Vrijdag 13 november speelde het eerste achttal de tweede wedstrijd van het seizoen tegen ZZ Combinatie. In Soest was de score blijven hangen op 4-4, wat toch een kleine teleurstelling was en het team was dus gebrand op een overwinning. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Soest was er één vervanging, Yme speelde in plaats van Henri. Dit was nog bijna mis gegaan, omdat door een blaadje en een zuchtje wind de NS in grote paniek was en de reis vanuit Rotterdam uiteindelijk een uur vertraging opliep. Met Henri als chauffeur vanaf station Baarn kwam Yme uiteindelijk met een half uur vertraging aan en mocht dus met een achterstand op de klok de strijd aan gaan. De andere borden waren ondertussen al een tijdje onderweg en de eerste resultaten begonnen ook al duidelijk te worden.
Op het eerste bord speelde Pascal met zwart een klassieke Siciliaan. Bij deze opening is het altijd de vraag of zwart d6-d5 kan doorzetten. Toen zijn tegenstander dit op de 13e zet toeliet stond Pascal al erg goed. In plaats van een goede verdediging proberen op te zetten gaf zijn tegenstander meteen een stuk weg, waarna het niet meer moeilijk was om tot winst te komen. Dat hij nog tot 23:00 bezig was had meer met het lange doorspelen van de tegenstander te maken dan de kansen in de stelling.
Op het tweede bord kreeg Ashley de Franse verdediging tegen zich. Ashley speelt dit zelf ook met zwart en de twee spelers bleven lang de theorie volgen. Toen zijn tegenstander echter rokeerde kon Ashley keihard toeslaan door zijn stukken snel naar de koningsvleugel te spelen en daar mat te forceren.
Op het derde bord mocht Yme met een tijdachterstand zijn favoriete Benoni op het bord brengen. Zijn tegenstander ruilde al snel stukken wat juist positief is voor de zwarte stelling. Langzaam werd de druk op de witte stelling opgevoerd en kon hij eerst één en daarna een tweede pion buitmaken. Toen in het eindspel een pion niet meer af te stoppen was gaf zijn tegenstander het op.
David kreeg op het vierde bord de leeuw tegen zich. Hij reageerde hier niet helemaal goed op en kwam al snel in een stelling waarin zijn eigen stukken elkaar in de weg stonden. Hierdoor kon zwart een aanval opzetten tegen zijn koning. Toen de zwartspeler echter even aarzelde kon David stukken ruilen en daarbij zelfs een pion winnen. Het eindspel van toren en ongelijke lopers zag er moeilijk uit, maar David wist het met vaste hand naar winst om te zetten.
Ed speelt meestal op het zevende bord, maar Ashley had een goed gevoel bij hem die avond en zette hem twee borden hoger op vijf. Hij begon wat rommelig in de opening en moest daardoor al snel een kwaliteit inleveren. Echter als Ed achter staat komt hij pas echt op gang. Hij ging er nog eens goed voor zitten en door de goede stukken te ruilen kwam hij in een eindspel waar kansen lagen. Eerst haalde hij een pion op met een paardoffer dat niet aangenomen mocht worden, omdat dan één van zijn pionnen niet meer tegengehouden kon worden en daarna zorgde de toenemende druk ervoor dat zijn tegenstander de kwaliteit terug moest geven. Het eindspel van beiden een paard en pion werd remise gegeven.
Marco heeft het de laatste tijd te druk om regelmatig op de club te komen, maar gelukkig speelt hij wel nog graag voor het achttal. Op het zesde bord kreeg hij een moeilijke stelling op het bord. Toen zijn tegenstander fout rekende moest hij een stuk inboeten en na een lang gevecht kon Marco deze voorsprong omzetten in een overwinning.
Kasper komt ook niet vaak meer op de interne avond, maar gelukkig wel nog in het achttal. Hij kreeg de Rubinstein opstelling tegenover zich. Deze opening wordt gekenmerkt door subtiel positioneel spel. Toen Kasper echter even niet oplette kon zijn tegenstander gebruik maken van dat Kasper nog niet gerokeerd had en won een pion. Dit zorgde er wel voor dat er veel tactiek in de stelling kwam. Kasper drong de tegenstanders stukken steeds verder terug. Er kwam een stelling op het bord waarbij zijn tegenstander een pion meer had, maar alleen maar heen en weer kon gaan met zijn stukken op de eigen achterlijn. Doordat Kasper er ook niet doorheen kon komen werd de vrede getekend.
Michiel op bord acht was niet tevreden met zijn partij. Hij kreeg een heel scherpe partij, waarbij hij lang nadacht over of hij een stuk kon offeren. In plaats van het offer speelde hij twee slechte zetten achter elkaar en kreeg zijn tegenstander een verwoestende aanval die niet meer af te wenden was door Michiel.
Een mooie 6-2 overwinning van Baarn dus! Na het wat aarzelende begin tegen Soest laat Baarn zien wel voor het kampioenschap te willen gaan. Komende dinsdag tegen Denk en Zet-Advisor zal het avontuur verder gaan.
Kijk en dan toch met enige vertraging (vast ook mede de schuld van herfstbladeren) een verslag over de prestaties van ons vlaggenschip. En een prima verslag, Yme! En nu doorgaan s.v.p.: met dit soort uitslagen en met het schrijven van (dus) prachtige verhalen!
Met mooie foto’s van Henri