder de partij van Henri gevolgd. Met een loper op b1 en zijn dame op d3 had hij telkens gevaarlijke dreigingen tegen de zwarte koningsstelling. Zwart koos ervoor om met e6, f6, g6, en h6 te verdedigen. De ontstane gaten dichtte hij met Pg8 en Tf7. Dit alles leidde tot een stelling waar alles krom stond, en Henri langzaam maar zeker de zwarte dame, op h5 geparkeerd, insloot. Het einde heb ik helaas gemist, en wil ik graag nog zien!

 2. Hint voor het gebruik van de partijviewer: als je de PGN wilt zien, klik op het veld c8 (of d8 voor de PGN van alle partijen).

 3. Ha, eindelijk weer een verslag over het wedervaren van het 1e! Lange tijd niets van gehoord ๐Ÿ˜‰
  Mooi verslag, รฉรฉn opmerking slechts: Dat mijn tegenstander mij ‘het punt toewierp’ kan ik niet beamen, al stond ik wel klaar om te vangen. Het was een kwestie van langzaam wurgen, doe ik nu eenmaal graag!

 4. Mee eens, Henri. Je partij wil ik nog steeds graag zien. Of wil je er een video van maken met duocommentaar?

 5. Precies Henri, zo bedoelde ik het eigenlijk ook ๐Ÿ˜‰ Ja… we wachten allemaal op
  die goddelijke partij van je ๐Ÿ™‚

 6. Ziet er weer goed uit hoor. Prachtig om te zien hoe Baarn omgaat met de wedstrijd verslagen. Grote klasse.

 7. Proficiat heren! Inderdaad een zwaar bevochten zege. Goed verslag, Ashley; klein puntje van kritiek: hoe kon het 3-3 staan als er 3 winstpartijen en 1 remise zijn?
  Henri, je hebt je – gelukkig – toch opgeofferd om 2 avonden achter elkaar te schaken. Hulde! Mocht je nog thuis komen? Of verblijf je sindsdien in Baarn?

 8. marco speelde als laatste remise, toen werd het 3,5-3,5. Misschien staat dat er niet duidelijk. De matchpunt hing van mij af..
  Bedankt Robert en leuk dat je zoveel interesse toont!

 9. ZO ff aangepast..Henri?? Waar blijf je nu?? We want more!!

 10. ๐Ÿ˜‰ Tja..gelukkig dat er nog een paar Baarnaars de wacht houden ๐Ÿ™‚ Leuk verslag ook van je!

 11. Ja hoor, de partij staat er, is dat even fijn. Een mens kan ook niet gewoon na 2 avonden schaken rustig de afwas doen….. ๐Ÿ˜‰

 12. Hehe ๐Ÿ™‚ Koop dan ook een vaatwasser, jouw
  partijen zijn veel belangrijker ๐Ÿ˜‰

 13. Toen ik, na 4 avonden binnen een week geschaakt te hebben buitenshuis, mijn vriendin aansprak met ‘dame’ ging ik toch IETS te ver volgens haar….. ๐Ÿ™

Comments are closed.