Intern

Alarmbellen en vreugdekreten rond het schaakbord

Schaken is een stille sport. Uitzonderingen daargelaten is het in de speelzaal rustig. Niet doodstil, maar veel geluiden zijn er meestal niet te bekennen. Praten gebeurt tussen de zetten door vooral op de gang, en na de partij in de analyseruimte onder het genot van een goed glas. Bijzonder was het dan ook dat de leden van de Baarnse Schaakvereniging vrijdag tot drie keer toe werden opgeschrikt door alarmbellen. Die alarmbellen luiden in figuurlijke zin inmiddels ook voor het Viertal dat kansloos ten onder ging in Laren en op de laatste plaats in de kampioensgroep staat. Vreugdekreten waren er daarentegen voor het bekerteam dat door winst op Barneveld de halve finale bereikte. Voor de interne competitie was het verder een rustig avondje.

Het Baarnse bekerteam kende een verrassende speler op bord drie. Voormalig clubkampioen Waldemar Moes speelt al enige tijd niet meer voor Baarn, maar had wel weer zin in een potje schaak. Hij was het spel duidelijk nog niet verleerd. Wellicht mistte hij wel wat routine want de partij was plotseling afgelopen toen Moes zich pardoes mat liet zetten. De overige drie spelers verkeren dit seizoen zeker extern in topvorm. Zowel Daan Lensink op bord 1 als Ashley Krishnasing op bord 2 wisten hun tegenstander te verslaan. Met de remise van Yme Brantjes op bord vier was de overwinning veilig gesteld. Door dit resultaat heeft Baarn heel knap de halve finale bereikt van de bekercompetitie van de Stichts-Gooise Schaakbond (SGS). In die halve finale moet het team het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Hoogland en de Zaltbommel Zuilichem Combinatie.

Het Baarnse Viertal heeft het dit seizoen juist erg zwaar. Van de drie wedstrijden was er één gewonnen en daar kwam vrijdag jammer genoeg geen tweede overwinning bij. Het team had daarbij de pech dat Laren bij gebrek aan een aantal vaste spelers sterke invallers opstelde die ook al vaak in het eerste achttal hebben meegedaan. Alleen Rien van Brummelen kon op het eerste bord een remise uit het vuur slepen. Geertièn de Vries, Jos Wolterse en Ton Koekkoek kwamen tekort.

Intern

De interne speelavond werd ingeluid door de tonen van een telefoon die een speler was vergeten uit te zetten, een telefoon die een vader was vergeten mee te nemen en een alarmbel die per ongeluk werd ingedrukt. Verder was er weinig dat ophef veroorzaakte. Wat niet wil zeggen dat er geen leuke partijen gespeeld werden. Rienk Andriessen en Erik van Lier hielden het al snel op remise, maar hadden des te meer tijd om na te genieten in de analyseruimte. Freek Beekhuis boekte enigszins verrassend zijn tweede opeenvolgende zege. De partij tegen Mees Heeringa ging gelijk op, maar de pionnen van Beekhuis stond beter opgesteld en hij speelde hij eindspel technisch goed uit. Conrad Keijzer laat zien dat hij aan een goede serie bezig is. Zijn laatste verliespartij dateert van 2 december. Daarna heeft hij 4 uit 5 gescoord, inclusief zijn overwinning van vrijdag op Henk Meeuwissen. Bert van Klingeren versloeg met een mooie koningsaanval Johan Vermulst, terwijl Ger Oldekamp in het eindspel Peter Vegter de baas bleef.

In de toptien kroop Pascal Losekoot weer ietsje dichter bij de extern spelende koploper Krishnasing. Het is verschil is echter nog steeds bijna 100 punten (ongeveer twee overwinningen). Kasper Wiegers viel wel aan tegen Losekoot, maar kwam materiaal tekort. Jan Overbeek leidde zijn partij tegen Henri Spijkerman langzaam maar zeker naar de overwinning. Dat geldt ook voor Ed Duister die tegen Werner Raudenbusch afwikkelde naar een eindspel waarvan hij wist dat het gewonnen was. Toen moest hij achter het bord nog wel bedenken hoe hij het moest spelen, maar dat lukte. De goede reeks van het nieuwe lid Jan Timmerman werd een halt toegeroepen door Marco Meijer. Timmerman liet een toren insluiten, waarna Meijer het goed afmaakte.

Uitslagen ronde 18

Losekoot – Wiegers                        1−0

Spijkerman – Overbeek                0−1

Duister – Raudenbusch                 1−0

Meijer -Timmerman                      1−0

Van Klingeren – Vermulst            1−0

Meeuwissen – Keijzer                   0−1

Heeringa – Beekhuis                      0−1

Andriessen – Van Lier                    ½−½

Vegter – Oldekamp                        0−1

Stand aan kop

1. Krishnasing          754,0

2. Losekoot              665,0

3. Brantjes                630,0

4. Lensink                  539,0

5. Overbeek             532,0

6. Duister                  461,0

7. Meijer                   447,0

8. Wiegers                418,0

9. Spijkerman          414,0

10. Boss                     389,0

Vrijdag wordt ronde 19 van de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.45 beginnen de partijen in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd krijgt vanaf 18.30 uur les en speelt daarna hun onderlinge partijen. Heeft u zin ook een keer te schaken dan bent u van harte welkom een kijkje te komen nemen. Veel informatie over de vereniging is bovendien te vinden op de fraaie website www.baarnseschaakvereniging.nl. Ook kunt u contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648.