2006

Ashley Krishnasing wint Baarnse schaakbeker

Na een gelijkwaardige finale is Ashley Krishnasing winnaar geworden van de bekercompetitie van de Baarnse schaakvereniging. Er was een barrage voor nodig om Krishnasing ten koste van Arthur Vlug als winnaar aan te wijzen. Er is een grote kans dat het niet bij deze prijs blijft dit seizoen. In het algemeen klassement gaat Krishnasing namelijk fier aan de leiding. In de derde cyclus blijft Werner Raudenbusch aan kop.De bekerfinale kwam maar langzaam op gang. Vlug en Krishnasing gebruikten veel tijd voor hun zetten, terwijl er weinig op het bord gebeurde. Het bleef vooral bij aftasten. Ook toen de avond vorderde bleef het evenwicht in tact, zodat remise de logische uitslag was. Na een korte pauze moest er een barrage van twee snelschaakpartijen gespeeld worden. Krishnasing kwam in de eerste partij beter uit de opening, maar Vlug kon in het middenspel het tij keren en wist de partij te winnen. De tweede partij was zeer spannend. Krishnasing kwam weer beter te staan en Vlug gebruikte veel tijd. Dat hielp hem niet om uit de problemen te komen, totdat Krishnasing in tijdnood zijn dame weggaf. De resterende tijd was echter te kort voor Vlug om nog mat te zetten, zodat Krishnasing op tijd won.
Nu ook de barrage gelijk was geëindigd, moest het reglement uitkomst bieden. Dat bepaalt dat de beker in dergelijke situaties naar de speler met de laagste rating gaat. Dat was Krishnasing, zodat hij tot bekerwinnaar kon worden uitgeroepen.

Kampioenschap
Met zijn remise in de normale partij zorgde Krishnasing bovendien dat Vlug niet dichterbij kwam in het overall klassement. Met nog zes ronden te spelen is het verschil 19 punten (een overwinning levert 11 punten op). Regerend clubkampioen Pascal Losekoot liep wel averij op tegen Simon van Voorthuizen. Vaak eindigen hun onderlinge ontmoetingen in remise, maar dit keer speelde Van Voorthuizen voor de winst. Losekoot was weliswaar "lekker aan het verdedigen ", maar hield geen stand. In het overall klassement werd hij daardoor gepasseerd door Daan Lensink, die Wim van Teutem de baas bleef.

In de derde cyclus blijft Werner Raudenbusch aan kop. Hij nam de koning van Johan Vermulst flink onder vuur en deze had te weinig stukken in de buurt om goed te kunnen verdedigen. Ook de jonge Kasper Wiegers blijft het goed doen met een tweede plaats. Deze neemt hij over van tegenstander Reinier Schaap die de pionnenopmars van Wiegers niet voldoende kon tegenhouden, wat tot materiaalverlies leidde. Verrassend is ook de hoge klassering van Hans van Briemen. Dit keer won hij, met een stuk meer, van Rienk Andriessen, die deze cyclus nog zo goed begonnen was.

Waldemar Moes won voor de tweede achtervolgende avond een partij. Donderdag voor het eerste achttal, vrijdag voor de interne competitie. Tegenstander Peter van de Veer probeerde het Moes wel lastig te maken, maar deze ging rustig op de winst af. Ook Marco Meijer won twee keer achter elkaar. Intern was Levente Vervoort het slachtoffer. Toen zijn dame ingesloten was, hield hij het voor gezien.

Avontuur
Michiel van Schaik en Thijs Michels speelden een spectaculair ogende partij waarin beiden al snel met hun dames op avontuur gingen. Michels liet zelfs zijn toren slaan om mat te dreigen. Van Schaik bleek dit echter makkelijk te kunnen pareren en toen bleef er weinig van de zwarte stelling over. In de partij tussen Vincent Pandelaar en Ton Koekkoek ging het er wat rustiger aan toe. Pandelaar kwam langzaam maar zeker steeds beter te staan en won. George van Tent won een stuk van Jeroen de Mon, gaf dat niet meer af en won de partij.

Bij Peter Vegter ging het al snel mis, waardoor Ger Oldekamp kon winnen. Wilette van Helden deed te veel zetten met haar dame, waardoor Henk Meeuwissen kon binnenvallen in de koningsstelling en won. Mevrouw Ensink deed juist een verkeerde koningszet. Rien van Brummelen profiteerde. Daan Michels tenslotte, kwam een pionnetje voor tegen Paul Evers, maar was tevreden met remise.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Raudenbusch	-	Vermulst	1-0
Schaap  	-	Wiegers 	0-1
Vlug   	-	Krishnasing	remise
Van Briemen	-	Andriessen	1-0
Moes   	-	Van de Veer	1-0
Van Teutem	-	Lensink 	0-1
Van Voorthuizen	-	Losekoot	1-0
Meijer  	-	Vervoort	1-0
Pandelaar	-	Koekkoek	1-0
Van Helden	-	Meeuwissen	0-1
Van Schaik	-	T. Michels	1-0
J. de Mon	-	Van Tent	0-1
Oldekamp	-	Vegter 	1-0
D. Michels	-	Evers  	remise
Ensink  	-	Van Brummelen	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Raudenbusch 	56
2. Wiegers   	52
3. Moes     	49
4. Van Briemen  	48
5. Krishnasing  	46
6. Van Voorthuizen	46
7. Lensink    	45
8. Schaap    	44
9. Van Kampen  	44
10. Vermulst  	41
11. Pandelaar  	41
12. Meijer   	41

Stand aan kop overall klassement

1. Krishnasing	236
2. Vlug 	217
3. Lensink	215
4. Loskoot	212
5. Meijer	210

Ondanks het Hemelvaartsweekend wordt er deze vrijdag gewoon geschaakt. De jeugd begint om 18.45 uur, de senioren een uur later. Er wordt gespeeld in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. —Marco Meijer