Uncategorized

Angstgegners en degradatiezorgen bij Baarnse schakers

'Angstgegner' Thijs Michels (archieffoto)

Vrijdagavond werd er weer volop gestreden in de 15e ronde van de interne seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Liefst 13 partijen stonden er op het programma. Geen enkele partij eindigde in remise. Het werd dan ook een levendige boel in het Rode Kruisgebouw.

Pascal Losekoot verstevigde zijn koppositie door Simon van Voorthuizen in een lang en pittig duel te verslaan. Een paardoffer van Yme Brantjes pakte verkeerd uit, waardoor Marco Meijer het initiatief kon overnemen. Met een dame-offer, onmiddellijk gevolgd door dame-promotie, maakte Meijer het fraai af. Ed Duister kon geen potten breken tegen Kasper Wiegers, de kersverse jeugdkampioen van de Stichts-Gooise Schaakbond. Door het verlies van Brantjes en Duister, en door zelf te winnen van Thur Breukers klom Jan Timmerman naar een knappe vierde plaats in het klassement. Werner Raudenbusch bouwde de druk op de stelling van Conrad Keijzer steeds meer op en maakte geen fouten, waardoor Raudenbusch het punt mocht bijschrijven. Thijs Michels is de ‘angstgegner’ van eerste achttal-speler Henri Spijkerman. Nog nooit won Spijkerman. Ondanks het feit dat Spijkerman deze partij uiterst gemotiveerd was – hijzelf noemde het “dat Michels het slechtste in hem naar boven brengt”-, lukte het ook dit keer niet. Door een prachtig paardoffer brak Michels de verdediging van Spijkerman open en tekende weer een overwinning bij op zijn palmares.
Ton Koekkoek en Rob Boss tekenden voor de langste partij van de avond. Toen de d-pion van Koekkoek opstoomde, was er uiteindelijk geen houden meer aan. Erik van Lier en Bert van Klingeren gingen ook tot het gaatje, maar Van Klingeren had een sterke open lijn en wist daar uiteindelijk de winst mee te forceren. Na liefst 7 partijen achtereen ongeslagen te blijven, vond Mario Lambrechts in Johan Vermulst zijn ‘Waterloo’. Zoals gebruikelijk zette Lambrechts snel een sterke aanval op, maar Vermulst had zijn verdediging op orde. Na afruil van diverse stukken, bleek Vermulst de beste kansen over te houden en benutte die vervolgens ook. De jeugdige Menno Muller bleek niet opgewassen tegen de ervaren senior Rienk Andriessen. Martijn Kruiswijk kon het aanvallende geweld van Henk Meeuwissen niet keren. Meeuwissen maakte het al vrij snel met een fraaie mataanval af. Eble Mink trok tegen Ger Oldekamp meteen fel van leer. Zijn offensief leverde een pion winst op en dat speelde hij sterk uit.

Degradatieduel
Degraderen in de interne competitie is niet mogelijk, maar anders zou de partij tussen Izaäk Schipper en Martin Bunschoten wel een degradatieduel zijn genoemd. Beiden staan onderaan de ranglijst en hadden nog maar één partij gewonnen. Eerder dit seizoen wist Bunschoten die overwinning te behalen tegen Schipper. Dit keer liet Schipper het niet zo ver komen en pakte zijn tweede zege van het seizoen.
Donderdag speelt Baarn 2 een externe competitiewedstrijd tegen Utrecht 4. Daar is wel echt sprake van een degradatieduel. Het tweede team van de Baarnaars staat na 4 wedstrijden puntloos onderaan. Bij winst kan Baarn die laatste plaats overdoen aan Utrecht. Elk ander resultaat betekent vrijwel zeker degradatie uit de 2e klasse van de regionale bond.

Alle uitslagen ronde 15:

Losekoot – Van Voorthuizen 1-0
Meijer – Brantjes          1-0
Duister – Wiegers          0-1
Breukers – Timmerman       0-1
Raudenbusch – Keijzer      1-0
Michels – Spijkerman       1-0
Koekkoek – Boss            1-0
Lambrechts – Vermulst      0-1
Van Lier – Van Klingeren   0-1
Muller – Andriessen        0-1
Meeuwissen – Kruiswijk     1-0
Mink – Oldekamp            1-0
Schipper – Bunschoten      1-0

Stand aan kop:

1. Losekoot         607
2. Lensink          557
3. Meijer           484
4. Timmerman        423
5. Brantjes         409
6. Duister          387
7. Krishnasing      386
8. Van Brummelen    382
9. Wiegers          363
10. Van Voorthuizen 327